Ha nem jár fogyással, akkor is egészséges az északiak étrendje

A fogyás és az egészség nem mindig jár kéz a kézben – egy friss kutatás szerint igaz ez az észak-európai népek étrendjére is.

Speciális étrendeket általában akkor szoktunk követni, ha fogyni akarunk, vagy valamilyen egészségügyi problémánk van – pedig egészen egyszerűen azért is válthatnánk, mert egészségesebbek szeretnénk lenni. Ez pedig nem jár mindig fogyással – egy friss kutatás szerint például az északi népek étrendjei akkor is előnyösek az egészségre nézve, ha egyébként nem járnak súlyvesztéssel.

A Koppenhágai Egyetem kutatói azt találták, hogy az északi országokra jellemző étrend csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet – még akkor is, ha az ember többet eszik azokból az élelmiszerekből, amelyek az étrend gerincét alkotják. Nem kell tehát a fogyásra vagy a szigorú adagokra koncentrálni, ha a cél az egészség, magasabb kalóriabevitel mellett is előnyös a fogyasztásuk.

A skandináv étrend alapját a bogyósgyümölcsök, a halak, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák és az egészséges tejtermékek alkotják.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ez az étrend rendkívül tápláló és fenntartható – hozzájárul sok ember általános jó egészségéhez Dániában, Finnországban, Izlandon, Norvégiában és Svédországban.

A friss dán kutatás szerint ugyan az étrend segíthet az egészséges testsúly fenntartásában, csökkentve az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázatát – korábbi tanulmányokkal ellentétben ezek a pozitívumok azonban nemcsak a súlycsökkenéshez köthetők, hanem magához az étrendhez.

Az eredmény azért meglepő, mert a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a vércukor- és koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatások kizárólag a fogyásnak köszönhetők. A friss tanulmány most azt mutatja, hogy ez egyáltalán nem így van. Az egészséges hatásokhoz valószínűleg más mechanizmusok is hozzájárulnak a súlyvesztésen kívül.

A dán, finn, norvég, svéd és izlandi kutatókból álló csapat kétszáz, 50 év feletti ember vérét és vizeletét elemezte. Mindegyik résztvevőnek magas volt a testtömeg-indexe (BMI), és emelkedett volt a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázata. A kutatók az önkénteseket két csoportra osztották: az egyik csoport hat hónapig átállt a skandináv diétára, a másik pedig ragaszkodott a szokásos étrendjéhez.

Bár nem jár fogyással, mégis egészséges az északiak étrendje

Az első csoport fél év után lényegesen egészségesebb lett, alacsonyabb koleszterinszinttel, a vérben csökkent telített és telítetlen zsírtartalommal, illetve a szervezetük jobban szabályozta a vércukorszintet a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatók kifejezetten azt kérték a skandináv étrendet követő csoporttól, hogy ne fogyjanak – ha súlyveszteséget vesznek észre, egyszerűen egyenek többet, hogy meg lehessen állapítani, fogyás nélkül is jelentkeznek-e a pozitív eredmények.

A kutatók úgy gondolják, hogy az étrendben szereplő ételek maguk okozzák a pozitív hatásokat: a zsírfogyasztás például egészséges növényi és tengeri forrásokból ered, nem egészségtelenebb, elsősorban állati eredetű ételekből. Ahhoz azonban további kutatásokra lesz szükség, hogy meg lehessen állapítani, ezek a zsírok pontosan hogyan csökkentik a koleszterin- és vércukorszintet.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...