Mi kell a nőnek?

Természetesen minden ember tápanyagigénye más és más. Míg a legtöbb férfi számára ugyanazok a vitaminok és ásványi anyagok fontosak, a nők szükségletei kicsit bonyolultabbak.

Testünk annyi változáson megy keresztül, annyi mindent él meg, hogy különböző életszakaszainkban érdemes odafigyelni, mit is eszünk.

Folsav

A folsav különösen fontos a babát tervező vagy már babát váró nők számára – de élethelyzettől függetlenül is, minden nő javára válik ez a vitamin. Elősegíti, hogy egészségesek maradhassunk mi és magzatunk is a terhesség alatt. Fogyasszunk leveles zöldségeket, avokádót és májat!

Vas

A vasnak fontos szerepe van a növekedésben és a fejlődésben. Hiánya fáradékonyságot, álmatlanságot és koncentrációzavart eredményezhet, ugyanis a vas szállítja az oxigént a szervezetben. A menstruáció ideje alatt a távozó vér által rengeteg vasat is vesztünk, ezért fontos, hogy ilyenkor pótoljuk a szervezetben. Jó forrásai lehetnek a vörös húsok, a brokkoli, a bab és a máj.

Kalcium

A kalcium fontos ásványi anyag, elsősorban a csontok és a fogak védelmét látja el. Egész életünk folyamán elengedhetetlen, de 35 éves kor felett egyre inkább létszükséglet, ugyanis mennyisége fokozatosan csökken. Segít karcsúnak maradni, és csökkenti a PMS tüneteit. Kiváló kalciumforrás a tej, a sajtfélék, a spenót, a kelkáposzta, a mandula és a fekete bab.

Tudtad?

A PMS a premenstruációs szindróma rövidítése. Az elnevezés különböző testi és pszichés panaszok együttesét jelöli, amelyek néhány nappal a menstruáció előtt kezdődnek, annak kezdetekor pedig megszűnnek. A PMS komoly probléma lehet, amit kezelni kell.

D- vitamin

A D-vitamin szintén kiemelt fontosságú, és sajnos igen sokan nem jutnak elegendő mennyiséghez belőle. Ha szeretnéd tudni, hogy te hova tartozol, akkor kérd meg orvosod, hogy ellenőrizze D-vitamin-szintedet. A legtöbb ember a napból nyeri, de ez nem mindig olyan egyszerű, mint hinnénk. Ha nem olyan helyen él valaki, ahol elég magas a napsütéses órák száma, vagy valami miatt kerülnünk kell a napozást, érdemes kiegészítő tabletta formájában szedni. A D-vitamin jó hatással van a hangulatingadozásokra, segíti a mell egészségi állapotának megőrzését, valamint a kalcium felszívódását a szervezetben, ami – mint már említettük - , fontos a csontok és a fogak védelme érdekében.

Magnézium

A magnézium részt vesz számos a szervezetünkben lezajló kémiai reakcióban. Fontos tápanyaga az idegrendszernek, az izmoknak, karban tartja a csontozatot, illetve segít a csontritkulásban szenvedőknek. Megelőzheti a szív-és érrendszeri betegségeket, és szabályozza a vérnyomást. Forrásai közé tartozik a tökmag, a spenót, a fekete bab, a laposhal és a mandula.

E-vitamin

Főleg a magas zsírtartalmú alapanyagokban található, mint az olajok, a diófélék, a magvak. Erős antioxidáns forrás. Segíti az anyagcserét, tompítja az ultraibolya sugárzás illetve a légszennyezés káros hatásait. Az E-vitamin kulcsfontosságú az erős immunrendszer, az egészséges szem és bőr védelme érdekében.A 19 év fölötti nőknek 15 milligramm E-vitaminra van szüksége minden nap! Érdemes tehát rendszeresen mandulát vagy napraforgómagot ropogtatni, esetleg teljes kiőrlésű gabonákat, diót, salátát és párolt zöldségeket fogyasztani – mindegyik remek E-vitaminforrás.

Omega-3

Az omega-3 zsírsav egy másik alapvető tápanyag, ami minden nő számára létfontosságú. Segítségével csökkenthetjük a vérnyomást, a gyulladást és számos krónikus betegség kockázatát, beleértve a különféle szívbetegségeket és a rákot is. Minden nőnek szüksége van 1,1 g-ra ezekből a jótékony zsírokból naponta! Főbb forrásai: lazac, vörös tonhal, laposhal, hering és szardínia, növényi eredetűek közül pedig a lenmag- és a dióolaj.

Kálium

A kálium jelentős szerepet játszik az idegi impulzusok továbbításában, a normális izom- összehúzódásban és a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyában. Az egészséges és erős csontozathoz is hozzájárul, de az energiatermelésben is fontos szerepet játszik. Sok étel gazdag káliumban: a csirke, a vörös húsok, a halak (például tőkehal, lazac, szardínia és lepényhal.) De forrásai közé tartoznak a zsírmentes joghurtok, az édes burgonya, a spenót, a banán és a brokkoli is. A káliumban gazdag ételek csökkenthetik a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A 19 év feletti nőknek 4700 mg káliumra van szükségük naponta.

C-vitamin

Fontos vitamin az egészséges immunrendszer fenntartásában. Erős antioxidáns hatású, így segíthet kivédeni a sejtkárosodást. Elengedhetetlen a kollagén előállításához, a kötőszövet regenerálásában - amely segít megőrizni a bőr egészséges állapotát - , de az izmok és más szövetek egészségéit is elősegíti. A 19 feletti nőknek napi 75 mg C-vitaminra van szükségük. Fontos forrásai: édes paprika, narancs, kivi, eper és sárgadinnye.

Élelmi rostok

Elősegítik a normál bélműködést, és megakadályozzák, hogy bélrendszeri problémák lépjenek fel, beleértve a diverticulosis-t. A 19-50 év közötti nőknek 25-30 gramm rostot kellene enniük naponta, az idősebb hölgyeknek pedig napi 21 gramm az adagjuk. Forrásai: gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű kenyerek és gabonafélék, például köles, quinoa, árpa, búza és a vadrizs. A rostban gazdag ételek csökkentik a 2. típusú cukorbetegség, a különféle szívbetegségek és a rák kockázatát is.

A vitamin

Rendkívül fontos vitamin. Mindenki számára kötelező, de a nőknek különösen, ugyanis a terhesség, a menstruáció és a fogyókúrák kimerítik testünk elraktározott tápanyagait. Fontos tehát, hogy rendszeresen juttassunk vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe, és ennek tudatában étkezzünk.

Lehetőség szerint ne a tápanyag-kiegészítőkre hagyatkozzunk, illetve ha szedünk is, fogyasszunk az fent felsorolt alapanyagok mindegyikéből.

(via: womenitely)

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.