Hogyan válasszuk ki a legfinomabb epret? Megmutatjuk!

Végre itt az eperszezon, mostantól szabadon válogathatunk a legszebb magyar szamócák közül. Hogyan válaszd ki a legjobbat? Megmutatjuk!

Piros, édes, lédús és szinte lehetetlen vele leállni. Ez jellemzi az igazi magyar epret, mely május elejétől kapható kedvező áron a zöldségeseknél és persze a szupermarketekben is. Ezúttal ahhoz adunk nektek tippeket, hogyan válasszátok ki a legfinomabb epret, és hogyan maradjon friss még napokon keresztül a legfinomabb tavaszi gyümölcs.

Eper vagy szamóca? Van különbség?

Az elmúlt években rengetegen fakadtak ki azon, miért hívják ugyanazt a gyümölcsöt kétféle módon. A válasz nagyon egyszerű: Az eper eperfán terem, míg a szamóca (vagyis a földi eper) nevéből is adódóan kicsi és alacsony, lágyszárú bokrokon nő ki a földből. Nyelvjárástól függően az ország egyik részében az eper szamóca, a szamóca pedig még szedernek lett becézve, ráadásul a szamóca (eredetileg) földi eperré keresztelése során az idők alatt kikopott a földi megnevezés.

Epret ettél és viszket a szád, kapar a torkod? Ez lehet a tüneteid hátterében!

Ezt is olvasd el!

Hogyan válasszuk ki a legfinomabb epret?

Nem csak a szín, a méret is nagyon lényeges a finom szamóca (vagy eper) kiválasztásához. A kisebb szemek általában édesebbek, érdemes rámenni a kicsit kerekebb darabokra. Mire figyeljünk még? A friss és finom eper legfontosabb ismérve az a hamisíthatatlan illat, melyet évente csak ilyenkor, az eperszezon idején érezhetünk.

Mi a friss eper tárolásának titka?

Csak annyi epret moss meg, amennyit meg is eszel! Az eper mosás után hamar elkezd fonnyadni, friss marad viszont akkor, ha mosás nélkül (akár még kicsit földesen), egy üvegedényben tárolod a hűtőben úgy, hogy a dobozt kibéleled egy darab papír törlőkendővel.

Fedőt sem kell használnod, tető nélkül is tökéletesen lehet hűtőben tárolni az epret, nem veszi át a többi étel szagát.

ha fagyasztani szeretnéd az epreket, először csumázd ki őket egy kávéskanál segítségével (de szívószállal is lehet, ahogy alább láthatod), és első körben tedd be a fagyasztóba őket egy órára. Miután kivetted, rakd az epreket egy lezárható műanyag tasakba, és nyomd ki a levegőt a zacskóból még azelőtt, hogy teljesen lezárnád. Az eper lefagyasztva akár 6 hónapig is felhasználható.

Érdemes tehát az eperszezonra készülni, hiszen alig több, mint egy hónapunk van rá, hogy kiélvezzük az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcs frissességét. Hamarosan újra nyitnak majd a Szedd magad! eperszüretek is, amikor mi magunk válogathatjuk ki a hozzánk közeli szamócaföldek legfinomabb gyümölcseit!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via Nosalty

Címlapról ajánljuk

További cikkek