A zord vikingek diétája

A különböző diéták jönnek-mennek, úgy tűnik, idén az északi, vagy más néven viking diéta lesz a menő. Sok hal, vadhús és erdei bogyó az egészség érdekében!

Az északi diéta nem újkeletű, de úgy tűnik, 2015-ben visszatér a palettára új északi vagy viking-diéta néven. Az új északi diéta célja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, továbbá segítheti az elhízás, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzését. A hangsúlyt a jó minőségű zsírokra és szénhidrátokra, az élelmi rostok jelentőségére, illetve a kímélő, az alapanyagok tápértékét leginkább megőrző ételkészítési technológiákra helyezi. Emellett egy igazi öko-étrend, a fenntarthatóságot is szem előtt tartva előnyben részesíti a szezonális, helyben termesztett alapanyagokat.

Ahogy a nevéből is egyértelműen kiderül, ez a diéta az északi, skandináv országokból ered és az alapelvei sem túl bonyolultak.

Posírozott lazac aromás fűszerekkel recept

1. Sok zöldség, kevesebb hús

Az új északi diéta nagy hangsúlyt helyez a zöldségek fogyasztására. Ezzel az alapelvvel könnyű azonosulni, hiszen ahogy már nálunk is többször olvashattátok, a zöldségek mennyiségének növelése rendkívül előnyös az egészségünk szempontjából. Alacsony energia-, de magas vitamin- és ásványi-anyagtartalmúak, élelmi rosttartalmuk segíti az emésztőrendszer működését, lassítja egyes tápanyagok felszívódását. Ha a húsok mennyiségét a zöldségek javára mérsékeljük, ezzel csökkentjük a telített zsírsavbevitelünket is, ami egy jó lépés a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

2. Sok hal

Ez persze könnyű alapelv egy tengerekkel körülvett ország tekintetében, mi azért itt már egy kicsit bajban vagyunk. Egyrészt a halak rendszeres fogyasztása azért ajánlott, mert alacsony zsírtartalmú, de magas teljes értékű fehérjeforrások - ez igaz a hazánkban jellemző édesvízi halakra is, ugyanakkor az élettanilag kedvező hatású omega-3 zsírsavakban elsősorban a tengeri halak gazdagok - amelyek hazánkban már kevésbé hozzáférhetőek, legalábbis a soványabb pénztárcával élők számára. Tengerpart nélküli ország lévén a mi esetünkben sajnos sérül a diéta azon alapelve is, hogy a helyben termesztett alapanyagokat részesítsük előnyben - legalábbis a tengeri halak tekintetében.

3. Több alapanyag a természetből

Azaz szerepeljenek többet az étlapon a vadhúsok, gombák, erdei bogyók. Ez is vállalható alapelv szerintem, hiszen a "sportosabb" életmódnak köszönhetően a vadon élő állatok húsa kevesebb zsírt tartalmaz, nyomelemekben gazdagabb, az erdei gombák a termesztett csiperkénél sokkal karakteresebb, változatosabb ízűek, az erdei bogyók pedig gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban.

Mit ehetünk, ha vikingnek állunk?

  • Halat, naná. Ld. fent, halat enni jó, de hazánkban a tengeri halak elérhetősége azért még szűk keresztmetszet. Ha tehetjük, együnk legalább hetente egyszer halat, akár édesvízit is.
  • Felejtsük el az olívaolajat és használjunk repceolajat! Legalábbis az északi diéta hívei szerint. Ennek oka, hogy a repceolaj az olívaolajjal szemben tartalmaz élettanilag kedvező hatású növényi eredetű omega-3 zsírsavakat. Ez kétségkívül előnyös tulajdonság, ugyanakkor én továbbra is annak a híve vagyok, hogy étrendünkben használjunk változatosan növényi eredetű olajakat, hiszen mindegyiknek van 1-1 kedvező tulajdonsága, ami miatt érdemes azt választanunk.

Olvastad már?

Milyen olaj legyen otthon?

  • Bogyós gyümölcsöket minden mennyiségben. A bogyós gyümölcsök gazdagok antioxidánsokban és vitaminokban, ráadásul e téren nincs mit szégyenkeznünk. Szezonban fogyasszunk jó sok epret, málnát, szedret, ribizlit, áfonyát - szezonon kívül vásároljunk gyorsfagyasztott gyümölcsöket. Ezek ugyan valamennyit veszítenek vitamintartalmukból, de a szűk téli hónapokban még alacsonyabb vitamintartalmuk is jól jön, ha már unjuk a banánt.
  • Vadhúst. Én személy szerint nagyon szeretem a vadhúst, de ha nem vadászcsaládban élünk, akkor nem könnyű hozzájutni, így nem túl reális, hogy hazánkban kiváltható a csirke vagy a sertéshús szarvas- vagy vaddisznóhússal. Azért ha tehetjük, alkalmanként vásároljunk vadhúst is (nagyobb vásárcsarnokokban beszerezhető, esetleg a hentesünknél rendelhető), rendkívül ízletes, zamatos fogásokat készíthetünk belőlük.
  • Teljes kiőrlésű gabonákat, különösen rozst. A teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült élelmiszerek előnyeit már korábbi cikkünkben mi is bemutattuk, fussátok át újra!
  • Zöldségeket és gyümölcsöket minden mennyiségben.

Ha átfutjuk a fenti alapelveket, ajánlott élelmiszereket, akkor láthatjuk, hogy a viking étrend nem sok újdonságot tartalmaz a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveihez képest. Így nagyon belekötni sem tudok, ha valakinek megtetszik, és úgy érzi, hozzáférhetőek számára a halak, vadak, erdei gyümölcsök, ezzel az étrenddel nem fog nagyon melléfogni.

(via Medindia.net)

Címlapról ajánljuk

További cikkek