Meglepő dolog derült ki az elhízásról egy új kutatásban

A tudósok az elhízás két különböző típusát azonosították, fiziológiai és molekuláris különbségekkel, amelyek egész életen át tartó következményekkel járhatnak az egészségre, a betegségekre és a gyógyszeres válaszreakciókra nézve.

Az elhízást szeretjük szőnyeg alá söpörni, és úgy viselkedni, mintha egyszerűen az elhízott ember baja lenne az, hogy nem nádszálkarcsú. Bár ebben is biztosan van igazság, egy friss kutatás is rámutatott arra, hogy az elhízás bonyolultabb, mint gondolnánk, és hogy nem érdemes elbagatellizálni a vele járó problémákat.

Meglepő dolog derült ki az elhízásról egy új kutatásban

Új meghatározás

A Nature Metabolism szaklapban megjelent tanulmány szerint az elhízás újfajta meghatározása és kategorizálása egy napon pontosabb módszereket adhat az elhízás és a kapcsolódó anyagcsere-rendellenességek diagnosztizálására és kezelésére. A tanulmány új részleteket is feltár az epigenetika és a véletlen egészségben betöltött szerepéről, és betekintést nyújt az inzulin és az elhízás közötti összefüggésbe.

Világszerte csaknem kétmilliárd ember túlsúlyos, és több mint 600 millió ember van elhízva, ennek ellenére nincs meghatározott keretünk arra, hogy az egyéneket a betegség pontosabb etiológiája szerint csoportosítsuk

- mondta J. Andrew Pospisilik, a Van Andel Intézet Epigenetikai Tanszékének kutatója és a tanulmány első szerzője.

„Tisztán adatvezérelt megközelítést alkalmazva először látjuk, hogy az elhízásnak legalább két különböző metabolikus altípusa van, amelyek mindegyikének megvannak a maguk fiziológiai és molekuláris jellemzői, amelyek befolyásolják az egészséget. Ezek az eredmények segíthetnek az orvosoknak pontosabb ellátást nyújtani a betegeiknek.”

Elavult módszerek

Jelenleg az elhízást csak a testtömeg-index (BMI) segítségével diagnosztizálják, amelyet a testsúly és a magasság összehasonlításával számolnak ki. Ez egy tökéletlen módszer, rengeteg kritika érkezett rá az elmúlt években, mert nem veszi figyelembe a mögöttes biológiai különbségeket, és ezért fals képet adhat valaki egészségügyi állapotáról.

Az egérmodelleken végzett laboratóriumi vizsgálatok és a TwinsUK adatainak mélyelemzésével Pospisilik és munkatársai négy metabolikus altípust fedeztek fel, amelyek befolyásolják az egyes testtípusokat: kettő soványságra hajlamosít, és kettő az elhízásra. 

Az elhízás egyik altípusát nagyobb zsírtömeg, míg a másikat nagyobb zsírtömeg és sovány izomtömeg is jellemezte. Némileg meglepő módon a csapat azt találta, hogy a második elhízástípus is fokozott szervezeti gyulladással jár, ami növelheti bizonyos rákos megbetegedések és egyéb más, krónikus betegségek kockázatát. Mindkét altípust megtalálták gyerekek esetében is.

Pospisilik abban reménykedik, hogy a csapat eredményei a jövőbeni precíziós és egyénre szabott orvoslási stratégiák kidolgozásához vezetnek, és módszerük az orvosi rendelőkben is segíthet a betegeken.

Forrásunk volt.


Foglalkozz az egészségeddel, olvasd el az alábbi cikkeket is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!