Most akkor meddig jó a fokhagyma? Így állapítsd meg, meddig tarthatod el

Most eláruljuk, meddig tarthatod el a fokhagymát, és mikor kell sajnos véglegesen kiűznöd a kamrádból. Nem kell mindig a nyilvánvaló jelre várni.

A fokhagyma hatalmas kedvencünk, nincs is olyan háztartás, ahol ne lenne alapkellék a konyhában, gondoljunk csak a fokhagymás-vajas pirítósra, bármilyen tésztaétel, vagy pörkölt alapjára. Átható, jellegzetes illatú fűszernövény, ami karaktert ad az ételeinknek, és kiemeli, keretezi kedvenc fogásaink ízeit, nem utolsó sorban pedig az immunrendszerünket is erősíti.

Korábban írtunk róla, miért olyan drága, és sokszor nehezen elérhető a boltok polcain a magyar változat, ezért sokan, ha tehetik, inkább betáraznak belőle, hogy bármikor a kamra felé vehessék az irányt egy-két friss hazai gerezdért. No de itt jön a kérdés: meddig tarthatjuk el ezt a mennyei csemegét?

Fokhagyma-gyorstalpalónk következik:

Ha nagyobb kiszerelésben tettem a kosaramban, általában az volt az első gondolatom: vajon mennyi ideig tudom majd használni, mikor kezd el sárgás, később barnás színárnyalatba hajlani a fokhagymarózsa? A kérdés tehát adja magát: mikortól nem lehet főzőcskézni vele?Baj, ha már kicsírázott? Mennyi időnk van, amíg végül a komposztban végzi?

via GIPHY

Meddig menthetjük a menthetőt?

Elég hihetetlennek hangzik, de bizony szobahőmérsékleten, megfelelő szellőztetés mellett akár hat teljes hónapig eltarthatjuk a fokhagymafejeket. Amennyiben viszont gerezdekre szedjük, hiába hagyjuk rajta a héját, a lejárati idő bizony előbbre ugrik. Amíg nem pucoljuk meg teljesen, még mindig van rá három hetünk, hogy távol tartsuk őket az edényekbe és ételekbe kerüléstől. A hámozás után megmaradt, friss fokhagymát viszont célszerű a hűtőbe tenni, ahol nagyjából egy hétig még jól érzik magukat a gerezdek. A rossz hír, ha már daráltuk, esetleg felaprítottuk, akkor csak egy napunk maradt, hogy dolgozzunk vele.

Tipp

Meghosszabbíthatjuk a hámozott és vágott fokhagyma eltarthatóságát, ha olajban vagy más zsiradékban tesszük el.

Minőségellenőrzés

A fokhagyma frissességét a lehető legegyszerűbb módon tesztelhetjük, csak vegyük két ujjunk közé, és szorosan nyomjuk össze az egész fejet. Ha friss, akkor kemény és szoros, ha azonban már eljárt felette az idő, akkor az idősebb hagyma puha, és túl ruganyos érzetű. Természetesen a barnás gerezdek is a túlérett állapotra utalnak, de a sárgába hajló, kicsírázott változatot fel tudjuk még használni.

Meddig egészséges?

Nyilvánvaló, hogy nem akarunk penészes fokhagymát enni, de az az igazság, hogy ha nem frissen, aprítva szeretnénk megdézsmálni, akkor a már említett kicsit fonnyadtabb állapotában fogyasztva sem ártunk magunknak. Nem kell tehát rögvest a kukába hajítani, csak arra kell számítani, hogy az íze kissé erőteljesebb és némileg kesernyésebb lesz.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek