Erre és így használd a gyümölcsöt attól függően, mennyire érett

Logikus lenne úgy képzelni, hogy a nyár a tökéletesen érett gyümölcsök időszaka, hiszen a lédús alapanyagok nagy része ilyenkor szezonális. Azonban még ezekben a hónapokban is találkozhatunk kőkemény vagy túlérett delikvensekkel: nézzük, mihez kezdhetünk velük!

Összességében elmondható, hogy a legtöbb almát, banánt, barackot, dinnyét (stb.) használó recept általában tökéletesen érett gyümölcsöt vár el tőlünk – csak így lesz majd olyan ízes a lekvár, édes a sütemény vagy zamatos a saláta. Persze, ahogy az élet, úgy a globális élelmiszerellátási lánc sem tökéletes, és még nyár közepén is előfordulhat, hogy közel sem érett gyümölcsöt kapunk a piacon, boltban, zöldségesnél. Ezek a kemény/túlérett alapanyagok pedig ugyanúgy felhasználhatók, mint az érettség arany középútján járók, csak épp más receptekben, más módszerekkel, más szintű odafigyeléssel: nézzük, melyik stádium mit tesz lehetővé!

Erre és így használd a gyümölcsöt az érettségi szintjétől függően

Kőkemény/zöld

Néha előfordul, hogy annyira nem kapni mást a boltban, hogy beadjuk a derekunkat és a kosarunkba pakolunk egy zacskónyi kemény gyümölcsöt. A „majd otthon úgyis megérik” elvet is követhetnénk persze, azonban jó, ha tudjuk, hogy a kellő puhasági és édességi szintet el nem ért alapanyagok is hasznosak lehetnek a konyhában.

A kemény gyümölcs például kiváló savanyúságalap lehet: bizony, nem csak a zöldségeket tehetjük ki ennek a technikának.

Mivel úgyis csak egy leheletnyi édességre van szükségünk a gyümölcstől – a paletta nagy részét a savanyú foglalja majd le – abszolút nem lesz baj, sőt előnyös, hogy nem a legzamatosabb alapanyagot vetjük be.

Úton a puhulás felé

Ha a gyümölcsünk már egy fokkal érettebb, de még látni/érezni rajta, hogy nem tökéletes, akkor jöhet el az ideje minden olyan konyhai alkalmazásnak, ami némi plusz cukorral valamint szétfőzéssel-sütéssel esik neki az alapanyagnak.

A gyümölcs ezen az érettségi fogkán lesz alkalmas mindennemű befőzésre: ekkor készüljenek belőle lekvárok, dzsemek, kompótok, befőttek, chutney-k. Nem érdemes lekvárra „pazarolni” a tökéletesen érett gyümölcsöt, a túlérett esetében pedig felmerülhetnek komplikációk (kivágott, rohadt részek, esetleges erjedés), így tényleg a majdnem érett az optimális választás. Íze már van, amihez további cukor kerül, félkemény állagát pedig úgyis elveszíti a hőkezelés során.

Szintén ebben az állapotban kerüljenek az almák, barackok, málnák sült süteményekbe, desszertekbe és édességekbe, ugyanúgy a fent felsorolt okok miatt.

Tökéletes érettség

Amikor a gyümölcs eléri aranykorát, a leglédúsabb, legízesebb, legédesebb állapotát, alaposan meg kell gondolnunk, mihez kezdünk vele. Kár lenne olyan receptekbe tenni, amelyek hőkezeléssel elvesznek valamennyit állagának és aromájának tízpontos mivoltjából.

Éppen ezért tegyük ezeket a gyümölcsöket sütés- és főzésmentes ételekbe: hideg desszertekbe (pohárkrémek, sütés nélküli torták) vagy salátákba (édesen és sósan is vagy a kettőt halmozva). Hagyjuk őket kibontakozni teljes valójukban, hisz ennél már nem lesznek finomabbak.

Félenyészet

Ha neadjisten megfeledkeztünk a gyümölcseinkről, és azok a konyhapulton elkezdtek a túlérés útjára lépni, ne essünk azonnal pánikba. A tökéletes érettség után 3-4 nappal még bátran használhatjuk őket különböző receptekben.

Például ezek az édesebb, magasabb cukortartalmú, lédúsabb, néhol talán már puhább, plöttyettebb gyümölcsök képezhetik egy friss, üde krémleves alapját – amibe így plusz édesítőt sem kell majd tennünk.

Állagbeli tökéletlenségük miatt tegyük őket mártásokba és öntetekbe valamint sült húsok mellé, hogy átadják mézédes nedvüket az aranybarnára sülő comboknak, szárnyaknak, szeleteknek.

A megpunnyadás szélén

Mindig eljön egy gyümölcs életében az idő, amikor már szinte fél lábbal a koporsóban komposztban áll, nekünk ekkor pedig döntenünk kell arról, hogy kidobjuk-e a delikvenst, vagy egy részét megmentjük. Tulajdonképpen egy gyümölcs még akkor is használható, ha van rajta egy kisebb penészes folt – ennek eltávolítása, kivágása után, ugyanúgy dolgozhatunk még vele.

Mivel ezen a ponton már sem az állag sem az íz nem tökéletes, érdemes olyan felhasználási módok után néznünk, amelyek el tudják rejteni ezeket a hiányosságokat. Nem is találhatnánk tökéletesebb megoldást, mint a turmix vagy a smoothie. Mindkettőbe pakoljunk valamilyen extra ízt/alapanyagot (pl. plusz gyümölcs, citruslé, tej, növényi tej, zabpehely, magvak), hogy még kevésbé lehessen érezni a kezdeti enyészet aromáját.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippeket, tanácsokat adunk:

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek