Egyél úgy, ahogy a görögök!

Európán belül Görögországban a legmagasabb az átlag életkor. Vajon mi a titkuk? A  jó minőségű, friss alapanyagok? A hosszan elnyúló étkezések? Megmutatjuk, tartsatok velünk!

A múlt héten már tettünk egy rövid látogatást a görög konyhában – most visszatérünk, és pontosabban megnézzük, hogyan étkeznek a görögök, mit kóstoljunk meg, ha ott vagyunk, és mivel készüljünk, ha otthon akarjuk a barátainkat meglepni egy igazi görög vacsorával!

Együtt a legjobb! Akárcsak az ókorban, a görögöknél az étkezés még most is fontos társadalmi eseménynek minősül. Nemcsak ünnepkor, hanem egy átlagos estén is akkor boldog mindenki, ha a család és a barátok összegyűlnek, hogy együtt zárják a napot egy éjszakába nyúló, beszélgetésekkel tarkított vacsorával.

A reggeliből általában nem csinálnak nagy ügyet. Akárcsak a többi mediterrán országban, itt is kávéból és valamilyen péksüteményből áll. Különbség azonban, hogy a görögök sós péksütiket is szívesen fogyasztanak ilyenkor. A különböző, friss zöldségekkel és sajtokkal töltött pitéket minden pékségben találunk – érdemes minden nap másikat megkóstolni!

Ebédre valami könnyedet fogyasztanak – ilyenkor nincs órákon át tartó étkezés. Egyrészt, mert a nagy melegben nem lehet nehéz ételeket fogyasztani, másrészt, mert a szieszta sem esik jól túltelített hassal. A szieszta ugyanis szent és sérthetetlen – az élet megáll délután kettő és öt között. A vacsora későn kezdődik, este nyolc előtt semmiképp, de nyáron, ha nagyon meleg van, gyakran kitolódhat pár órával. Ilyenkor a család és a barátok összegyűlnek, otthon vagy egy közeli étteremben. A görög éttermeknek több típusa van – tavernába menjünk, ha hús- és halételekre vágyunk, uzeriba, ha halakra és halas fogásokra, és esztiatoriba, ha klasszikus étterembe kívánkozunk, és ha főként az előételek és falatkák izgatják a fantáziánkat. A görög vacsora egyik legizgalmasabb része a falatka.

Akárcsak a spanyol tapas, a görög meze is szinte bármiből készülhet, lényeg, hogy friss és ízletes legyen, és elég lassan lehessen fogyasztani egy jóízű beszélgetéshez. Ilyenkor kerülnek az asztalra a különböző sajtok, kitűnő olívaolajban marinált zöldségek, magvak, zöldségkrémek, friss saláták, lencse- és babköretek, kagylók, halfalatkák. Az egytálételek általában felváltva tartalmaznak zöldséget, húst és szószt. Ezeket nemritkán már reggel elkészítik, megsütik, amíg nem tombol a hőség, vacsoraidőben csak újramelegítik. A húsok és a halak kedvelt elkészítési módja a roston és nyárson sütés – leginkább bárányt, juhot, szárnyast és marhát fogyasztanak, a sertés a nagy meleg – na meg, az 500 évig tartó török elnyomás miatt egyáltalán nem jellemző.

A görög étkezésekkor a hangsúly mindig a kiváló alapanyagokon, friss fűszereken, egyszerű elkészítési módokon és a lassú, élvezetteljes elfogyasztáson van. Bár Görögországban főleg a perzsa és török idők emlékeként készítenek édességeket, nem jellemző, hogy minden étkezést ezzel zárjanak. A híres jeges kávé, a frappé azonban mindennapos vendég – ha nem is vacsora után, de két étkezés között gyakran fogyasztják.

Vacsorához általában bor dukál. A görög borok a magyar utazó számára először édeskésnek tűnhetnek, de meg lehet tanulni, hogyan fogyasszuk! Az igazi görög étkezéshez ugyanakkor az ánizsos, fehér színű ital, az ouzo is hozzátartozik. Ha ott járunk, el ne felejtsük kipróbálni!

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Gyors vacsora a bruscetta titkai >>

Kedvencünk, a görög konyha >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.