Ezeket ettük, amikor anyunak és apunak nem volt pénze hónap végén

Összegyűjtöttük azokat az ételeket, amiket a szüleink akkor főztek, amikor nem volt pénzük hónap végén. Ha spórolni szeretnétek, ezek közül válogassatok! 

Hónap vége van, éppen azon morfondírozunk, mit főzzünk magunknak ebédre a hét hátralévő részében. Egy kicsit nosztalgiáztunk, eszünkbe jutottak a régi emlékek, amikor szüleink próbálták meg olcsón megoldani az ebédet, mert már minden pénzük elment a számlákra és a mi kívánságainkra. Összeszedtük, hogy milyen olcsó, spórolós ételeket ettünk gyerekkorunkban, amik ma is életmentőek lehetnek, ha pénzt akarunk megtakarítani.

Pénztárcakímélő levesek

Abszolút kedvenc volt anyukáink körében a tojásleves és köménymagos leves. A tojáslevesbe nem kellett csak néhány tojás, ami elég olcsó alapanyagnak számított a régi szép időkben. A lényeg az volt, hogy olyan levest főzzön anyu, amibe nem kell sok alapanyag. Kedvelt volt még a krumplileves, a paradicsomleves és a zöldségleves, ami sárgarépából, fehérrépából, esetleg zellerből állt. Hónap végén bizony nem került hús a levesbe, mert arra már nem akartak költeni szüleink.

Ezek közül válogattak anyukáink:

Olcsó és gyors tészta

Hónap végén általában húsmentesen ettünk. Talán a resztelt máj volt az egyetlen húsétel, ami még hónap végén is az asztalra került, csak hát azt meg ugye nem szerettük gyerekként.

Szüleink kedvencei voltak ilyenkor a gyorsan és olcsón elkészíthető tésztaételek, mint például a grízes, tejfölös-sajtos, kakaós, túrós tészta vagy a sokak által kedvelt grenadírmars:

Pörköltet is ehettünk, feltéve, ha húsmentes volt. A tojás- és a gombapörkölt kis büdzséből is kihozható. De a főzelékek is jó megoldást nyújtottak a pénzügyi gondokra. Fasírt hónap végén nem nagyon került bele, inkább virslivel pótolták a hússzükségleteinket.

Egyszerű desszertek

Egy gyerek desszertre is vágyik a vasárnapi ebéd után. Emlékszünk, hogy ha épp nem volt otthon csoki vagy cukorka, akkor kinyitottuk a konyhaszekrényt, és kivettük pudingport, és azt főztük meg anyu társaságában. Hónap végi nagy kedvenc volt még a tejbegríz, a bundás alma és a "tojáskevert", ami nem más volt, mint tojássárgája cukorral elkeverve.

Olcsók és édesek hónap végére:

Nálatok mi számított olcsó ételnek a hónap végén? Várjuk a tippjeiteket!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

bfkerek

" nálatok mi volt a szegények eledele?... " Augusztusban pl egy hétig húztam egy kiló zsírból, egy 120g-s maggi ízvarázs f?szerb?l, egy 100g-s coop ?rölt paprikából, 3 fej vöröshagymából és egy fej fokhagymából... Zsíron lepirítottam 2 hagymát.. rá fokhagyma, pirospaprika.. víz, hogy ellepje.. 3 ek maggi ízvarázs, 1 egész hagyma + 5l vízzel felhúztam... napi 5-6x ittam bel?le egy 3,5dl-es csészével, és egy héten át minden este felhúztam vízzel, ment bele minden nap + 2-ek zsír ,1ek maggi ízvarázs +1 tk bóvli coopos ?rölt paprika.. ( persze tésza, krumpli, zöldség sem volt itthon, nemhogy hús) 1kg zsír ~ 460 Ft 1x maggi 120g-s ízvarázs 350 Ft 100g coop pirospaprika ~ 290 Ft 3 db hagyma ~ 60 Ft 1x fokhagyma ~ 80 Ft 1.240 Ft -ból 7 napig meg tudtam inni napi 6x ~ 3,5 dl zsíros, f?szeres, melegvizet, mire végre megjött a fizetés - persze emellett a kaja melett nem tudtam kimenni a házból sem, nemhogy pénzt keresni.. ( van egy bögre ilyen lében ~ 150 kcal/ "étkezés" Jelenleg is hasonló a helyzet... 11 nap a fizetésig, van összesen itthon 0 Ft, 1 kg rizs, 30dkg zsír 20dkg f?z?kolbász, 200g zsemlemorzsa, ~ 4ek liszt ,1db vöröshagyma 50g ?rölt pirospaprika... ( kolbász + hagyma felkockáz, összes zsírba megsüt.. liszt zsemlemorzsa, pirospaprika rá... 3 l vízzel felhúz... 1kg rizs +2l víz... ~ 6-7 kg "moslék" = 16dkg/adag/étkezés = ~ napi 4x 4-5 ek "moslék" 11 napon keresztül...

pqi

Ha az én városomban laksz, minden nap meghívlak egy étkezésre, amíg rendbe jönnek a dolgaid. Nincs nálam se habzsi-d?zsi, de rendes tápláló kaja van. Fejér megye.

asha

Egy-két hónapig nálam is akad egy tányér ebéd amikor f?zök :) Hetente kb 3-szor :) Bp. Nagyvárad tér

cucus7

Megmagyarázhatatlan, gyermekkoromban ólcsó volt a lencse a bab, a mák, a marha hús, és ezekb?l rengetek ételt lehetett készíteni, ja és a tojás a kenyér, a tej is. Itt javasolták a virslit ami drága manapság, a tojáslevest imádom, de a tojás miatt drága, a bundáskenyér sem ólcsó már, drágák a zöldségek ugyi mint tudjuk 1400 Ft körül van a fehér répa, a sárga is több mint 300 Ft, nem sorolom. Most pl. leveskockából készül er?levest eszem, találtam itthon, és tettem bele tésztát, jó s?r? ez leves és f?zelék egyben. hahahahah

pqi

Anyám egy hétre el?re leírta, hogy mit fog f?zni, és fillérre, hogy mennyibe kerül. Kiszámolta, hogy hetente mennyi jut ételre, és úgy osztotta be. Kés? estig írt és radírozott, meg újra írt és számolt. Mindig volt jó étel. Igyekezett nagyon olcsón vinni a konyhát, f?zni majdnem minden nap, nappalos-éjszakás munkát is végigcsinálni, meg három gyerek mellett építkezni is, maga volt a csoda. Apám megterített a vacsorához mindig, szépen, amíg kicsik voltunk. Még a paprikás krumplihoz is. Dödölle, gránátos kocka, stíriai metélt.Forró tea, zsíros kenyér hagymával. Nem éheztünk sose.

juditgobel98

Minden este meleg vacsora került az asztalra, mert a családból ( négyen voltunk) csak a gyerekek ettek meleg ebédet. Így este pl. tojásleves, hamis gulyásleves, tejfölös krumplileves volt amit ettünk. Sokszor volt egytálételként " betyáros" ez hasonló mint a slambuc, paradicsomos krumpli, vagy krumplif?zelék, feltét hozzá pirított hagyma ( paprikásan). F?tt tészta ami mindig frissen gyúrt tésztából készült, általában túrós vagy sajtos. Tojáspörkölt amit azóta se f?ztem, hogy elkerültem otthonról, valószín? azért nem szeretem a f?tt tojást mert sokszor volt nálunk vacsorára. Azt tudom csak még hozzáírni, hogy a mai napig csodálom édesanyámat, aki remekül f?zött egyszer? és bonyolultabb ételeket, remekül sütött. Ezt mind az apai nagymamámtól tanulta valójában Békés megyében. No és rendkívül betudta osztani a pénzt. Lenne mit tanulnom még ma is t?le ezen a téren. No és valami finomat a végére, isteni csirkepörköltet és töltött csirkét tudott f?zni az otthon kukoricán nevelt csirkéb?l . A pörkölthöz pedig szaggatottkát csinált mindig, de azt sajnos én nem tanultam el t?le. De jó is lenne még egyszer ezt enni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek