Most akkor meddig jó a fokhagyma? Így állapítsd meg, meddig tarthatod el

Most eláruljuk, meddig tarthatod el a fokhagymát, és mikor kell sajnos véglegesen kiűznöd a kamrádból. Nem kell mindig a nyilvánvaló jelre várni.

A fokhagyma hatalmas kedvencünk, nincs is olyan háztartás, ahol ne lenne alapkellék a konyhában, gondoljunk csak a fokhagymás-vajas pirítósra, bármilyen tésztaétel, vagy pörkölt alapjára. Átható, jellegzetes illatú fűszernövény, ami karaktert ad az ételeinknek, és kiemeli, keretezi kedvenc fogásaink ízeit, nem utolsó sorban pedig az immunrendszerünket is erősíti.

Korábban írtunk róla, miért olyan drága, és sokszor nehezen elérhető a boltok polcain a magyar változat, ezért sokan, ha tehetik, inkább betáraznak belőle, hogy bármikor a kamra felé vehessék az irányt egy-két friss hazai gerezdért. No de itt jön a kérdés: meddig tarthatjuk el ezt a mennyei csemegét?

Fokhagyma-gyorstalpalónk következik:

Ha nagyobb kiszerelésben tettem a kosaramban, általában az volt az első gondolatom: vajon mennyi ideig tudom majd használni, mikor kezd el sárgás, később barnás színárnyalatba hajlani a fokhagymarózsa? A kérdés tehát adja magát: mikortól nem lehet főzőcskézni vele?Baj, ha már kicsírázott? Mennyi időnk van, amíg végül a komposztban végzi?

via GIPHY

Meddig menthetjük a menthetőt?

Elég hihetetlennek hangzik, de bizony szobahőmérsékleten, megfelelő szellőztetés mellett akár hat teljes hónapig eltarthatjuk a fokhagymafejeket. Amennyiben viszont gerezdekre szedjük, hiába hagyjuk rajta a héját, a lejárati idő bizony előbbre ugrik. Amíg nem pucoljuk meg teljesen, még mindig van rá három hetünk, hogy távol tartsuk őket az edényekbe és ételekbe kerüléstől. A hámozás után megmaradt, friss fokhagymát viszont célszerű a hűtőbe tenni, ahol nagyjából egy hétig még jól érzik magukat a gerezdek. A rossz hír, ha már daráltuk, esetleg felaprítottuk, akkor csak egy napunk maradt, hogy dolgozzunk vele.

Tipp

Meghosszabbíthatjuk a hámozott és vágott fokhagyma eltarthatóságát, ha olajban vagy más zsiradékban tesszük el.

Minőségellenőrzés

A fokhagyma frissességét a lehető legegyszerűbb módon tesztelhetjük, csak vegyük két ujjunk közé, és szorosan nyomjuk össze az egész fejet. Ha friss, akkor kemény és szoros, ha azonban már eljárt felette az idő, akkor az idősebb hagyma puha, és túl ruganyos érzetű. Természetesen a barnás gerezdek is a túlérett állapotra utalnak, de a sárgába hajló, kicsírázott változatot fel tudjuk még használni.

Meddig egészséges?

Nyilvánvaló, hogy nem akarunk penészes fokhagymát enni, de az az igazság, hogy ha nem frissen, aprítva szeretnénk megdézsmálni, akkor a már említett kicsit fonnyadtabb állapotában fogyasztva sem ártunk magunknak. Nem kell tehát rögvest a kukába hajítani, csak arra kell számítani, hogy az íze kissé erőteljesebb és némileg kesernyésebb lesz.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...