A bükki füvesember legjobb tanácsaiból szemezgettünk

Bár a bükki füvesember, azaz Gyuri bácsi sajnos nincs már velünk, tanácsai örökké élnek. Lássunk pár örökzöldet!

Szabó György, akit mindenki csak a bükki füvesemberként ismert, 2022. december 4-én sajnálatos módon elhunyt. A gyógynövényekkel a nyugdíjazása után kezdett el foglalkozni, 2010-ben fitoterapeuta oklevelet is szerzett, azaz hivatalosan is szakértője lett a gyógynövényeknek, bár gyerekkorától is közel állt hozzá a téma, ugyanis nagymamája füvesasszony volt. Ő alapította a Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesületet.

A bükki füvesember, Gyuri bácsi / Forrás: Facebook

Gyuri bácsi tanácsaiból mi is szemezgettünk már nem egyszer, álljon most itt egy csokor az ő tanácsaiból, tippjeiból:

1.) Fogyókúrára

Gyuri bácsitól megtudhattuk, hogy a mezei katáng egy igénytelen, kora nyártól az út szélén kékellő, strapabíró kis növény, ami remekül segíti a fogyókúrát, hiszen olyan energiaforrás, mely nem dobja meg a vércukorszintet, és lassan szívódik fel. Savcsökkentő hatásánál fogva mérsékli az étvágyat is, tehát ő lesz a fő segítségünk a diétában.

Gyuri bácsi még a fehér akácfavirág teáját javasolja, hiszen ez is csökkenti a savtermelést.

A kukoricabibe segíti a vércukorszint, ezáltal az inzulintermelés kiegyensúlyozását.

Mentatea

2.) Tisztításra

Szerinte érdemes tavasszal egy epe- és májtisztítást is elvégezni, hogy kiürüljenek testedből a méreganyagok. A tavaszi ébresztő méregtelenítő kúrára Gyuri bácsi inkább a csalános teakeveréket ajánlja, de az aranyvessző hajtása, a gyújtoványfű, de a bodzavirág is szépen átmossa a szervezetet.

További szuper növények a tisztítókúra alatt:

málnalevél, mezei kakukkfű, fürtös menta, kis ezerjófű, fekete bodza.

3.) Cukorbetegeknek

A flavonoidokban gazdag fekete áfonya magas krómtartalmával aktív szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, így segít egyensúlyban tartani az ingadozó vércukorszintet.

A gyermekláncfűben és a mezei katángkóró gyökérben is megtalálható az inulin, ami ajánlott IR-re vagy cukorbetegség kiegészítő terápiájához, mert a szervezetben alacsonyabb glikémiás indexű fruktózra bomlik. Fontos még megemlíteni a csalánt és az orbáncfüvet is.


Még több egészségcikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek