Lehetséges, hogy lesz gyógyszer az elhízás ellen?

Megtalálták az elhízásért felelős gént, amelyet ha a jövőben sikerül kiiktatni, talán lesz megoldás a kóros túlsúly kezelésére is

Az örök, korlátlan, elhízásmentes evés olyasmi, amiről mindannyian álmodozunk. Nagyon kevesen ugyan, mégis vannak olyanok, akik ezt tényleg megtehetik, bármennyit esznek, mégsem híznak el. A szépségideál a sovány, mégis mindenki nagyon szeret enni, a kettő pedig szinte soha nem megy egyszerre.

A felelős gén

Egy most megjelent kutatás talán megtalálta a magyarázatot. A Cell nevű folyóiratban közölt vizsgálat során egy észt biobank 47 ezer DNS mintáját hasonlították össze a mintaadók egészségügyi adataival. A titok persze, nem meglepetés, hogy a genetikában rejlik: akik életük során sosem híztak el, egy bizonyos génjükben tértek el a többiektől, amit ALK-nak neveznek.

A szerencsés örök soványaknál ez a gén egy, csak rájuk jellemző verzióban található meg - a népesség csupán egy százalékánál.

Eddig másról volt híres

A gént már régóta ismerik a kutatók, ám eddig csak rákos megbetegedésekkel kapcsolatban foglalkoztak vele. Eddig ugyanis azt vették észre, hogy serkentheti vagy előidézheti a rákos sejtek burjánzását. Most azonban egy másik hatását vizsgálták - azt, hogyan befolyásolja az elhízást.

Ki kell iktatni a gént

Mivel a rákos megbetegedésekre hatással van, már létezik olyan gyógyszer, ami ennek a génnek a keletkezését gátolja, ez pedig új lehetőségeket adhat az elhízás kezeléséhez. Kísérleti egereknél (és legyeknél!) már bebizonyosodott, hogy az ALK-gén kiiktatásával az elhízás veszélye is csökkent. A kutatást vezető tudós szerint a gén alapos megismerése akár egy, a jövőben alkalmazható elhízás elleni szer kifejlesztéséhez is vezethet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...