Ezt a 10 tanácsot fogadd meg, ha nagyon sokáig szeretnél élni

A napsütötte Dél-Kaliforniában, az adventista Loma Lindában élő idős emberek valamit tudnak - ezért élnek jóval tovább, mint az átlagemberek.

Loma Linda Amerika Kék Zónája, területén mintegy 9 ezer adventista él. Kék Zónának hívjuk a világ azon pontjait, ahol az emberek várható élettartama magasabb az átlagosnál: ilyen hely pl. Szardínia, Okinava és Loma Linda is.

A Loma Lindában élők több mint 10 évvel élnek tovább, mint az átlag: magas életkorukat a vegetarianizmusnak és a rendszeres testmozgásnak tulajdonítják. Mindemellett az adventisták nem dohányoznak és nem isznak alkoholt.

1. Egészséges testtömegindex

A legtöbb adventista egészséges BMI-vel rendelkezik, amit aktív életvitelüknek és mérsékelt húsfogyasztásuknak köszönhetnek. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy megóvják magukat a szívbetegségektől, a magas koleszterinszinttől és a magas vérnyomástól.

2. Rendszeres, de mérsékelt edzés

Az Adventista Egészségfelmérés (AHS) azt mutatja, hogy nem kell maratoni távokat lefutni ahhoz, hogy maximalizáljuk a várható élettartamot. Elegendő a rendszeres, alacsony intenzitású testmozgás, mint például a napi séta, ami segít csökkenteni a szívbetegség és egyes daganatos megbetegedések esélyét is.

3. A szombat a kikapcsolódásé

A szombati nap Loma Lindán minden héten a pihenésé, a családé, a barátoké és Istené. Az adventisták szerint a kikapcsolódás,a lazítás enyhíti a stresszt, az együttlét pedig erősíti a társas kapcsolatokat.

4. Hasonló emberek társasága

Az adventisták sok más adventistával töltik az idejüket. A hasonszőrű emberek töltik egymást, és könnyebben támogathatják egymást, mint olyan valai, aki nem tud azonosulni a te világoddal.

5. Diófélék nassolnivalónak

Azon adventistáknál, akik hetente legalább ötször fogyasztanak dióféléket, körülbelül 50 százalékkal kisebb a szívbetegségek kockázata. Ők átlagosan 2 évvel hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem esznek dióféléket.

6. Adj!

Mint sok hit, az adventista egyház is arra ösztönzi tagjait, és lehetőséget biztosít nekik, hogy önkénteskedjenek. Az olyan emberek, akik aktívak maradnak és segítenek másokon, céltudatosnak érzik magukat, és könnyebben elkerülhetik a depressziót.

7. Mérsékelt húsfogyasztás

Sok adventista vegetáriánus étrendet követ. Az AHS azt mutatja, hogy a gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztása védelmet nyújthat számos daganatos megbetegedéssel szemben. Azok számára, akik esznek húst, azt ajánlják az adventisták, hogy válasszanak kis adagokat, és ne főételként tekintsenek a húsra, hanem inkább kis pluszként a tányéron.

8. Korai, könnyű vacsora

"Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy herceg és vacsorázz, mint egy koldus" – Adelle Davis, egy amerikai táplálkozási tanácsadó is ezt az tanácsolja, amit az adventisták is követnek. A kora esti, könnyű vacsorával elkerülhető a felesleges kalóriaraktározás, vagyis a hízás, és a tapasztalatok szerint a korai vacsora elősegíti a jobb alvást és hozzájárul az alacsonyabb BMI-hez is.

9. Sok zöldség

A gabonafélék, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a diófélék és a zöldségek fogyasztását az adventisták szerint a Biblia is támogatja. A kiegyensúlyozott étrendben hisznek, kevés cukrot és sót fogyasztanak, valamint a fehér lisztet is igyekeznek kerülni. Tanulmányok kimutatták, hogy a nemdohányzó adventistáknál, akik naponta 2 vagy annál több adag gyümölcsöt esznek, körülbelül 70 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki tüdőrák, mint azon nemdohányzóknál, akik hetente 1-2-szer fogyasztottak csak gyümölcsöt.

Azoknál, akik heti hetente 3-4 alkalommal fogyasztottak paradicsomot, 70 százalékkal csökkent a petefészekrák azokkal szemben, akik ritkábban fogyasztottak paradicsomot. Azt tapasztalták, hogy a sok paradicsom fogyasztása hatással volt a prosztatarák elleni védelemben is. Egy új tanulmány kimutatta, hogy náluk a legalacsonyabb a szívbetegségek, a cukorbetegség, valamint az elhízás aránya is.

10. Elegendő folyadék

Az AHS azt mutatja, hogy azoknál a férfiaknál, akik napi 5-6 pohár vizet ittak, jelentősen csökkent a halállal végződő szívroham kockázata. Ez azt jelenti, hogy 60-70 százalékkal alacsonyabb volt a szívroham okozta halálozási arány azokhoz képest, akik jóval kevesebb folyadékot ittak.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?