Fügét mutatunk!

A tréfát félretéve, most eláruljuk, mennyi finomság készülhet az egyetlen, nálunk is termő déligyümölcsből. Persze a füge jótékony hatásait sem hagyhatjuk ki. Fügézz velünk!

Az igazán mázlisták saját fügebokorról szüretelhetik e mediterrán csemegét, szerencsés esetben kétszer is egy évben: ha kedvez az időjárás, a június-júliusi első termést követően késő nyáron vagy kora ősszel még egyszer élvezhetik a mézédes gyümölcsöt. Ha úgy vesszük, mindnyájan szerencsésnek tekinthetjük magunkat, hogy egyáltalán megél hazánkban a fügebokor. Egyedül a fagy veszélyezteti a termést, 15 C-fok alatt a fagykár tizedeli a gyümölcshozamot.

Csakis az érettet!

Akár a kertbe, akár a piacra megyünk fügéért, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a füge nem utóérő gyümölcs, így csakis érett állapotában szedjük le, és a standról is csak a puha példányokat vegyük le. És ahogy az éretlen, úgy a túlérett füge sem élvezhető. A beszerzett gyümölcsöt mihamarabb fogyasszuk el. Eláll ugyan a hűtőszekrényben, de csak 1-2 napig (tálcára rakosgatva, egy rétegben).

Így fogyaszd!

Legkézenfekvőbb a fügét csak úgy magában, nyersen bekapni, viszont ilyenkor is fokozhatjuk az élvezeteket: a félbe-vagy negyedbe vágott gyümölcsöt csepegtessük meg valódi balzsamecettel és szórjunk rá parmezánforgácsot.

Ha nem a nyers fogyasztás mellett döntünk, vagy kapunk egy nagy adag fügét, készítsünk belőle befőttet, dzsemet, fügés süteményeket, vidámságra vágyók pedig bort vagy pálinkát. Töltve is isteni a füge. És salátákban vagy köretnek, hús mellé, kóstoltátok már?

Sajnos a hazánkban termő, adriai típusú füge aszalásra nem alkalmas, ne is próbálkozzunk vele. A mediterrán tájakon honos, szmirnai fügebokrok aszalni való gyümölcsöt teremnek, ez a fajta nálunk viszont nem él meg. Így marad a bolti aszalt füge, ami egész jó lehet, ha figyelmesen választunk: a félpuha, nem telejesen lapos egyedeket keressük, a kemény, vastag héjúakat pedig kerüljük. Felhasználás előtt áztatással puhítsuk meg.

Hatásos gyümölcs

Rostos gyümölcs lévén, az emésztésre igencsak jótékony hatású a füge, a szívre és idegekre pedig nyugtatólag hat, de vannak, akik vágykeltő mivolta miatt fogyasztják előszeretettel. Az ok tulajdonképpen mindegy, az viszont biztos: csodás gyümölcs a füge.

További fügés receptek itt >>

A mindentudó mozzarella >>

Összegyűjtöttük a legjobb szeptemberi gasztroprogramokat >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Neves bártenderversenyen hirdettek győztest – Ő képviselheti Magyarországot a Kelet-Közép-Európai...

Idén újra megrendezésre került Budapesten a The House of Angostura Global Cocktail Challenge bartender verseny magyarországi döntője 2024. október 7-én. A helyszín ezúttal Buda egyik ékköve, az újonnan nyílt Kimpton Bem Budapest Hotel egyik impozáns vendéglátó egysége, a Bar Huso volt, ahol 7 fiatal bartender mérhette össze tudását a nemzetközi zsűri előtt. A zsűrizésben részt vett a The House of Angostura Globális Márkanagykövete, Daniyel Jones is, aki több mint 10 éve hirdeti a márka értékeit világszerte.

Hirdetés

További cikkek

Már egy kanálnyi is csodát tesz a testeddel ebből a...

Az almaecet igazi fogyókúrás csodaszer hírében áll, persze megvannak a kockázatai, ha túlzásba visszük. Már az ókorban is előszeretettel használták, ami nem véletlen, hiszen számos jótékony hatása van az egészségre. Mutatjuk is, melyek ezek!