Mi kell a nőnek?

Természetesen minden ember tápanyagigénye más és más. Míg a legtöbb férfi számára ugyanazok a vitaminok és ásványi anyagok fontosak, a nők szükségletei kicsit bonyolultabbak.

Testünk annyi változáson megy keresztül, annyi mindent él meg, hogy különböző életszakaszainkban érdemes odafigyelni, mit is eszünk.

Folsav

A folsav különösen fontos a babát tervező vagy már babát váró nők számára – de élethelyzettől függetlenül is, minden nő javára válik ez a vitamin. Elősegíti, hogy egészségesek maradhassunk mi és magzatunk is a terhesség alatt. Fogyasszunk leveles zöldségeket, avokádót és májat!

Vas

A vasnak fontos szerepe van a növekedésben és a fejlődésben. Hiánya fáradékonyságot, álmatlanságot és koncentrációzavart eredményezhet, ugyanis a vas szállítja az oxigént a szervezetben. A menstruáció ideje alatt a távozó vér által rengeteg vasat is vesztünk, ezért fontos, hogy ilyenkor pótoljuk a szervezetben. Jó forrásai lehetnek a vörös húsok, a brokkoli, a bab és a máj.

Kalcium

A kalcium fontos ásványi anyag, elsősorban a csontok és a fogak védelmét látja el. Egész életünk folyamán elengedhetetlen, de 35 éves kor felett egyre inkább létszükséglet, ugyanis mennyisége fokozatosan csökken. Segít karcsúnak maradni, és csökkenti a PMS tüneteit. Kiváló kalciumforrás a tej, a sajtfélék, a spenót, a kelkáposzta, a mandula és a fekete bab.

Tudtad?

A PMS a premenstruációs szindróma rövidítése. Az elnevezés különböző testi és pszichés panaszok együttesét jelöli, amelyek néhány nappal a menstruáció előtt kezdődnek, annak kezdetekor pedig megszűnnek. A PMS komoly probléma lehet, amit kezelni kell.

D- vitamin

A D-vitamin szintén kiemelt fontosságú, és sajnos igen sokan nem jutnak elegendő mennyiséghez belőle. Ha szeretnéd tudni, hogy te hova tartozol, akkor kérd meg orvosod, hogy ellenőrizze D-vitamin-szintedet. A legtöbb ember a napból nyeri, de ez nem mindig olyan egyszerű, mint hinnénk. Ha nem olyan helyen él valaki, ahol elég magas a napsütéses órák száma, vagy valami miatt kerülnünk kell a napozást, érdemes kiegészítő tabletta formájában szedni. A D-vitamin jó hatással van a hangulatingadozásokra, segíti a mell egészségi állapotának megőrzését, valamint a kalcium felszívódását a szervezetben, ami – mint már említettük - , fontos a csontok és a fogak védelme érdekében.

Magnézium

A magnézium részt vesz számos a szervezetünkben lezajló kémiai reakcióban. Fontos tápanyaga az idegrendszernek, az izmoknak, karban tartja a csontozatot, illetve segít a csontritkulásban szenvedőknek. Megelőzheti a szív-és érrendszeri betegségeket, és szabályozza a vérnyomást. Forrásai közé tartozik a tökmag, a spenót, a fekete bab, a laposhal és a mandula.

E-vitamin

Főleg a magas zsírtartalmú alapanyagokban található, mint az olajok, a diófélék, a magvak. Erős antioxidáns forrás. Segíti az anyagcserét, tompítja az ultraibolya sugárzás illetve a légszennyezés káros hatásait. Az E-vitamin kulcsfontosságú az erős immunrendszer, az egészséges szem és bőr védelme érdekében.A 19 év fölötti nőknek 15 milligramm E-vitaminra van szüksége minden nap! Érdemes tehát rendszeresen mandulát vagy napraforgómagot ropogtatni, esetleg teljes kiőrlésű gabonákat, diót, salátát és párolt zöldségeket fogyasztani – mindegyik remek E-vitaminforrás.

Omega-3

Az omega-3 zsírsav egy másik alapvető tápanyag, ami minden nő számára létfontosságú. Segítségével csökkenthetjük a vérnyomást, a gyulladást és számos krónikus betegség kockázatát, beleértve a különféle szívbetegségeket és a rákot is. Minden nőnek szüksége van 1,1 g-ra ezekből a jótékony zsírokból naponta! Főbb forrásai: lazac, vörös tonhal, laposhal, hering és szardínia, növényi eredetűek közül pedig a lenmag- és a dióolaj.

Kálium

A kálium jelentős szerepet játszik az idegi impulzusok továbbításában, a normális izom- összehúzódásban és a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyában. Az egészséges és erős csontozathoz is hozzájárul, de az energiatermelésben is fontos szerepet játszik. Sok étel gazdag káliumban: a csirke, a vörös húsok, a halak (például tőkehal, lazac, szardínia és lepényhal.) De forrásai közé tartoznak a zsírmentes joghurtok, az édes burgonya, a spenót, a banán és a brokkoli is. A káliumban gazdag ételek csökkenthetik a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A 19 év feletti nőknek 4700 mg káliumra van szükségük naponta.

C-vitamin

Fontos vitamin az egészséges immunrendszer fenntartásában. Erős antioxidáns hatású, így segíthet kivédeni a sejtkárosodást. Elengedhetetlen a kollagén előállításához, a kötőszövet regenerálásában - amely segít megőrizni a bőr egészséges állapotát - , de az izmok és más szövetek egészségéit is elősegíti. A 19 feletti nőknek napi 75 mg C-vitaminra van szükségük. Fontos forrásai: édes paprika, narancs, kivi, eper és sárgadinnye.

Élelmi rostok

Elősegítik a normál bélműködést, és megakadályozzák, hogy bélrendszeri problémák lépjenek fel, beleértve a diverticulosis-t. A 19-50 év közötti nőknek 25-30 gramm rostot kellene enniük naponta, az idősebb hölgyeknek pedig napi 21 gramm az adagjuk. Forrásai: gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű kenyerek és gabonafélék, például köles, quinoa, árpa, búza és a vadrizs. A rostban gazdag ételek csökkentik a 2. típusú cukorbetegség, a különféle szívbetegségek és a rák kockázatát is.

A vitamin

Rendkívül fontos vitamin. Mindenki számára kötelező, de a nőknek különösen, ugyanis a terhesség, a menstruáció és a fogyókúrák kimerítik testünk elraktározott tápanyagait. Fontos tehát, hogy rendszeresen juttassunk vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe, és ennek tudatában étkezzünk.

Lehetőség szerint ne a tápanyag-kiegészítőkre hagyatkozzunk, illetve ha szedünk is, fogyasszunk az fent felsorolt alapanyagok mindegyikéből.

(via: womenitely)

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!