13 tipp álmaid sajttáljához

Jó sajttálat összeállítani, ami nem csak egymásra halmozott sajtdarabok kuszasága nem is olyan egyszerű, mint gondolnád. De mi segítünk!

Mitől lesz jó egy sajttál? Thalassa Skinner, a Cheese boards to share: how to create a stunning board for every occasioncímű könyv szerzője feltárja előtted a tökéletes sajttál kreációk titkait, hogy egyszerre mutatós és finom kompozíciókat készíthess a legnépszerűbb tejtermékből olyan kiegészítő ízekkel, mint a szőlő, mandula, alma vagy zsálya.

1. Mentálisan készülj fel, hogy sajtot fogsz enni

Szakértőként az első, vagy talán inkább nulladik lépés Thalassa számára, hogy meglegyen a kellő lelkiállapot a sajtfogyasztáshoz.

2. Olyan sajtpárosításokat válassz, amelyek izgalmasak a számodra

Amikor megtervezed, hogy milyen sajtokat fogsz a tálon szerepeltetni, a szakértő azt javasolja, hogy hallgass a megérzéseidre: olyan sajtokat tegyél a deszkára, amelyek inspirálnak, mivel így sokkal könnyebb lesz megosztani ezt a szenvedélyt a családoddal és barátaiddal.

3. Ne feledkezz meg a sajt vizuális vonzerejéről

Az üzletekben a sajtpultra nézve egyhangú látvány fogad: háromszögre vagy téglatestre vágott sárga tömbök végtelen sora. A minőségi sajtok azonban nagyon sokfélék lehetnek, színek, textúrák, formák és méretek váltakozása, amiket figyelembe kell venned, amikor felépíted a táladat. Keress feltűnő színeket és formákat, amelyek feldobják a tálad vizuálisan.

4. Legyen változatos a kínálat

Ne kizárólag kemény sajtokat válassz: itt lehetőség van a kísérletezésre és kreativitásra. „Gondold át, hogy mi van a tálon. Változatosnak kell lennie: nem akarsz három teljesen egyforma sajtot, ha valaki nem szereti azt a stílusú sajtot, unatkozni fog” - magyarázza Thalassa.

5. Legyen hozzáférhető a tál

Azok a képek Instagramon, amik után azonnal megkívánod a sajtot? A valóságban nem éppen könnyű feladat csipegetni róluk. Mutatósak természetesen, de nehéz hozzájutni a fő attrakcióhoz: a sajthoz. „Azt akarod, hogy az emberek hozzájussanak a sajthoz. Erről könnyű megfeledkezni tálalás során” - Thalassa kiemeli, fontos, hogy a barátaid könnyedén le tudjanak maguknak vágni egy szelet sajtot anélkül, hogy mindent felborítanának.

6. Jusson szerephez a deszka is, amin tálalsz

Valószínűleg nem azért szerezted be azt a gyönyörű diófa deszkát, hogy utána ne mutasd meg – hiszen épp az ilyen alkalmakkor lehet a legjobban bevetni őket. Ne zsúfold túl a tálat: hagyd, hogy a textúrák és színek is szerephez jussanak.

7. Címkézd fel a sajtokat

A sajttál lényege persze az evés, de valószínűleg mindenki nyitott, hogy egy-két újdonságot is megtudjon azokról a sajtokról, amiket elfogyaszt, pláne, ha a kínálat túlmutat a szokványos trapista-camambert-gouda trión. Thalassa nagy kedvelője a kis címkéknek, amiket az egyes sajtok mellé helyez.

8. Legyen témád

Thalassa könyve számtalan ötletet mutat be, milyen témája lehet egy sajttálnak, ami iránymutatóul szolgálhat a sajátod építése során. Lehet a vezérfonalad egy állat, a tej, egy textúra, egy szín vagy maga az egyszerűség. A témák terén Thalassa a kevesebb több elvét vallja: „Van valami nagyszerű abban, ha fogsz egy nagyobb darab cheddar sajtot és arra helyezed a fókuszt. Így az emberek arra az egy sajtra koncentrálhatnak.”

9. Hagyd, hogy az érzékeid irányítsanak

Ha a megfelelő üzletbe mész sajtért, szinte beleszédülsz a széles választékba. A szerző azonban azt tanácsolja, engedd, hogy az érzékeid vezessenek el a megfelelő sajtokhoz. Hagyd, hogy a szemeid szabadon vándoroljanak, és megtalálják azokat a sajtokat, mire szükséged van. Bátran kérdezz a sajtot készítőktől – a piacon erre is lehetőséged van, hiszen közvetlenül attól veszed a sajtot, aki készítette. Kóstolj! Engedd, hogy az ízlelőbimbóid irányítsanak, és eldöntsék, mi az, ami ízlik és mi nem. Ugyanígy engedd, hogy a párosításokban is a segítségedre legyenek: például egy gombás jegyekkel rendelkező sajthoz remekül passzol a földes ízvilág.

10. Hagyd a sajtot lélegezn

A legnagyobb bűn, amit elkövethetsz a táladdal, ha hidegen tálalod fel a sajtokat. Korábban tedd ki a sajtot, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, így az ízeknek lesz ideje felszínre törni.

11. Ne vágd fel előre a sajtot

Sajtkockák? Kizárt! Hagyd, hogy a vendégeid maguk vágják fel a sajtokat – azzal, hogy előre felvágod a sajtot az ehető kérgét is levágod és eldobod, pedig azt is ugyanúgy lehet élvezni!

12. A párosításaid ne nyomják el egymást

A sajt lényege, hogy kóstold, felfedezd és élvezd az ízeit. Épp ezért Thalassa azt tanácsolja, hogy a párosításnál figyelj arra, hogy ne nyomják el egymást a különböző aromák: például a lágy sajtok mellé nem feltétlenül illik egy pohár bor vagy sör. Vedd figyelembe az intenzitásokat, amikor összeállítod a menüt.

13. A sajt legyen az est sztárja

Egyértelműnek tűnik, de könnyű túlzásba esni a karamellizált mandulával és szalámi karikákkal, a sajtról pedig megfeledkezni, de végtére is ez egy sajttál. „A sajtmester keményen dolgozott, és büszke a végeredményre. Hagyd, hogy a sajt tündököljön.”

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...