8 étel, amit jobb lenne, ha nem ennél meg – Igen, ezek is egészségtelenek

Azt már régóta tudjuk, hogy a chips és a szénsavas üdítők ellenségei az egészséges életvitelnek, van azonban néhány olyan élelmiszer, amiről elsőre nem feltétlen gondolnánk, hogy ennyire ártalmas lehet.

A változatos táplálkozás az egészséges élet egyik alapvető feltétele, sokak számára azonban nem egyszerű minden napra kivitelezni a kiegyensúlyozott étrend betartását. Mindannyian belecsúszunk abba a hibába, hogy az egyik nap csak egy gyors szendvics fér bele az ebédidőbe, az esti filmezésnél kicsit nagyobb elánnal nyúlunk bele a chips-es tálba, nem tudunk megállni egy sor csokinál, és még sorolhatnánk...

Nincs azzal semmi baj, ha néha-néha túlzásba esünk, jó azonban emlékeztetni magunkat arra, hogy a mérték érték, és ha egy kicsi csalás nem is árt meg nekünk, érdemes odafigyelnünk arra, mit milyen gyakorisággal eszünk. Az Eatthis amerikai gasztronómiai oldal 15, az egészségre kifejezetten káros ételt gyűjtött össze, mi ezek közül válogattuk most ki a legfontosabbakat.

Fotó: Sharon McCutcheon/ Unsplash

1. Fánk

Bár egy finom és frissen sült szalagos fánknál kevés fincsibb édesség létezik, sajnos tudnunk kell, hogy ezt az ételt (és főleg cukormázas, töltött társait) miért nem érdemes túl sokszor fogyasztani: köszönhetően annak, hogy a fánkok fő alkotóelemei a cukor, a liszt és az olaj, ez az étel nemcsak kalória-, de valóságos koleszterinbomba is, a benne található transzzsírsavak csökkentik a jó, és növelik a rossz koleszterinszintet.

2. Fondant

Bár az általában tortakészítésnél használt színes 'cukorgyurmát' senki nem majszolgatja napi szinten, érdemes tudni, mi minden található benne: a könnyen formázható anyagban többek között zselatin és glicerin található, utóbbi nagyobb mennyiségben bizonyítottam káros a vese működésére.

Fotó: Getty Images

3. Felvágottak

Listánk egyik legmeghatározóbb elemének, a felvágottaknak, feldolgozott hústermékeknek nagyipari tartósításához nátrium-nitrátot használnak, amely hosszú távon hozzájárul az erek elmeszesedéséhez.

4. Konzerves egytálételek

Igaz, hogy gyors, és sok esetben kifejezetten finom lehet egy-egy konzerves megoldás ebédre, a magas sótartalom és a rengeteg tartósítószer miatt azonban kifejezetten káros lehet a szívre a konzerv készételek napi vagy heti többszöri fogyasztása.

Fotó: Getty Images

5. Növényi kávétejszínek

Azokban a kicsi, irodák kávéautomatái mellett és büfékben található növényi kávétejszínekben található transzzsírok, csakúgy, mint a fánknál, egészségtelenek lehetnek a szívre és a koleszterinszintre is.

6. Virslik

Ugye mindannyian tudjuk, miből készül a virsli? Ez az étel nemcsak hogy kevés tápanyagot tartalmaz, de olyan állománynövelőkkel van tele, amelyek rossz hatással vannak a jó koleszterinszintre.

Fotó: LikeMeat/ Unsplash

7. Növényi hamburgerek

A növényi étrend nagyon jó dolog, a hamburgerekkel azonban megéri résen lenni, ezek az ételek ugyanis rengeteg feldolgozott fehérjét tartalmaznak, amelyek valójában nincsenek jó hatással a szervezetre, ráadásul a növényi húspótlók tele lehetnek telített zsírsavakkal. Mindez nem jelenti azt, hogy - csak úgy, mint egy gyorséttermi, "hússal teli" - hamburgert ne lehetne alkalomadtán, néha-néha fogyasztani, napi bevitelét azonban ennek az ételnek sem ajánlják a szakértők. Járjunk utána, miből van a húspótló!

8. Cukros gabonapelyhek

Nem véletlenül tiltották be Nagy-Britanniában a cukros gabonapelyheken a cuki mesefigurák megjelenését: ezekről sokszor állítják, hogy a kiegyensúlyozott reggelihez tökéletes fogások, valójában ezekben az ételekben sokkal nagyobb a szénhidráttartalom, mint a rost. Ma már rengeteg finom és tápláló, gyerekeknek is tetsző alternatívát találhatunk akár a nagyáruházak polcain, érdemes hát utánajárni az egészségesebb granola- vagy müzliváltozatoknak. Vagy otthon elkészíteni őket.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek