3 retró reggeli gyerekkorunkból – Te melyiket etted?

Bundás kenyér, fokhagymás pirítós és tejbe áztatott kenyér – így indítottuk a reggeleket 40 éve.

Fokhagymás pirítós

Gyerekkorunkban a szépen terített asztalhoz reggelente nem sok dolog kellett: citromos tea vagy tej és az elmaradhatatlan kenyér. Jóformán mindegy volt, hogy a kenyér mely formáját tették elénk, nagyjából mindet nagy örömmel majszoltunk. A most népszerű gabonapelyhek helyett a reggeli búzakenyérben öltött formát a asztalon, amit jellemzően palacsinta sütőben - a modernizációra érzékenyek kenyérpirítóban - pirítottunk meg. A műveletet fokhagymás bedörzsöléssel fejeztük be, ami olyan karakteres leheletet kölcsönzött, hogy túlragyogott még két Gabi fogkrémes fogmosáson is.

Bundás kenyér

A retró életérzés reggeli nagykövete egyértelműen a bundás kenyér. A tojásba forgatott kenyér elmaradhatatlan kísérője a citromos napközis tea, ami tökéletesen kiegészítette kedvenc reggelinket.

Amikor a bundás kenyér mennyei illata birtokba vette a lakást, könnyebben ment az ébredés, és szebben indult a nap is. Jóformán nincs olyan magyar ember, akinek ne futna össze a nyál a szájában, ha az összetéveszthetetlen illatot megérezzük, és sokan még ma is a bundás kenyér rabjai vagyunk.

Tejbe áztatott kenyér

Nagyszüleink nem gondolták túl a reggeliket: a tejbe kenyeret aprítottak, majd amikor a kenyér megszívta magát, egyszerűen bekanalazták a müzli korabeli alternatíváját. Az egyszerű és nagyszerű reggelit cikória kávéval dobták fel, mi, gyerekek pedig rendszerint kakaóba áztattuk, és zománcozott kislábasból ettük. Mostanság talán már nem tejbe áztatott kenyérrel indítjuk a napunkat, de az íze a nagyszüleinkkel töltött időket idézi, ami olyan melegséggel tölti el szívünket, hogy lepipálja a legfinomabb reggelizőpelyhet is.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...