Fügét mutatunk!

A tréfát félretéve, most eláruljuk, mennyi finomság készülhet az egyetlen, nálunk is termő déligyümölcsből. Persze a füge jótékony hatásait sem hagyhatjuk ki. Fügézz velünk!

Az igazán mázlisták saját fügebokorról szüretelhetik e mediterrán csemegét, szerencsés esetben kétszer is egy évben: ha kedvez az időjárás, a június-júliusi első termést követően késő nyáron vagy kora ősszel még egyszer élvezhetik a mézédes gyümölcsöt. Ha úgy vesszük, mindnyájan szerencsésnek tekinthetjük magunkat, hogy egyáltalán megél hazánkban a fügebokor. Egyedül a fagy veszélyezteti a termést, 15 C-fok alatt a fagykár tizedeli a gyümölcshozamot.

Csakis az érettet!

Akár a kertbe, akár a piacra megyünk fügéért, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a füge nem utóérő gyümölcs, így csakis érett állapotában szedjük le, és a standról is csak a puha példányokat vegyük le. És ahogy az éretlen, úgy a túlérett füge sem élvezhető. A beszerzett gyümölcsöt mihamarabb fogyasszuk el. Eláll ugyan a hűtőszekrényben, de csak 1-2 napig (tálcára rakosgatva, egy rétegben).

Így fogyaszd!

Legkézenfekvőbb a fügét csak úgy magában, nyersen bekapni, viszont ilyenkor is fokozhatjuk az élvezeteket: a félbe-vagy negyedbe vágott gyümölcsöt csepegtessük meg valódi balzsamecettel és szórjunk rá parmezánforgácsot.

Ha nem a nyers fogyasztás mellett döntünk, vagy kapunk egy nagy adag fügét, készítsünk belőle befőttet, dzsemet, fügés süteményeket, vidámságra vágyók pedig bort vagy pálinkát. Töltve is isteni a füge. És salátákban vagy köretnek, hús mellé, kóstoltátok már?

Sajnos a hazánkban termő, adriai típusú füge aszalásra nem alkalmas, ne is próbálkozzunk vele. A mediterrán tájakon honos, szmirnai fügebokrok aszalni való gyümölcsöt teremnek, ez a fajta nálunk viszont nem él meg. Így marad a bolti aszalt füge, ami egész jó lehet, ha figyelmesen választunk: a félpuha, nem telejesen lapos egyedeket keressük, a kemény, vastag héjúakat pedig kerüljük. Felhasználás előtt áztatással puhítsuk meg.

Hatásos gyümölcs

Rostos gyümölcs lévén, az emésztésre igencsak jótékony hatású a füge, a szívre és idegekre pedig nyugtatólag hat, de vannak, akik vágykeltő mivolta miatt fogyasztják előszeretettel. Az ok tulajdonképpen mindegy, az viszont biztos: csodás gyümölcs a füge.

További fügés receptek itt >>

A mindentudó mozzarella >>

Összegyűjtöttük a legjobb szeptemberi gasztroprogramokat >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek