Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elképesztő, mennyibe kerül a magyar szamóca a piacokon

Jelentős kárt tett idén az eső és a csapadékos időben terjedő gombafertőzés a szabadföldi szamócatermésben is. A 20-30 %-kal is drágább lehet a gyümölcs.

Nagyon jól indult idén a szamócaszezon, de elég volt néhány napnyi, jelentős mennyiségű csapadék, és minden rosszra fordult. Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a fagyok és az aszály idén nem okozott érdemi kárt a szamócaültetvényekben, ugyanakkor az eső és a gombafertőzés miatt a mintegy 400 hektáros szabadföldi terület 20-30 százaléka is kieshet.

Az esős időjárásnak köszönhetően a szabadföldi szamóca ára 20-30 százalékkal is drágább lehet. Mutatjuk, hogy alakul most az átlagár:

  • Fehérvári úti piac: 980 Ft/kg
  • Vámház körúti piac: 898 Ft/kg
  • Debreceni fogyasztói piac: 1200 Ft/kg
  • Szegedi fogyasztói piac: 1000 Ft/kg

​A tavalyi évhez képest főleg vidéken drágult a szamóca. A vidéki piacokon átlagár idén jó pár száz forinttal több, mint tavaly.

Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki. Magyarország legnagyobb partnere Spanyolország, emellett olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben, de általában csak május közepéig. 

Megnéztük azt is, hogyan alakul a szamóca ára az egyes áruházláncoknál. Az eper kilója jócskán 1000 Ft felett kapható, miközben a szezon kezdetén az árak még ez alatt voltak. A Tescóban például 1598 Ft-ért, az Auchanban 1196 Ft-ért mérik a gyümölcs kilóját.

Ennél olcsóbban is eperhez juthatsz, ha magad szeded a szabadföldi epret. A „Szedd magad” akció keretében idén is megnyitották az eperföldeket. A lelőhelyeket a gyümölcsvadász.hu weboldalon találod. 

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!