Ezért lehetnek sótlanok az ételek a jövőben

Drasztikusan emelkedett a só ára a közelmúltban. A konyhából nélkülözhetetlen alapanyag nemcsak Magyarországon, Európa-szerte drágul a háború miatt.

Csaknem megduplázódtak az árak a sópiacon az utóbbi időben, a háború miatt ugyanis májusban leállt Ukrajna legnagyobb sóbányája, amely fél Európa, köztük Magyarország sóellátására is hatással van. Mivel itthon jelenleg nincsen sóbányászat, így a lakosság ellátását csakis import termékekből lehet biztosítani.

Már a só ára sem a régi

Ahogy azt Vinkler Tibor, az eletso.hu webáruház vezetője az indexnek elmondta, nem kell attól tartani, hogy készlethiány alakulna ki még annak ellenére sem, hogy az orosz-ukrán háború miatt megszűnt az elsődleges importcsatorna. Magyarország Ukrajna mellett elsősorban Lengyelországból, Ausztriából és Parajdról szerzi be a sót.

Mivel az első számú importcsatorna megszűnt, és a lebombázott infrastruktúra valamint útvonalak miatt nem megoldható a kitermelt kősó elszállítása, a magyar boltokban megtalálható sók árai emelkedésnek indultak. Az, hogy a drágulás mikor állhat meg, még a szakértők szerint sem tudható, a jelenlegi gazdasági helyzet azonban kevés reményt ad arra, hogy egyhamar vége lesz az áremelkedésnek.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek