Így pótolhatjuk olcsón a fontos tápanyagokat, ha drága a hús

Az egyre magasabb élelmiszerárak miatt az emberek a bevásárláson is elkezdtek spórolni, ezzel együtt egyre kevesebb hús fogy a henteseknél, pedig egészségünk megtartása érdekében nem szabadna visszafogni a fehérjefogyasztást. Szerencsére több olyan növényi alapanyag is van, amivel pótolhatjuk a hús hiányát.

Bár sokak szerint nem az étkezéssel kell kezdeni a spórolást, egy friss felmérés szerint egyre kevesebb húst és gyümölcsöt vásárolunk az élelmiszerek drágulása miatt. A Fókusz riportjában többek között Havas Dóra gasztroblogger beszélt arról, milyen ételekkel lehet pótolni a húst, ha azt már túl drágának találjuk.

Egy év alatt nagyjából a harmadával drágult a bevásárlás, egy négy fős családnak havi szinten 50 ezer forinttal kerül többe beszerezni az élelmiszereket.

A trappista sajt 95%-kal drágább, mint egy éve, a fehér kenyérért 92, a vajért pedig 87%-kal többet kérnek - ezt az RTL Híradó számolta ki a KSH friss adataiból. A statisztikák szerint a sertéshús ára egy év alatt 22,4 százalékkal nőtt, a baromfihúsé 42,9 százalékkal, a kisebb súlyú marhahús ára pedig 46,6 százalékkal emelkedett.

Havas Dóra szerint nem szabad az élelmiszeren spórolni, hiszen ha állandóan krumplis tésztát eszünk, mert az olcsó, nem kapjuk meg azokat a tápanyagokat, amire a szervezetünknek szüksége van.

Húsmentesen is lehet egészségesen étkezni, sőt! Dr. Breyer Helga a Fókusznak elmondta, az emberi szervezet nem igényel mindennap húst, elég az is, ha hetente csak kétszer-háromszor kerül az asztalra húsétel. A hentesnél érdemes lehet az olcsóbb, csontos vagy egész alapanyagok közül válogatni, a belgyógyász szerint például malacfülből éppen olyan tápláló pörköltet lehet készíteni, mint csirkecombból, de a csontos csirkemellet is könnyen kifilézhetjük.

A fehérjebevitelt például hüvelyesekkel, csicseriborsóval, babbal és lencsével is kitűnően tudjuk pótolni, a téli zöldségekben, sütőtökben, répában vagy céklában pedig rengeteg a vitamin van.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...