Így pótolhatjuk olcsón a fontos tápanyagokat, ha drága a hús

Az egyre magasabb élelmiszerárak miatt az emberek a bevásárláson is elkezdtek spórolni, ezzel együtt egyre kevesebb hús fogy a henteseknél, pedig egészségünk megtartása érdekében nem szabadna visszafogni a fehérjefogyasztást. Szerencsére több olyan növényi alapanyag is van, amivel pótolhatjuk a hús hiányát.

Bár sokak szerint nem az étkezéssel kell kezdeni a spórolást, egy friss felmérés szerint egyre kevesebb húst és gyümölcsöt vásárolunk az élelmiszerek drágulása miatt. A Fókusz riportjában többek között Havas Dóra gasztroblogger beszélt arról, milyen ételekkel lehet pótolni a húst, ha azt már túl drágának találjuk.

Egy év alatt nagyjából a harmadával drágult a bevásárlás, egy négy fős családnak havi szinten 50 ezer forinttal kerül többe beszerezni az élelmiszereket.

A trappista sajt 95%-kal drágább, mint egy éve, a fehér kenyérért 92, a vajért pedig 87%-kal többet kérnek - ezt az RTL Híradó számolta ki a KSH friss adataiból. A statisztikák szerint a sertéshús ára egy év alatt 22,4 százalékkal nőtt, a baromfihúsé 42,9 százalékkal, a kisebb súlyú marhahús ára pedig 46,6 százalékkal emelkedett.

Havas Dóra szerint nem szabad az élelmiszeren spórolni, hiszen ha állandóan krumplis tésztát eszünk, mert az olcsó, nem kapjuk meg azokat a tápanyagokat, amire a szervezetünknek szüksége van.

Húsmentesen is lehet egészségesen étkezni, sőt! Dr. Breyer Helga a Fókusznak elmondta, az emberi szervezet nem igényel mindennap húst, elég az is, ha hetente csak kétszer-háromszor kerül az asztalra húsétel. A hentesnél érdemes lehet az olcsóbb, csontos vagy egész alapanyagok közül válogatni, a belgyógyász szerint például malacfülből éppen olyan tápláló pörköltet lehet készíteni, mint csirkecombból, de a csontos csirkemellet is könnyen kifilézhetjük.

A fehérjebevitelt például hüvelyesekkel, csicseriborsóval, babbal és lencsével is kitűnően tudjuk pótolni, a téli zöldségekben, sütőtökben, répában vagy céklában pedig rengeteg a vitamin van.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...