Élet a tyúktojáson túl

Ezt megelőző cikkünkben a jóléti állam csirkéiről, azaz a tojások származásáról olvashattatok. Most ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről a különféle tojásfajtákkal is.

Embert barátjáról, madarat tojásáról…

A tojásnak számtalan felhasználási módja létezik: lehet lágy, buggyantott, tükör, rántotta, és még folytathatnánk a sort, de...De! Mindig ugyanabból a fajtából készítjük ezeket az ételeket - tyúktojásból! Hogy miért is?

Fürjtojás

Ezt a kis pettyest 600 évvel ezelőtt a magyarok gyógyszerként ismerték. Remek élettani hatásokkal bír, vérnyomáscsökkentő és immunerősítő is. Íze valamivel lágyabb és selymesebb, mint nagyobb testvéréé, a tyúktojásé, és 5x magasabb a vitamin tartalma. Főleg salátákba illetve szendvicshez használatos, hiszen annyira apró, hogy ha szeretnénk belőle egy jó omlettet, egy személyre legalább 10-15 darabra lenne szükség - ettől még persze kivitelezhető.

Gyöngytyúktojás

A gyöngytyúk tojása szintén pettyes és legalább annyira ízletes, mint az előbb említett fürjé. Héja vastagabb, mint a tyúktojás, ezért kevésbé fertőző, sőt, jobban eltartható.

Fácántojás

A fácántojás rengeteg színben pompázhat, legyen az fehér, piszkosfehér, sárgás-zöldes-barnás, egyszínű barna, vagy akár olajzöld fekete pettyekkel. Hazánkban helyenként fogyasztják, kereskedelemben itthon nem beszerezhető.

Kacsa és liba

A libatojás jóval nagyobb, mint a tyúktojás, a kacsa tojása viszont lehet kicsi és nagy is, jellemzően hosszúkás formájú. Ezek a tojások jóval karakteresebb ízűek, sőt, zsír- és energiatartalmuk is nagyobb, mint hagyományos társaiké. Igen nehéz hozzájuk jutni, hazánkban nem is forgalmazhatóak, a kacsatojás nyersen való fogyasztása többek közt salmonellát okozhat. Ennek oka, hogy ezeknek a tojásoknak a héjában sokkal több pórus található annak érdekében, hogy oxigénhez jussanak a héjon belül növekvő állatkák, ezért viszont jóval könnyebben jut be a tojás belsejébe a kórokozó is. Ha mégis kacsa- vagy libatojáshoz támadna kedvünk, jó ha tudjuk, hogy megfelelő hőkezelés mellett nem eshet bajunk, nyersen való fogyasztásuk azonban nem ajánlott!

Pulykatojás

Szintén nem értékesítik itthon, pedig másfélszer nagyobb a tyúktojásnál, így főzéskor jóval gazdaságosabb lenne, azonban a pulyka húsa annyival értékesebb, hogy inkább hagyják kikelni. Dekorációként viszont kétség kívül szuper választás lehet, apró foltjaival.

Strucctojás

Egy darabból egy egész család jóllakhat, mivel két tucat tyúktojást tesz ki. Nem könnyű hozzájutni és az ára is igen borsos, de megéri! Méretéből adódóan főzéskor minimum másfél órát szánjunk rá. Dekorációnak ez is kiváló választás.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?