A legtöbb ember téved az étrendje minőségét illetően

Jócskán alábecsüljük az elfogyasztott kalóriamennyiséget, ráadásul az étrendünk minőségét se találjuk el.

Mennyire egészséges az étrended? Egyszerű kérdésnek tűnik, de egy új tanulmány szerint a legtöbb amerikai küzd a helyes válasszal.

Azt találtuk, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek csak kis százaléka tudja pontosan felmérni étrendjének egészségességét, és érdekes módon leginkább azok, akik rossznak tartják

- mondta Jessica Thomson, epidemiológus, a tanulmány vezető szerzője. „A legtöbb felnőtt túlértékeli étrendje minőségét, néha jelentős mértékben.”

A kutatók azt akarták kideríteni, hogy egyetlen egyszerű kérdés használható-e táplálkozási vizsgálatok szűrőeszközeként a táplálkozáskutatásban általánosan használt részletes étrendi kérdőívek helyettesítésére vagy kiegészítésére. Korábbi tanulmányok azt találták, hogy az önbevalllásos egészség erős előrejelzője a halálozásnak, de kevés kutatás létezik arra vonatkozóan, hogy az emberek által leírt étrend minősége vajon egybecseng-e az étrendjük tényleges minőségével. Az Amerikai Táplálkozási Társaság kiemelt éves találkozóján mutatták be a kutatási eredményeket.

A legtöbb ember téved az étrendjük minőségét illetően

A tanulmány a National Health and Nutrition Examination Survey (Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Kérdőív) adatait használta fel, amely az Egyesült Államokban élő felnőttek országos reprezentatív felmérése, kétévente végzik el. A résztvevőket arra kérték, hogy töltsenek ki részletes, 24 órás étrendre vonatkozó ​​kérdőíveket, és értékeljék étrendjüket kiválónak, nagyon jónak, jónak, méltányosnak vagy rossznak. A kutatók aztán a ​​kérdőívek segítségével értékelték az egyes résztvevők étrendjének valódi minőségét. Az egészségesebbnek minősített élelmiszerek közé tartoztak a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, az egészséges zsírok, az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek, a tenger gyümölcsei és a növényi fehérjék. A kevésbé egészségesnek tartott élelmiszerek közé tartoztak a finomított gabonafélék, valamint a sok nátriumot, hozzáadott cukrot vagy telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek.

A tanulmány jelentős eltéréseket tárt fel a kutatók által kiszámított pontszámok és a résztvevők saját rangsorolása között. A több mint 9700 résztvevő közül körülbelül 8000 (85%) pontatlanul mérte fel étrendjének minőségét. Közülük majdnem mindenki (99%) túlértékelte étrendjének egészségességét. Meglepő módon az étrendjüket rossznak minősítők körében volt a legmagasabb a pontosság, itt a kutatók pontszáma az esetek 97%-ában megegyezett a résztvevő értékelésével.

„Nehéz megmondani, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek nem ismerik-e pontosan az egészséges és az egészségtelen étrend összetevőit, vagy a felnőttek úgy látják-e étrendjük egészségességét, ahogyan szeretnék – vagyis jobb minőségűnek, mint amilyen valójában” – mondta Thomson.

Forrásunk volt.


Még több az egészséges életmódról:

Címlapról ajánljuk

12 fenséges reggeli, hogy jól induljon a nap

Ha egy kiadós és ínycsiklandozó reggelivel kezded a napot, akkor semmi sem állhat majd az utadba a nap folyamán. Az alábbi listán többek között szerepel klasszikus bundás kenyér, ízletes amerikai palacsinta és gyümölcsökkel felturbózott zabkása!

Nosalty

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!