A tökéletes tésztafőzés szabályai

A tészta az olasz konyhaművészet legnépszerűbb étele - imádói mára benépesítik a világot. Hogy hűek maradjunk a tradícióhoz, tésztánk legyen mindig ’al dente’ ! (x)

A tökéletes tészta elkészítése

A Barilla tészta a legjobb minőségű durumlisztből készül azért, hogy a kitűnő ízt, az aranysárga színt és az "al dente" állagot garantálja. Gyengébb minőségű tészta főzésekor keményítő csapódik ki a főzővízbe, ami miatt az zavaros lesz, a tészta elveszti formáját és állaga is megváltozik. A Barilla tészta a főzés után nagyon jól keveredik a szószokkal, ezért kitűnő hordozója az aromáknak.

Lássuk a Barilla tésztafőzési útmutatóját

A tészta nem csak egyszerűen tésztaMindegyik más és más. A tészta minősége az elkészítéséhez felhasznált alapanyagok minőségétől függ. Egy egyszerű főzési teszttel könnyedén kiderítheti, hogy az Ön által használt tészta jó minőségű-e. Ha a főzővíz forráskor nem habzik intenzíven, átlátszó marad főzés után is és a tészta aranysárga színű lesz, Ön minden bizonnyal Barilla tésztát használ.

Víz, víz, vízAz emberek többsége nem használ elég nagy edényt vagy elegendő mennyiségű vizet a tészta kifőzéséhez. A szabály szerint 100g tésztához 1 liter vizet kell használni.

A sós víz segít kihozni a tészta ízét. Adjon sót a forrásban levő vízhez, majd utána tegye bele a tésztát. 7g sóval számoljon literenként.

Az olaj és a víz nem keverednekPrémium kategóriájú tészták esetén, mint amilyen a Barilla is, nem szükséges olajat adni a főzővízhez. Ennek az az oka, hogy bevonatot képez a tészta felületén és ezért a szósz, ahelyett, hogy rátapadna, lecsúszik róla. Gyengébb minőségű tészta esetén érdemes olajat tenni a vízbe, mert csökkenti a főzés közben kioldódó keményítő mennyiségét.

Nem kell leöblíteniA Barilla tésztát egyáltalán nem szükséges folyóvízzel leöblíteni. Főzésekor csak kis mennyiségű keményítő oldódik bele a főzővízbe, aminek köszönhetően a tészta nem tapad. A leöblítéssel valójában eltávolítjuk a tészta felületén képződő vékony bevonatot, amely megléte fontos ahhoz, hogy a szósz jól megtapadjon rajta.

Al denteA tésztát "al dente" állagúra kell főzni. Szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy "a fognak", azaz csak annyira kemény, hogy harapáskor érezzünk egy kis ellenállást. Ideális esetben a tésztát "al dente" állagig főzzük, utána serpenyőben forgassuk össze a szósszal.

Tészta és szósz párosításaAz olaszok általában kevesebb szószt fogyasztanak, mint mi. Ez azért van, mert érezni szeretnék nem csak szósz, de a tészta ízét is. Ha tehát jó minőségű a tészta amit készít, ne árassza el szósszal. Általános szabály az, hogy annyi szószt használjunk, amennyi a tészta súlya. A serpenyőben felmelegített szósszal forgassuk össze a tésztát. A Pestot azonban nem szükséges megmelegíteni, közvetlenül adhatjuk hozzá a forró tésztához. Egyszerűen tegye rá a kifőtt tésztára és keverje azzal össze. Olaszországban több mint 300 fajta tészta létezik, gyakran ez egy-egy régió tipikus étele. Különböző formátumok más és más szószhoz illenek. Például a rövid tészták, mint a penne, jó nehezebb húsos és zöldséges szószokhoz. A Tagliatelle vagy a Pappardelle kitűnő gazdagabb krémes szószokhoz, a Bucatini vagy a Cannelloni pedig sütőben sült ételekhez ideális.

Durumbúzából készült tésztaJobb minőségű tészták alapanyaga durum búza magjának őrleménye. A Barilla tészták 100%-ban magas minőségű durumliszt felhasználásával készülnek. (x)

További Barilla receptekért kattints ide!

Még több hasznos információ a Barillától

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?