Élet a tekerős habverő és az NDK turmixgép társaságában - avagy a modern Kádár-kori konyha

Emlékszel az elektromos kenyérszeletelő szelíd berregésére, vagy az NDK-s turmixgép fülsüketítő hangjára? Ezek voltak a rendszerváltás előtti konyhák legnépszerűbb kisgépei!

Nem is olyan rég, a ’70-es, ’80-as években még egészen másként nézett ki a konyhánk, és az, ami akkor modernnek számított, ma már csupán békebeli emlék. Tény, a modern háztartási gépeknek köszönhetően kevesebb időt töltünk a konyhában, ami néha valós segítséget jelent, de közben elveszik a konyhai lét azon bája, amire annyira szívesen emlékszünk vissza.

Ezt láttad?

Retro gyerektányérok és bögrék - ti miből ittátok a főzött kakaót?

Elektromos kenyérszeletelő

Az elektromos konyhai kenyérszeletelő létjogosultságát néhányan ugyan megkérdőjelezték, mégis majdnem mindenki beszerzett egyet. Diszkrét berregése hozzátartozott a reggelekhez, csak úgy, mint az Omnia és az Otthon kávé illata. De akkor is hallatta a hangját, ha épp vendégek jöttek, és szendvicseket készítettünk, amit Piros Arannyal koronáztunk meg.

Kenyérszeletelő

Kenyérpirító és grillsütő

Persze, a kenyérszeletelő nem árválkodott magában: jó szomszédja, a kenyérpirító követte, amiben a pirítósokat készítettük. Azon kívül, hogy ha nem figyeltünk, előfordult, hogy a pirítás szenesedésbe fordult át, sok macera nem volt az eszközzel, és gyorsan elvégezte a dolgát. A pirítóst aztán fokhagymával alaposan bedörzsölve, meleg teával leöblítve falatoztuk.

NDK-s kenyérpirító

Az előbbivel rokonságban álló grillsütő is sokunk konyhájában ott figyelt. Habár az alsó tálca rendszerint eldeformálódott, az odaégett étellel pedig meg kellett küzdenünk a tisztítás során, mégis szerettük. A legjobb melegszendvicsek ebben készültek!

A leírás szerint 1983. december 5-én vásárolták a szegedi DOMUS Áruházban

Tekerős habverő

A rendszerint narancssárga, piros és citromsárga foglalattal ellátott NDK-s habverőre azt ismondhatnánk, hogy komoly előrelépést jelentett a hagyományos változathoz képest, de ez nem lenne igaz.Tény, a külleme alapján egészen újszerű technikát ígért, de a gyakorlatban igen hamar kiderült: nem lehet olyan gyorsan tekerni, hogy a habverés valóban produktív legyen. Ettől függetlenül egészen szórakoztató volt a kurblis habverő, legalábbis gyerekként.

Tekertük, amíg meg nem untuk

NDK-s robotgép

Aztán megérkezett az üstökös, az NDK robotgép: a korabeli háziasszonyok számára ez a kisgép képviselte a csúcstechnológiát. A többféle keverőfejjel, dagasztófejjel, habverővel ellátott robotgépből olyan változat is létezett, amihez üvegmosó is járt. Ez a remekbe szabott szerkezet szorgosan dagasztott, tojáshabot vert, a piskótához elkeverte a cukrot és a tojássárgáját, és a megfelelő keverőfejjel akár pépesíthettünk is.

Keletnémet narancssárga csodamasina

Mákdaráló, húsdaráló

Szinte minden családban volt egy, a felmenőktől örökölt ősrégi mákdaráló és húsdaráló. Gyerekként csodálattal néztük, ahogy a szüleink ráapplikálják az asztallap szélére, majd elkezdik tekerni. Az, hogy a satu odaszorítsa a darálót, külön technikai tudást igényelt, persze, így is előfordult, hogy nem egyszer meglazult. Az biztos, hogy ha a művelet előtt nem hajtottuk fel a viaszosvászon terítőt, nyomot hagyott.

Sokan hajtottunk még ilyen darálókat

Kávédaráló

Anno a kávéfogyasztás legalább olyan természetes volt, mint az, hogy a hitlerszalonnát kiskéssel ettük, magában. Ha szemes kávét vettünk, két lehetőségünk volt: vagy a közértekben daráltuk meg, vagy beszereztünk otthonra egy saját kávédarálót. Persze, utóbbinak több előnye is volt, hiszen a masinával mákot és diót is darálhattunk, amivel kiválthattuk a dédi, nagyi tekerős darálóját.

Tényleg az egyik kedvencünk volt

Kotyogós vs. elektromos kávéfőző

Ugyanúgy, ahogy a szódásszifon, a kotyogós kávéfőző is újra divatba jött, és tény, a benne főzött kávénak valóban más az íze. De néhány évtizede a fémesen csillogó kotyogósok mellé megérkeztek az elektromos kávéfőzők, koruk Dolce Gustoi és Nespressoi. Sokáig pöfékeltek, fújtattak, gőzöltek, mi pedig csak úgy döntöttük magunkba a rettentően édes sűrített tejjel ízesített feketét.

Kotyogós

A modern technológia megjelent a kávézásban is

Turmixgép

A háziasszonyokat a robotgép mellett a turmixgép is a bűvkörébe vonta. Tény,az a decibel, amin megszólalt, fülsüketítő volt, és a működés közben egy sajátságos szagot is kibocsájtott, de imádtuk.Ennek a gépnek köszönhetően nyáron, a málna- és eperszezonban literszámra ittuk aturmix italokat, télen pedig banánnal, naranccsal vegyítettük a tejes itókát.

Igazi klasszikus

Kukta

Bár nem kisgép, de kihagyhatatlan, hiszen a legtöbbünk konyhájában még mindig ott figyel egy kukta a ’80-as évekből. Van, akinek a szekrény mélyén vár türelmesen arra, hogy újra húsleves vagy pörkölt rotyogjon benne, de legalább annyian használjuk még ma is. Csak úgy, mint a régi képcsöves tévékre, ezekre a kuktákra is jellemző, hogy bár kimentek a divatból, a funkciójukat maradéktalanul ellátják, így jó eséllyel majd csak az unokáink fognak megválni tőlük. Hacsak meg nem tartják ők is ereklyének.

A konyhai ereklyéink egyik jeles példánya

Szódásszifon

Ugyanez igaz a szódásszifonra, ami ma már újra reneszánszát éli, és szódagépeket is beszerezhetünk szinte bármelyik áruházban, a jó öreg szódásszifon emlékét azonban egyik sem tudja elhomályosítani. Gyerekként házi málnaszörppel ittuk vagy bolti macissal, a felnőttek a fröccshöz engedtek belőle, persze, magában is legurítottunk néhány pohárral a buborékos szomjoltóból.

Alapvető kellékek a konyhapultról

Vájling

A vájling akár egy kakukktojás is lehetne, de valójában nagyon is megalapozott a jelenléte. A mosogatógépek megjelenése előtt, 30-40 éve még sok vidéki háztartásban nemcsak a tepertőt tároltuk benne, hanem vájlingban öblítettük el az edényeket, tányérokat. Ezzel kétség kívül sokkal több vizet spóroltunk, mint bármelyik energiatakarékos mosogatógéppel.

A multifunkciós vájling

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Fortepan

Retró sonkás melegszendvics

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek