A világ legbizarrabb péksüteményei, amiket egyszer meg kell kóstolnod!

Egy sima croissant vagy fánk ma már nem jelent újdonságot, de ha két jól ismert péksüteményt kereszteznek, garantált a rivaldafény. Nézzétek!

Mit csinál egy pék, ha már tökéletesre fejlesztette az egyes klasszikus pékáruk készítését? Keresztezi őket! A technikai kihívás, az izgalmas megjelenés és ízvilág megmozgatja az állandóan újdonságokat kereső emberek fantáziáját, így egy-egy jól eltalált fúzió az interneten végigsöpörve könnyen világhírnévre tehet szert. Az elmúlt években számos ilyen hibridet sütöttek ki, amelyek meghódították az Instagramot, a pékáruk evolúciója mégis elmaradt. Nem tudták kiszorítani a pultból a hagyományos finomságokat, és inkább a kuriózum szintjén maradtak, amiket azért egyszer feltétlenül érdemes kipróbálni.

1. Cronut

A szénhidrátbomba cronut volt az első úttörő 2013-ban, amely elindította a hibrid péksütemények trendjét. Dominique Ansel sütötte ki a croissant és fánk keresztezéséből született kalóriaszörnyet, amely egy jó ideig lázban tartotta a világ gluténtól nem rettegő felét. A legbiztosabb, ha az eredeti forráshoz látogat el az ember a cronut élményért, ami természetesen a New York SoHo negyedében található Dominique Ansel Bakery.

2. Cruffin

Szintén croissant-ból indul, de a végeredmény egy muffin formáját idézi a cruffin esetében. Ezt a hibridet akár itthon is lehet tesztelni, ugyanis az Arán Bakery-ben készítik ezt a péksütit, ami után a vércukorszint garantáltan megugrik.

3. Cretzel vagy proissant

Nincsenek pontos információk az eredetére vonatkozóan, annyi azonban bizonyos, hogy a Seattle-i Coyle’s Bakeshop révén terjedt el ez perecnek álcázott croissant. Az elkészítéséhez a croissant tésztát lúggal kenik be, ez adja a perec jól átsült sötétbarna árnyalatát, valamint az állagát, a tetejére pedig tengeri sópelyhet hintenek.

https://www.instagram.com/p/B1jvB61gY1T/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

4. Duffin

2013-ban nemcsak a kulináris újítás miatt került a címlapokra a duffin, hanem mert a londoni pékség, a Bea's of Bloomsburry jogi párharcba keveredett a Starbucks-szal a Duffin név használata miatt. Bea Vo pék akkor azt kifogásolta, ha a Starbucks a sajátjaként jegyeztetné be a Duffin nevet, meggátolná őt a hibrid értékesítésében, amely már két éve fontos helyet foglal el péksége kínálatában, a receptje pedig a szakácskönyvében is megjelent. Az óriási médiafigyelem és a #duffingate hashtag megjelenése után a Starbucks gyorsan kapitulált, és elismerte, nem ők találták fel az írós tésztát, vagy ahogy a Bea's-ban árulják a mai napig, a málnalekvárral töltött muffint, amit megsütnek majd vajban megmártanak és végül cukorral borítanak.

5. Bagnut vagy dogel

A sós és édes pékáru felmenők legelőnyösebb tulajdonságait ötvözték a washingtoni B Doughnutban az alapítók, Brian and Pin Chanthapanya. A bagel és fánk kombinációjából született kerek tésztagolyókat itt krémsajttal, szalonnával és metélőhagymával töltik meg.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek