5 étel, melyet idősen nem kéne fogyasztani

A kor előrehaladtával érdemes odafigyelni, milyen ételeket fogyasztunk, vannak például olyanok, melyek jobb, ha tiltólistásak lesznek.

A kor előrehaladtával változik a szervezetünk, ha pedig jól szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben, akkor érdemes figyelni ezekre az átalakulásokra. A webMD dietetikus által lektorált cikkében összegyűjtötte, melyek azok az ételek és italok, amelyekkel vigyáznunk kell idős korban.

5 étel, melyet idősen nem kéne fogyasztani

A savanyú gyümölcs

Egyes gyógyszerek hatóanyagát befolyásolhatja a grapefruit. Különösen szív- és érrendszeri gyógyszereket, koleszterincsökkentőket, kortikoszteroidoknál érdemes figyelni. Ha nagyon szeretjük ezt a gyümölcsöt, akkor érdemes egyeztetni az orvosunkkal. Ha kiesik esetleg a grapefruit, akkor érdemes a C-vitamint pótolni valamilyen más gyümölccsel vagy zöldséggel, esetleg valamilyen táplálékkiegészítővel.

Tejtermékek

Idősebbként nehezebben emészti meg a testünk a tejtermékeket. Szerencsére nem teljesen kell lemondanunk róluk, hiszen ha csökkentjük a mennyiséget, akkor könnyedén elképzelhető, hogy nem okoznak akkora problémát, és az is kiemelendő, hogy egyes tejtermékek (főleg az erjesztettek, mint a kefir vagy joghurt) jobban tolerálhatóak, mint mások.

Nyers dolgok

Az ínyünk és fogaink romlása miatt érdemes lehet lemondani a nyers zöldségekről és gyümölcsökről. Kifejezetten a répához és az almához hasonló keményebb húsúakkal.

Annak érdekében, hogy ne kelljen nélkülözni a zöldségeket és gyümölcsöket – az egyik nagy előnyük a rosttartalmuk; rostszegény táplálkozás mellett olyan problémák jelentkezhetnek, mint az aranyér, amely idősebbeknél egyébként is nagyon gyakran alakul ki – , érdemes alternatívákat keresni. Ehetjük ezeket például párolva vagy konzerv verziókban.

Pörgető

Érdemes lehet a koffeinről is lemondanunk, ugyanis ez pörgeti a szívet, ami idős korban már nem ajánlatos. Legjobb, ha koffeinmentes változatot iszunk ezekből az italokból. Fontos azonban, hogy ne szokjunk le a koffeinről túl hirtelen, hiszen ez fejfájással, hányingerrel járhat.

Óvatosan a sóval

A magas sótartalmú ételekkel is érdemes vigyázni, hiszen a túl sok nátrium megemelheti a vérnyomást, illetve növeli a szívroham és a stroke kockázatát is. Leginkább a feldolgozott élelmiszerekkel, a kész salátaöntetekkel és a pácolt húsokkal érdemes vigyázni.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek