Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A világ legbizarrabb péksüteményei, amiket egyszer meg kell kóstolnod!

Egy sima croissant vagy fánk ma már nem jelent újdonságokat, de ha két jól ismert péksüteményt kereszteznek, garantált a rivaldafény. Nézzétek!

Mit csinál egy pék, ha már tökéletesre fejlesztette az egyes klasszikus pékáruk készítését? Keresztezi őket! A technikai kihívás, az izgalmas megjelenés és ízvilág megmozgatja az állandóan újdonságokat kereső emberek fantáziáját, így egy-egy jól eltalált fúzió az interneten végigsöpörve könnyen világhírnévre tehet szert. Az elmúlt években számos ilyen hibridet sütöttek ki, amelyek meghódították az Instagramot, a pékáruk evolúciója mégis elmaradt. Nem tudták kiszorítani a pultból a hagyományos finomságokat, és inkább a kuriózum szintjén maradtak, amiket azért egyszer feltétlenül érdemes kipróbálni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ELENA BESSER (@elenabesser) által megosztott bejegyzés,

1. Cronut

A szénhidrátbomba cronut volt az első úttörő 2013-ban, amely elindította a hibrid péksütemények trendjét. Dominique Ansel sütötte ki a croissant és fánk keresztezéséből született kalóriaszörnyet, amely egy jó ideig lázban tartotta a világ gluténtól nem rettegő felét. A legbiztosabb, ha az eredeti forráshoz látogat el az ember a cronut élményért, ami természetesen a New York SoHo negyedében található Dominique Ansel Bakery.

2. Cruffin

Szintén croissant-ból indul, de a végeredmény egy muffin formáját idézi a cruffin esetében. Ezt a hibridet akár itthon is lehet tesztelni, ugyanis az Arán Bakery-ben készítik ezt a péksütit, ami után a vércukorszint garantáltan megugrik.

3. Cretzel vagy proissant

Nincsenek pontos információk az eredetére vonatkozóan, annyi azonban bizonyos, hogy a Seattle-i Coyle’s Bakeshop révén terjedt el ez perecnek álcázott croissant. Az elkészítéséhez a croissant tésztát lúggal kenik be, ez adja a perec jól átsült sötétbarna árnyalatát, valamint az állagát, a tetejére pedig tengeri sópelyhet hintenek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coyle's Bakeshop (@coylesbakeshop) által megosztott bejegyzés,

4. Duffin

2013-ban nemcsak a kulináris újítás miatt került a címlapokra a duffin, hanem mert a londoni pékség, a Bea's of Bloomsburry jogi párharcba keveredett a Starbucks-szal a Duffin név használata miatt. Bea Vo pék akkor azt kifogásolta, ha a Starbucks a sajátjaként jegyeztetné be a Duffin nevet, meggátolná őt a hibrid értékesítésében, amely már két éve fontos helyet foglal el péksége kínálatában, a receptje pedig a szakácskönyvében is megjelent. Az óriási médiafigyelem és a #duffingate hashtag megjelenése után a Starbucks gyorsan kapitulált, és elismerte, nem ők találták fel az írós tésztát, vagy ahogy a Bea's-ban árulják a mai napig, a málnalekvárral töltött muffint, amit megsütnek majd vajban megmártanak és végül cukorral borítanak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bea's of Bloomsbury (@beaslondon) által megosztott bejegyzés,

5. Bagnut vagy dogel

A sós és édes pékáru felmenők legelőnyösebb tulajdonságait ötvözték a washingtoni B Doughnutban az alapítók, Brian and Pin Chanthapanya. A bagel és fánk kombinációjából született kerek tésztagolyókat itt krémsajttal, szalonnával és metélőhagymával töltik meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

B. Doughnut® | est 2015 (@b_doughnut) által megosztott bejegyzés,

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!