4 kedvencünk, amit egészségtelennek hittünk, pedig nem azok

Szinte napról napra jelennek meg újabb és újabb tanulmányok arról, hogy mely alapanyagok egészségesek, és melyek tesznek rosszat nekünk – ráadásul ezek gyakran ellent is mondanak egymásnak. Nem is csoda tehát hogy tanácstalanok vagyunk, pedig nincs más dolgunk, mint megnézni a puszta tényeket!

Azt már szinte mindenki magabiztosan fújja, hogy a különböző feldolgozott élelmiszerek egészségtelenek, csak úgy, mint a túl cukros és túl sós ételek, a telített zsírsavak, valamint a fehér liszttel készült ételek. Az egészséges és bátran fogyasztható ételek csoportjába tartoznak ugyanakkor a friss zöldségek, – mértékkel – a friss gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a telítetlen zsírsavak – csak hogy néhány példát hozzunk.

Az étcsoki is tud egészséges lenni, sőt!

Van azonban jó pár olyan egészségtelennek mondott étel, amelyekkel kapcsolatban azért nagy a bizonytalanság. Nézzük, melyek ezek!

Tojás

Rengetegen kerülik ezt a szuper alapanyagot, mondván, magas a koleszterintartalma. Ám összességében a tojás igenis egészséges étel, megfelelő mennyiségben fogyasztva. Telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jót tesznek a szemnek és a memóriának.

Azok számára pedig, akik nem fogyasztanak húst, remek teljes értékű fehérjeforrás is.

Kávé

Tény, hogy este, illetve késő délután nem jó ötlet fogyasztani, hiszen álmatlanságot okoz. Ugyanakkor a kávé, valamint a benne található koffein mérsékelt mennyiségben fogyasztva kifejezetten egészséges is lehet. Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, és fellép a rák kialakulása ellen is. Viszont kerüljük a zsíros tejjel és cukorral való ízesítését!

Mogyoróvaj

A figyelmeztetések szerint a mogyoróvaj túl sok transzzsírt tartalmaz, ugyanakkor az organikus, cukor- és édesítőszer-mentes változat igenis egészséges! Kisebb mennyiségben egyáltalán nem tesz rosszat, sőt: gazdag E-vitaminban, magnéziumban, vasban, szelénben és B5-vitaminban is. Ráadásul fehérjeforrásnak sem utolsó!

(Ét)csokoládé

Az édesszájúak most örülni fognak: naponta egy kisebb mennyiségű, jó minőségű étcsokoládé kifejezetten jót tesz a szervezetnek! Antioxidáns-tartalma és a benne található hangulatjavító vegyületek miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több életmód itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek