13 tipp álmaid sajttáljához

Jó sajttálat összeállítani, ami nem csak egymásra halmozott sajtdarabok kuszasága nem is olyan egyszerű, mint gondolnád. De mi segítünk!

Mitől lesz jó egy sajttál? Thalassa Skinner, a Cheese boards to share: how to create a stunning board for every occasioncímű könyv szerzője feltárja előtted a tökéletes sajttál kreációk titkait, hogy egyszerre mutatós és finom kompozíciókat készíthess a legnépszerűbb tejtermékből olyan kiegészítő ízekkel, mint a szőlő, mandula, alma vagy zsálya.

1. Mentálisan készülj fel, hogy sajtot fogsz enni

Szakértőként az első, vagy talán inkább nulladik lépés Thalassa számára, hogy meglegyen a kellő lelkiállapot a sajtfogyasztáshoz.

2. Olyan sajtpárosításokat válassz, amelyek izgalmasak a számodra

Amikor megtervezed, hogy milyen sajtokat fogsz a tálon szerepeltetni, a szakértő azt javasolja, hogy hallgass a megérzéseidre: olyan sajtokat tegyél a deszkára, amelyek inspirálnak, mivel így sokkal könnyebb lesz megosztani ezt a szenvedélyt a családoddal és barátaiddal.

3. Ne feledkezz meg a sajt vizuális vonzerejéről

Az üzletekben a sajtpultra nézve egyhangú látvány fogad: háromszögre vagy téglatestre vágott sárga tömbök végtelen sora. A minőségi sajtok azonban nagyon sokfélék lehetnek, színek, textúrák, formák és méretek váltakozása, amiket figyelembe kell venned, amikor felépíted a táladat. Keress feltűnő színeket és formákat, amelyek feldobják a tálad vizuálisan.

4. Legyen változatos a kínálat

Ne kizárólag kemény sajtokat válassz: itt lehetőség van a kísérletezésre és kreativitásra. „Gondold át, hogy mi van a tálon. Változatosnak kell lennie: nem akarsz három teljesen egyforma sajtot, ha valaki nem szereti azt a stílusú sajtot, unatkozni fog” - magyarázza Thalassa.

5. Legyen hozzáférhető a tál

Azok a képek Instagramon, amik után azonnal megkívánod a sajtot? A valóságban nem éppen könnyű feladat csipegetni róluk. Mutatósak természetesen, de nehéz hozzájutni a fő attrakcióhoz: a sajthoz. „Azt akarod, hogy az emberek hozzájussanak a sajthoz. Erről könnyű megfeledkezni tálalás során” - Thalassa kiemeli, fontos, hogy a barátaid könnyedén le tudjanak maguknak vágni egy szelet sajtot anélkül, hogy mindent felborítanának.

6. Jusson szerephez a deszka is, amin tálalsz

Valószínűleg nem azért szerezted be azt a gyönyörű diófa deszkát, hogy utána ne mutasd meg – hiszen épp az ilyen alkalmakkor lehet a legjobban bevetni őket. Ne zsúfold túl a tálat: hagyd, hogy a textúrák és színek is szerephez jussanak.

7. Címkézd fel a sajtokat

A sajttál lényege persze az evés, de valószínűleg mindenki nyitott, hogy egy-két újdonságot is megtudjon azokról a sajtokról, amiket elfogyaszt, pláne, ha a kínálat túlmutat a szokványos trapista-camambert-gouda trión. Thalassa nagy kedvelője a kis címkéknek, amiket az egyes sajtok mellé helyez.

8. Legyen témád

Thalassa könyve számtalan ötletet mutat be, milyen témája lehet egy sajttálnak, ami iránymutatóul szolgálhat a sajátod építése során. Lehet a vezérfonalad egy állat, a tej, egy textúra, egy szín vagy maga az egyszerűség. A témák terén Thalassa a kevesebb több elvét vallja: „Van valami nagyszerű abban, ha fogsz egy nagyobb darab cheddar sajtot és arra helyezed a fókuszt. Így az emberek arra az egy sajtra koncentrálhatnak.”

9. Hagyd, hogy az érzékeid irányítsanak

Ha a megfelelő üzletbe mész sajtért, szinte beleszédülsz a széles választékba. A szerző azonban azt tanácsolja, engedd, hogy az érzékeid vezessenek el a megfelelő sajtokhoz. Hagyd, hogy a szemeid szabadon vándoroljanak, és megtalálják azokat a sajtokat, mire szükséged van. Bátran kérdezz a sajtot készítőktől – a piacon erre is lehetőséged van, hiszen közvetlenül attól veszed a sajtot, aki készítette. Kóstolj! Engedd, hogy az ízlelőbimbóid irányítsanak, és eldöntsék, mi az, ami ízlik és mi nem. Ugyanígy engedd, hogy a párosításokban is a segítségedre legyenek: például egy gombás jegyekkel rendelkező sajthoz remekül passzol a földes ízvilág.

10. Hagyd a sajtot lélegezn

A legnagyobb bűn, amit elkövethetsz a táladdal, ha hidegen tálalod fel a sajtokat. Korábban tedd ki a sajtot, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, így az ízeknek lesz ideje felszínre törni.

11. Ne vágd fel előre a sajtot

Sajtkockák? Kizárt! Hagyd, hogy a vendégeid maguk vágják fel a sajtokat – azzal, hogy előre felvágod a sajtot az ehető kérgét is levágod és eldobod, pedig azt is ugyanúgy lehet élvezni!

12. A párosításaid ne nyomják el egymást

A sajt lényege, hogy kóstold, felfedezd és élvezd az ízeit. Épp ezért Thalassa azt tanácsolja, hogy a párosításnál figyelj arra, hogy ne nyomják el egymást a különböző aromák: például a lágy sajtok mellé nem feltétlenül illik egy pohár bor vagy sör. Vedd figyelembe az intenzitásokat, amikor összeállítod a menüt.

13. A sajt legyen az est sztárja

Egyértelműnek tűnik, de könnyű túlzásba esni a karamellizált mandulával és szalámi karikákkal, a sajtról pedig megfeledkezni, de végtére is ez egy sajttál. „A sajtmester keményen dolgozott, és büszke a végeredményre. Hagyd, hogy a sajt tündököljön.”

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Fogas Orly-módra

Klasszikus vendéglők közkedvelt halfogása az Orly, ami tulajdonképpen egy könnyed sörtésztában kisütött filé. A leginkább elterjedt verzió fogassal készül, de más omlós, fehér ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...