Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Télen egy pár görög fogás, és rögtön kisüt a nap a konyhádban

Egy athéni főzőiskolában jártam, ahonnan 3 nagyszerű receptet hoztam nektek. Hétvégén készítsétek el őket, és garantáltan boldog lesz a napotok!

Athénban rögtön felmerül a kérdés, hogyan lehet ennyi műtárggyal, emlékművel és ókori épülettel együtt élni? Folyamatosan a múltban érezhetjük magunkat, ahonnan nagyon nehéz lehet megújulni. A környék, ahol megszálltam, mindössze ezer méterre volt az Akropolisztól, de már az első séta alatt felfigyeltem arra, hogy az utcák graffitiben úsznak, és szinte minden második ház lakatlan. Ez nagyon lehangoló látvány. A feliratokon, képeken látszik, hogy az emberek a szomorúságukat festik a falakra. Kinézetre semmi sem ad boldogságot, csak a kaja marad. Ezt támasztja alá az is, hogy egyedül az étellelőhelyeken és környékükön találni mosolygó embereket. A görögöket a történelmük mellett a gasztronómiájuk tartja életben. Nem is akárhogyan! Egyrészről nagyon erős bástya, másrészről porció-masszív. A nálunk kapható gyros, pitában vagy tányéron meg sem közelíti azt az adagot, amit Athénban bármelyik étteremben elénk tesznek, úgyhogy nagyon oda kell figyelnünk, ha nem akarunk pár nap múlva egy számmal nagyobb nadrágot vásárolni!

A tanfolyamról

Eredetileg sütőtanfolyamra neveztem be. A kicsi főzőiskola Athén szívében, a szállásunk szomszédságához képest egy sokkal lélekemelőbb környéken, a városi piac mellett található. A tanfolyam napján, hajnalban viszont akkora hómennyiség hullott le a városra, hogy megakadályozta a tanárunk városba való bejutását. Állítólag, legutóbb két évvel ezelőtt történt ilyen eset. Így aztán választhattam aközött, hogy várok a visszafizetésre, ami az internet bugyrain keresztül elég nehézkes lett volna, vagy ottmaradok egy piacbejárásos muszaka készítésre. Ugyan van egy nagyszerű muszakareceptem, amit az egyik görög barátomtól tanultam, de mégis az utóbbi verziót választottam. Majd alkalomadtán megosztom veletek, de most jöjjenek a görög fővárosban tanultak.

Muszaka másképpen

Valóban muszakát sütöttünk, de nem úgy ám, ahogy én elképzeltem: hatalmas krétai paradicsomokba töltve, sajtos besamellel leöntve, és ami a hölgyek számára nagyon fontos, burgonyamentesen. Aki nem tudja enélkül elképzelni a receptet, annak is van megoldás: a töltött paradicsomok közé tehet hasábra vágott krumplit, ami megsül vele, és még meg is tartja az olívaolajon csúszkáló piros gömböket. Kötelező kipróbálni, nagyon menőn néz ki, alacsony a kalóriatartalma, és nem utolsó sorban nagyon finom.

Pár tanács a muszakához:

  • A fűszerezés, miszerint fahéj, petrezselyem és menta is kerül a töltelékbe, ne riasszon el senkit, kitűnő ízesítése lesz az ételnek.
  • A krétai paradicsomok kevésbé színesek, az ízük viszont nagyszerű. A mieink nem olyan nagyok, tehát ha nem találunk import árut, érdemes a vastagabb húsú, öblösebb fajtát választani, aminek az alját picit keresztbe lemetsszük, így nem szánkázik a sütőtálban.
  • A darált hús náluk szinte krémszerű, ez azt jelenti, hogy nálunk kétszer is le kell daráltatni a húst a hentessel, ha valami hasonló állagot akarunk elérni. Lehet sertés- és bárányhúst is használni, a mi verziónk borjúból készült.
  • A besamel az egyik csúcspontja a fogásnak. Ahogy oktatónk mondta: “csak akkor hagyjuk abba a keverését, ha elhalálozunk!”. A vajon jól megpirítják a lisztet, ami így egy kis színt is kap. A beleszórt sajt egy könnyen reszelhető, kemény, aranybarna, eszméletlen jó aromájú sajt: a graviera Naxos-ból, amit a fantasztikus zöldségekkel együtt a piacon vettünk meg. Ez itthon is beszerezhető élelmiszer-webáruházakból vagy delikáteszboltokból, de helyettesíthetjük grana padanoval, parmezánnal vagy más kemény, illatos sajttal.

Pitaki – töltött párnácskák

A péktanfolyamról lemaradtam, de ezek a kis töltött tésztapárnák kárpótlást nyújtottak mindenért. Szoktam keverni a zöldfűszereket, ennek ellenére így még sosem tettem, pedig micsoda kombináció! Kapor, petrezselyem, menta és egy-két marék spenót, nagyszerűen illenek a fetához. De a feta külön megér egy misét! Nem olyan, mint a nálunk, boltokban kapható krémes, sós valami. Az ilyen dolgok miatt érdemes Görögországba menni. Ezért bárhova ültünk be, kértem görög-salátát vagy sült fetát, hogy a maximum fetafogyasztási számot kihozhassam az utazásunkból.

A pitaki tésztája nagyon egyszerűen összeállítható, a görög joghurttól pedig csoda könnyű lesz. Csupán húsz percig kell állnia, ezalatt simán bekeverhetjük a tölteléket. A receptben leírtam, hogyan töltik a görög háziasszonyok a párnácskákat: kicsi szemet formáznak az egyik kezük mutató- és hüvelykujjával, erre terítik a korábban már megformált tésztakorongokat. A két ujjuk között kialakult lyukba belesüpped a tészta, ezt az üreget töltik púposra, majd a felső és alsó tésztaszéleket összecsipkedik. A párnácskák az igazi kinézetüket már a sütőpapírral kibélelt tálcán kapják meg, ahol bentről kifelé villával lenyomkodják a szélüket, aztán megkenik tojással, hogy sütés után szép aranybarnák és fényesek lehessenek majd. A sütőbe helyezés előtt még jön a végső döfés, párszor megszúrják a párnácskákat, hogy a belül keletkezett gőz könnyen távozhasson belőlük. Ezt ti se felejtsétek el majd, ha nem akarjátok, hogy szétrepedjenek!

Portokalopita

Ragacsos narancspuding rétestésztával, cuppanós szirupban tálalva. Ahogy a oktatónk mondta, egyfajta lusta süti. Nem tudom az eredeti verziója pontosan hogyan készül, de igazából nem is érdekel, mert így, ahogy van hihetetlenül finom. Ráadásul pofon egyszerű elkészíteni, kár lenne módosítani a receptjén. A külön készített szirupot a megsült tésztás pudingra öntjük, amit magába szív. Most írás közben is falatoznék belőle. Nemrég volt a kis kirándulásunk, és azóta már többször elkészítettem. Az egyik alkalommal mellényúltam bevásárlás közben, véletlenül réteslapok helyett leveles tésztát tettem a kosaramba. Jelentem, ezzel is menő sütit lehet sütni, verzió lepróbálva. Ha valaki ugyanígy járna, csak terítse ki a leveles tésztát, vágja csíkokba, aztán apróbb kockákba és süsse meg. Nem kell sötétbarnára, csak enyhén aranybarnára. Aztán hűtés után mehet a pudingba és együtt újból a sütőbe. Nálunk működött, senki sem reklamált.

Fava puree & karotasalata

Az itt látható recepteken kívül még egy Santorinin termett sárgaborsóból készült pürét főztünk, amihez a főzővízbe olíva olajat, egy nagy hagymát negyedelve, fokhagymagerezdeket, pár babérlevelet, kakukkfűágat, sót és borsot tettünk. Magától besűrűsödött, csak negyedóránként át kellett jól kevernünk hozzá. Valamint egy eszméletlen finom répás salátát állítottunk össze, aminek az öntetébe, mily meglepő: görög joghurt és frissen facsart citromlé került. Ennek az összes alapanyagát most itt nem is lövöm le, hanem legközelebb feltöltöm a receptjét, mert azt is meg kell kóstolnotok.
Görög menüs hétvégét kívánok!

Fotók: Hajnal Stefi

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!