Fogyj lecsóval!

Nekem az egyik kedvenc ételem a lecsó, számtalan kiváló tulajdonsága miatt gyakran ajánlom fogyókúrázni vágyó pácienseimnek is. Tényleg alig lehet felhozni valamit ellene.

Gyerekkoromban a lecsó volt az egyik étel, amit egy ideig szerettem, aztán nem szerettem, aztán megint szerettem - főleg rizzsel vagy tojással. Ma már nem hogy szeretem, hanem imádom, szezonban leginkább rizs és tojás nélkül, egy kis bogyiszlói vagy hegyes erős paprikával, kolbásszal és friss kenyérrel, de igazából bármilyen formában jöhet, gyakorlatilag bármikor és bármilyen mennyiségben.

Tojásos lecsó

A lecsó az egyik kedvenc magyar ételem. Ahány ház, annyiféle elkészítési módja létezik, ami közös bennük: mindegyikben van paprika, paradicsom és hagyma. Innentől kezdve mindenki ...

Kapros lecsó

Nyári étel lévén minden hozzávalót le lehet szedni a kertben. Legalábbis, ha van konyhakert. Természetesen ilyenkor a piacokon is nagyon jó áron lehet hozzájutni a friss zöldségekhez. A ...

Sült kolbászos lecsó

Tulajdonképpen majdnemhogy szégyenlem magam, hogy lecsóreceptet küldök be, de hát...biztosan vannak még kezdők. Ráadásul a lecsót mindenki máshogy szereti. Aki a szaftos, paradicsomos, ...

1. A lecsó vitathatatlan előnyei

Kezdjük az egyértelműekkel: színes, friss, szezonális, változatosan is elkészíthető és finom.

Amiért azonban fogyókúrába is jól beilleszthető étel a lecsó, az az alapjául szolgáló zöldségek alacsony energia- és szénhidráttartalma (fehérjét, zsírt ezek a zöldségek nem tartalmaznak). Akár csak a klasszikusokra gondolunk: paradicsom, paprika, vöröshagyma, akár már a kicsit turbózott változatokra: cukkini, padlizsán, patisszon, tök, gomba. Ráadásul ezeket lehet nagy mennyiségben is fogyasztani, ebben rejlik a lecsó telítőértéke.

De látom már a félmosolyokat az ajkakon, hogy: "Miújság a kolbásszal és a jó kis szalonnával a lecsóban?". Alapvetően természetesen ezek a finomságok kevésbé férnek bele a testsúlycsökkentő étrendbe, ezeknél elsősorban a mennyiségekre, a kalória- és a zsírtartalomra kell figyelni. Ha valaki nem bánja a kalóriaszámolgatást és be is tudja tartani, akkor nem kell ezekről az élvezetekről sem örökre lemondania!

Olvasd el!

Így égess el 100 kalóriát!

2. A klasszikus változat

Persze kérdés, hogy létezik-e ilyen egyáltalán, hiszen ahány ház, annyi recept. Fogyókúra tekintetében a klasszikus (paprika+paradicsom+hagyma+zsiradék(+kolbász)) kombináció azért nem tökéletes, mert jellemzően nincs benne teljes értékű fehérje és ha teszünk is bele kolbászt, akkor is inkább a zsír-, mint a fehérjetartalmat növeljük. Ez persze nem jelenti azt, hogy szezonban ne férne bele ebédre, vacsorára a klasszikus lecsó, ha valaki igazán ezt szereti vagy épp erre vágyik.

"Tökéletesíthetjük" lecsónkat, ha tojásosan készítjük el, hiszen ekkor már az étel része a megfelelő fehérjetartalom, illetve, ha valaki virslivel szereti, az is jó megoldás, de ott azért jobban kell figyelni már a kalóriákra és a zsírtartalomra is. Tojásból ebédre 2 db/fő, vacsorára 1 db/fő, virsliből is hasonló mennyiség ajánlott, de ezt mindig az egyénileg meghatározott napi kalóriabeviteli mennyiséghez kell igazítani.

Fogyaszthatjuk rizzsel (vagy akár bulgurral, más gabonafélékkel) vagy kenyérrel is, ezek esetében is nagyon figyeljünk az adagnagyságra, mert bár maga a lecsó rendkívül alacsony energiatartalmú, ezért kísérheti kalóriadúsabb étel, de ne essünk át a ló túloldalára és ne nullázzuk le a lecsó érdemeit.

Tepsis lecsó

Hüsi van! A fűtést azért még csak ne tegyük rá, de egy meleg tea már nem biztos, hogy elég. Ilyenkor menjen a sütő, én azt mondom. És mivel még mindig nagyon sokféle paradicsom van ...

Lecsó 7. rizses-tojásos édeskés

Aki nem szereti a hagyományos lecsót, ezt megpróbálhatja, mert valahogy hasonló, de mégis egészen más. Az íze kicsit a töltött paprikáéra hasonlít. Mi mindig így csináljuk. Ha jól ...

3. Tágítsuk a kört!

Bár nagyon büszkék vagyunk a lecsónkra, más országok konyháiban is találunk hasonló ételeket - gondoljunk csak a ratatouille-ra vagy a shakshukára. Bátran ismerkedjünk több alapanyag felhasználásával és fűszerezzünk változatosan - használhatunk kakukkfüvet, kaprot, oregánót - ízlésünk és kedvünk szerint.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Ratatouille tepsiben sütve

A ratatouille (ratatui) padlizsánból és más zöldségekből készülő francia egytálétel, nevezik mediterrán vagy francia lecsónak is. Gyorsan elkészíthető, tepsiben kényelmesebb, mert ...

Gombás lecsó - tojásosan

Eltévedtem a  piacra szabadságom alatt, és csupa kincsekre bukkantam: paprika, paradicsom, gomba, és nem is volt már olyan drága. Jól be is vásároltam. Ezen a héten zöldhetet tartottam ...

4. Fogyasszuk köretként!

Fogyni vágyó pácienseimnek mindig szoktam ajánlani a "lecsós szelet" típusú ételeket (akár hetente többszöri fogyasztásra is) - nagyon tágan értelmezve a "lecsó" és a "szelet" fogalmát is. A lényeg, hogy egy (nagyon) sokzöldséges ragus húsételt képzeljünk el, ahol:

  • a sok zöldség (paradicsom, paprika, cukkini, padlizsán, patisszon, tök, gomba, spárga stb.) adja az étel mennyiségének felét (ld. Tányér-modell),
  • sovány húsféle (csirke-, pulykamell, -máj, sertéskaraj-, szűz-, comb, fehér húsú halak) adja a teljes értékű fehérjét - akár szeletben, akár kockákra, akár csíkokra vágva,
  • féladagnyi rizs, bulgur, kuszkusz, egyéb gabona vagy akár (teljes kiőrlésű) kenyér, kifli, zsemle adja az étel összetett szénhidrátokban gazdag energiatartalmát.

Lecsó virslivel és bulgurral

A lecsó az az étel, amely igazán konzerválja a nyár ízeit, lédús, édes paradicsom, roppanó paprika együtt. Amikor csak tehetem az augusztus végi programok közé beillesztem a lecsó ...

Cukkinis lecsós csirkemáj

Volt otthon 1 cukkinim, amit mindenképpen fel akartam használni. Tölteni, rántani kicsi volt, tejszínes ételt előtte való nap ettünk, végül a boltban keringve találtam ki, hogy lecsót ...

Csirkemell lecsóval

Végre elmondhatom, hogy leszüreteltem életem első saját termesztésű paprikáját és paradicsomát. Az eseményt hogy és mivel is lehetne jobban megkoronázni, mint lecsóval. A lecsó ...

5. Tegyük el télire!

És ha igazán jót akarunk magunknak, akkor télire is elteszünk a nyári lecsóból, mert bár ma már egész évben kaphatóak az alapjául szolgáló zöldségek, azért ízben még mindig a nyári verzió a nyerő!

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...