Ennyibe kerül a friss magyar szamóca a piacokon - megéri az árát?

Bár nagyon jól indult a szezon, a csapadékos, hűvös idő nem kedvezett a szamóca érésének. Mutatjuk, mennyibe kerül most az egyik kedvenc gyümölcsünk!

Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál - írta a Világgazdaság. Néhány hete mi is beszámoltunk róla, hogy a meleg időjárásnak köszönhetően előbb, és kedvezőbb áron került a szamóca a piacokra. Most azonban éppen más a helyzet, az időjárás miatt kevesebb gyümölcs, és lassabban kerül ki a piacokra, magasabb áron.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta, a szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni, márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő.

Receptajánló:

Az eperszezon kezdetén 980-1890 Ft körül alakult a magyar szamóca átlagára a piacokon, a boltokban pedig890-1000 Ft volt az ár. A tartós, rossz időjárás ellenére is csökkentek valamelyest az árak. Így alakultak az átlagárak a héten a piacokon:

  • Vámház körút: 898 Ft/kg
  • Fehérvári út: 980 Ft/kg
  • Debreceni piac: 1200 Ft/kg
  • Szegedi piac: 1000 Ft/kg

Ennél olcsóbban is eperhez juthat az, aki vállalkozik arra, hogy maga szedi a szabadföldi epret. A „Szedd magad” akció keretében idén is megnyitották az eperföldeket. A lelőhelyeket a gyümölcsvadász.hu weboldalon találod.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek