Finom, mégis diétás csokidesszertek az ünnepekre

Ki akarna lemondani az édességről, főleg akkor, ha jön a karácsony, és mindenhol az arcunkba tolják majd a finomabbnál finomabb sütiket, szaloncukrokat, csokikat? Ha egészségesen szeretnél élni, akkor sem kell lemondanod róluk – ezek a desszertek például egyaránt kímélik az alakodat, az egészségedet, és az ízlelőbimbóid is kedvelik majd őket.

1. Csokiba mártott aszalt datolya

Csak három összetevőből áll a recept, és pofonegyszerű: a kimagozott datolyákat töltsd meg cukrozatlan mogyoróvajjal (vagy bármilyen magvajjal, amit szeretsz), és vond be őket olvasztott fekete csokival! Ha figyelsz arra is, hogy a datolya ne tartalmazzon extra cukrot (gyakran aszalásnál pluszban is megcukrozzák), akkor már lényegesen csökkentetted a kalóriatartalmát, és bár a datolyában természetes módon is viszonylag sok a cukor, mégis jobban jársz vele, mint egy szelet csokitortával. Esetleg tehetsz magaddal még annyi engedményt, hogy beleforgatod a csokis részt egy kevéske pisztáciába vagy mogyoróba.

2. Csokis avokádópuding

Az avokádó tele van egészséges zsírral, ráadásul ez a recept sem lehetne egyszerűbb: nyomkodj össze egy nagy, puha avokádót, keverd össze két nagykanál fekete kakaóporral, és adj hozzá egy nagykanál juharszirupot vagy jó minőségű mézet! Ha nem elég édes így, akkor tovább édesítheted akár valamilyen cukorpótlóval is. Az avokádópuding tökéletes módja annak, hogy laktató édességet ehess úgy, hogy közben csak egészséges dolgokat viszel be a szervezetedbe. Arra azért figyelj, hogy a kalóriatartalma így is magas – de bármilyen diétába beépíthető.

3. Fehérjés turmix

Ha még ilyen hidegben is a fél karodat odaadnád egy jeges csokiturmixért, akkor nincs másra szükséged, mint egy adag csokis fehérjeporra, növényi italra tejhelyettesítőként (a zabitalnak és a rizsitalnak egy kis természetes édes íze is van még hozzá), valamint egy kis fagyasztott banánra. Ha nincs fagyasztott banánod, jégkockával is próbálhatod, sőt, az is megoldás, ha a növényi italt fagyasztod le kis kockákban. Már csak egy erősebb turmixgépre lesz szükséged, ami viszi a fagyott és jeges dolgokat is, és máris nyert ügyed van.

4. Csokis banánnyalókák

Fejleszd egy kicsit tovább a klasszikus csokis banán receptjét: ahelyett, hogy a felvágott banánt simán csokiba forgatnád, majd lefagyasztanád, szórj fagyasztás előtt rá egy kis mogyorót, gojibogyót vagy kókuszreszeléket is, majd pálcikázd fel, hogy dizájnosabb legyen! Így akár a karácsonyi asztalnál is felszolgálhatod desszertnek, vagy fadíszítés mellé tökéletes nasi lehet.

5. Csokiba mártott perecek

A sós és az édes íz bizonyos ételeknél tökéletesen megfér egymás mellett: ilyen eset a csokis sósperec is, ami nagyon addiktív, úgyhogy érdemes vigyázni vele! Elkészíteni pofonegyszerű: csak olvasztott fekete csokiba kell mártanod a perecek felét, a másik felét pedig hagyhatod „meztelenül”. Minél sötétebb a csoki, annál diétásabb a fogás, és ugyan a perecben egyszerű szénhidrát van, ennyi igazán nem fog megártani karácsonykor.

6. Édesburgonyás brownie

A hagyományos brownie recepthez adj hozzá összenyomott édesburgonyát, a cukrot hagyd el, használj helyette eritritet, és a hagyományos lisztet (vagy egy részét) cseréld ki teljes kiőrlésűre vagy zablisztre, és voilá: kész is az egészséges brownie! A külső része nem lesz olyan ropogós, mint a hagyományos változatnak, de garantáltan nem fogod benne érezni a zöldséget, az íze pedig ugyanolyan jó, mintha egészségtelenebb változatot készítettél volna. Ez nagy sláger lehet a családnál, érdemes lehet először akár titkolni is, miből készült – soha nem fogja kitalálni senki!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek