6 indok, miért igyál rendszeresen egy bögre forralt bort

Itt a szezon, mondjuk, miért érdemes beiktatni a mindennapokba egy bögre forralt bort.

Édes, fűszeres, az elkészítéséhez sem kell Michelin-csillagos séfnek lenni. A téli időszak egyik kedvelt forró itala, amit nemcsak az íze miatt érdemes rendszeresen kortyolgatni. Lássuk, mik napi egy bögre forralt bor jótékony hatásai!

6 indok, miért igyál rendszeresen egy bögre forralt bor

Miért egészséges a forralt bor?

Jót tesz a szívünknek

A vörösborban található resveratrol kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, így véd az olyan szív- és érrendszeri betegségek ellen, mint a szívinfarktus vagy az érszűkület. Ha kardamom kerül bele, az serkenti a szívizom működését.

Javítja az agyműködést

Egy kutatásban részt vevő alanyok 3 hónapon át kaptak resveratrol kiegészítőt, és megállapították, hogy serkenti az agy vérellátását, aminek hatására javultak a kognitív funkcióik.

Segít megfázás ellen

A borban található antioxidánsok erősítik az immunrendszert, a szegfűszeg és a fahéj segíthetnek légúti betegségek esetén a légutak megtisztításában, a köhögés csillapításában. Ha gyömbérrel készítjük, még erősíthetjük a hatást, hiszen a gyömbértea önmagában is kiváló megfázás elleni ital.

Segíthet fogfájás esetén

A szegfűszegben található eugenol illóolaj helyi érzéstelenítő és fertőtlenítő hatású, így ha bőven teszünk az italunkba, még a fogfájást is enyhítheti.

Csökkenti a gyulladást

A forralt borban lévő fahéjról kimutatták, hogy erős gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti a duzzanatot, és helyreállítja a normál szöveti működést. Torokgyulladás esetén jót tesz, de segíthet az olyan betegségekben is, mint az ízületi gyulladás. A vörösborban és a szegfűszegben található antioxidánsok szintén gyulladáscsökkentők.

Beállítja a biológiai órát

A borban található melatonin támogatja a biológiai óra szabályzását, szóval lefekvés előtt egy pohár bor segíthet az elalvásban.

Forralt bor Jamie Oliver receptje szerint fahéjjal, borssal és szegfűszeggel

Amire szükség lesz:

  • 750 ml vörösbor
  • 180 ml víz
  • 100 g barna cukor
  • 15 szem fekete bors
  • 15 db szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd
  • 2 ánizsmag
  • citromhéj a dekorációhoz

Hogyan készül:

A bort, a vizet, a cukrot, a borsot, a fahéjat és az ánizsmagot tegyük egy edénybe. Cukor helyett mézet is használhatunk, de azt csak akkor tegyük bele, amikor a forralt bor elkészült, és langyosra hűtöttük. Az edényt tegyük a tűzhelyre, és kezdjük el főzni. Addig kell főzni, amíg a bor felforr, és elkezd habzani. Üvegpohárban tálaljuk citromhéjjal és fahéjrúddal.

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Hangolódj a karácsonyra forró italokkal:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...