Piros, édes, lédús és szinte lehetetlen vele leállni. Ez jellemzi az igazi magyar epret, mely május elejétől kapható kedvező áron a zöldségeseknél és persze a szupermarketekben is. Ezúttal ahhoz adunk nektek tippeket, hogyan válasszátok ki a legfinomabb epret, és hogyan maradjon friss még napokon keresztül a legfinomabb tavaszi gyümölcs.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/k3/dc/PNGgBR7mEE8Yoz5rtk378Tff6zVdWKdI1FRmIrhL.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ad934f6b45401d1318949bdf49feb03c)
Eper vagy szamóca? Van különbség?
Az elmúlt években rengetegen fakadtak ki azon, miért hívják ugyanazt a gyümölcsöt kétféle módon. A válasz nagyon egyszerű: Az eper eperfán terem, míg a szamóca (vagyis a földi eper) nevéből is adódóan kicsi és alacsony, lágyszárú bokrokon nő ki a földből. Nyelvjárástól függően az ország egyik részében az eper szamóca, a szamóca pedig még szedernek lett becézve, ráadásul a szamóca (eredetileg) földi eperré keresztelése során az idők alatt kikopott a földi megnevezés.
Epret ettél és viszket a szád, kapar a torkod? Ez lehet a tüneteid hátterében!
Ezt is olvasd el!
Hogyan válasszuk ki a legfinomabb epret?
Nem csak a szín, a méret is nagyon lényeges a finom szamóca (vagy eper) kiválasztásához. A kisebb szemek általában édesebbek, érdemes rámenni a kicsit kerekebb darabokra. Mire figyeljünk még? A friss és finom eper legfontosabb ismérve az a hamisíthatatlan illat, melyet évente csak ilyenkor, az eperszezon idején érezhetünk.
Mi a friss eper tárolásának titka?
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/ZX/nG/aC2ri73S4HLOHVVFE2GgTUduu5lnYe9HpxssDtmo.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=45fb1919fc97f995ea6d58df6c96fba5)
Csak annyi epret moss meg, amennyit meg is eszel! Az eper mosás után hamar elkezd fonnyadni, friss marad viszont akkor, ha mosás nélkül (akár még kicsit földesen), egy üvegedényben tárolod a hűtőben úgy, hogy a dobozt kibéleled egy darab papír törlőkendővel.
Fedőt sem kell használnod, tető nélkül is tökéletesen lehet hűtőben tárolni az epret, nem veszi át a többi étel szagát.
ha fagyasztani szeretnéd az epreket, először csumázd ki őket egy kávéskanál segítségével (de szívószállal is lehet, ahogy alább láthatod), és első körben tedd be a fagyasztóba őket egy órára. Miután kivetted, rakd az epreket egy lezárható műanyag tasakba, és nyomd ki a levegőt a zacskóból még azelőtt, hogy teljesen lezárnád. Az eper lefagyasztva akár 6 hónapig is felhasználható.
Érdemes tehát az eperszezonra készülni, hiszen alig több, mint egy hónapunk van rá, hogy kiélvezzük az egyik legnépszerűbb hazai gyümölcs frissességét. Hamarosan újra nyitnak majd a Szedd magad! eperszüretek is, amikor mi magunk válogathatjuk ki a hozzánk közeli szamócaföldek legfinomabb gyümölcseit!
EZ IS ÉRDEKELHET:
Ezeket olvastad már?
Titkos módszerrel fogyott Erdélyi Mónika 15 kilót - a furcsa...
Bulvároskodunk kicsit - Erdélyi Mónika lelkes Insta-posztban írt január óta bekövetkezett fogyásáról és egy meglepő összetevőről, aminek az örvendetes súlyvesztés köszönhető.
NosaltyTényleg ettől az italtól néz ki még mindig tökéletesen Arnold...
Úgy tűnik, a 71 éves terminátor még most is szereti alaposan megviccelni közönségét, új videójában protein shake receptjének különleges hozzávalóját osztja meg velünk.
Masszi- Rigó CsillaMájus 3-4-5. között újra Food Truck Show a Kincsem Parkban,...
Hétvégén újra Foodtruck Show a Kincsem Parkban, ahol szombaton a Nosalty is vár titeket, méghozzá két isteni mexikói fogással!
NosaltyKiderült, mekkora átverés a lebomló bevásárlózacskó
Meglepő eredményre jutottak tudósok. Három év után ástak elő egy lebomló zacskót, aminek szinte semmi baja nem volt.
Fenes Gábrielvia Nosalty