Számold ki a BMI-d, és értékeld!

A BMI, azaz testtömegindex tápláltsági állapotunk egyik, de nem egyetlen jelzője. Számold ki kalkulátorunkkal, mi pedig segítünk értelmezni a kapott eredményt!

Aki valaha is rávetette tekintetét bármely fogyókúrás módszerre, biztosan találkozott a BMI (Body Mass Index), azaz testtömegindex fogalmával és képletével. A BMI a testmagasságunkhoz viszonyítva értékeli testsúlyunkat, mindig a jelenlegi testsúlyunkra számítjuk ki, a kapott értéket pedig az előre meghatározott sávokhoz viszonyítva tudjuk értelmezni.

A BMI-számítás képlete: BMI = kg/m2

ahol a „kg" a jelenlegi, kg-ban kifejezett testsúlyunk, ezt osztjuk el a testmagasságunk méterben kifejezett négyzetével („m2"). Azaz pl. egy 170 cm magas, 65 kg-s súlyú nő BMI-je: 65/(1,7*1,7) = 22,5 kg/m2.

Számold ki BMI-det kalkulátorunkkal (kattints a képre)!

Számold ki a BMI-d!

Az alábbi táblázatból megismerhetitek a BMI-tartományokat:

Testtömegindex (BMI) tartományok

Amennyiben a kiszámított BMI-értékünk a normál tartományon kívül esik, azt egy figyelmeztető jelként érdemes kezelni, bár kétségbeesni nem szükséges. Ha a kórosan sovány ill. az elhízott tartományba esik a BMI-nk, akkor mindenképpen érdemes szakemberrel (orvossal, dietetikussal) konzultálni a megfelelő testsúlynövelés ill. -csökkentés érdekében.

A BMI korlátai

A BMI-értékek értelmezésének azonban vannak korlátai, nem alkalmazható:

  • gyerekekre (náluk a percentilis besorolást alkalmazzuk),
  • várandós nőkre
  • sportolókra, akiknek magasabb izomaránya miatt a testmagasságukhoz viszonyított testsúlyuk arányaiban nyilvánvalóan magas (gondoljunk pl. a birkózókra), mégsem tekinthetőek elhízottnak.
  • a BMI nem ad információt a testzsír-izomszövet arányra, testünk víztartalmára vonatkozóan, illetve
  • nem tesz különbséget a nemek és az életkor sajátosságai szerint.

Ha testtömegindexünk a normál tartományon kívül esik, érdemes szakemberhez fordulni, aki szakértő szemmel, egyéb mérési-számítási módszerekkel komplexen méri fel tápláltsági állapotunkat, hogy szükség esetén a megfelelő, személyre szabott étrenddel optimalizálhassuk testsúlyunkat.

Olvastad már?

10 ok, hogy ne a szépségért fogyj!

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az optimális testsúly elsősorban nem esztétikai kérdés. A túlsúly, az elhízás nagyban növeli bizonyos krónikus betegségek, mint pl. a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek, a cukorbetegség és szövődményeinek kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kóros soványság alultápláltságra utalhat, amely tápanyaghiányos állapotokhoz, ennek szövődményeihez vezethet. Az optimális testsúly elérése és megtartása biztosítja szerveztünk egyensúlyát, segíti annak megfelelő működését.

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek