Ennyit tud valójában a fokhagyma: közel sem akkora csodaszer

A fokhagyma a magyar folklórban is mindentudó fűszernek számít, és bár rengeteg valódi pozitív tulajdonsága van, közel sem akkora csodaszer, mint hisszük. Lássuk, mire jó pontosan az egyik legalapvetőbb fűszernövényünk!

A fokhagyma a néphiedelem szerint nemcsak a vámpíroktól véd meg, de a megfázástól kezdve egészen a szívbajokig szinte mindentől. A valóság azonban egy kicsit visszafogottabb, bár tény, hogy a fokhagyma mind növény, mind fűszer formájában nagyon egészséges: tele van C-vitaminnal, B6-vitaminnal és mangánnal is.

Csökkenti a vérnyomást

Egy 11 tudományos kutatást összefoglaló tanulmány szerint a fokhagyma-étrendkiegészítő fogyasztása sikeresen tudja csökkenteni a magas vérnyomást. Arról nem volt adat, hogy a kiegészítő szedése után is megmaradt-e a hosszú távú hatás, de az biztos, hogy 12-23 hetes időintervallumban tényleg csökkentette a magas vérnyomást az étrendkiegészítő.

Ennyit tud valójában a fokhagyma – mítoszok és igazságok

Antibiotikum-hatása van

A fokhagymának valóban van némi antibiotikum-szerű hatása: kutatások kimutatták, hogy hatásos lehet E. coli-baktérium és gyógyszerrezisztens tuberkulózis ellen is. Persze nem érdemes gyógyszerek helyett szedni, de a betegség időtartama alatt kiegészítésként alkalmazva segítheti a gyógyulást.

Megelőzheti a megfázást

Egy alacsony egyedszámú kísérletben (146 fő bevonásával) megállapították a kutatók, hogy három hónap alatt 63 százalékkal csökken az esélye a megfázásnak azoknál, akik gyakran fogyasztanak fokhagymás étrendkiegészítőket azokkal szemben, akik a kutatásban placebót kaptak. Az eredmények azonban nem egyértelműek, és sok kritika érkezett már a kísérlet módszertanára is.

Nem gyógyítja a pattanásokat

Nem mindent érdemes pattanásra kenni akkor sem, ha természetes: bár a fokhagymában található allicin valóban gyulladásgátló hatással is rendelkezik, tudományos kutatás még nem támasztotta alá a fokhagyma hatásosságát, ráadásul a bőrön való használat akár kiütéseket, gyulladásokat is okozhat – pont az ellenkezőjét, mint amit az ember el szeretne érni.

Nem taszítja a szúnyogokat

Bár a fokhagyma kétségkívül nem túl illatos, a szúnyogok nem szagolják ki, és nem maradnak távol miatta. Tudományos eredmények azonban eddig csak a módszer hatástalanságát bizonyították. Bár logikusnak tűnhet a szervezetből légzéssel kikerülő kénmolekulák miatt, hogy a szúnyogok kevésbé szeretik a behagymázott embert, de ez sajnos, úgy tűnik, nem így van.

Nem segíti az elalvást

Régi mese az, hogy a párna alá rejtett fokhagyma segít az elalvásban – valószínűleg a szagok miatt éppen az ellenkezőjét fogja tenni. Természetesen ennek igazolására semmilyen tudományos kutatás nem áll rendelkezésünkre.

Forrásunk volt.


További fokhagymás cikkeket itt találsz:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek