Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 nagyon nagy hiba, amit elkövethetsz csirkesütés közben

Utálod, ha a sült csirkemelled száraz és íztelen? Menj biztosra, ne kövesd el a legnagyobb hibákat, figyelj jobban oda a főzési technikádra!

A csirkemell sütése a világ legegyszerűbb dolgának tűnhet, amit minden háziasszony szeretne tökéletesen elsajátítani. Néha viszont előfordul, hogy a folyamat nem sikerül, és a húsétel száraz és unalmas lesz. Mutatjuk, mik azok a hibák, amiket ne kövess el, ha tökéletes és szaftos mellett szeretnél.

1. Nem veszed észre, hogy megromlott

Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell tenned, mielőtt belekezdenél a sütésbe, hogy megnézed, nem járt-e még le a boltban vagy piacon vásárolt csirke. A romlott mellnek három előjele van:

  • megváltozott a színe: A friss csirke szép, rózsaszínes árnyalatú. Ha szürkésre változott a színe, akkor valószínű, hogy már nem jó.
  • fura az illata: A romlott csirkemellnek van egy jellegzetes illata. Ha büdösnek érzed, akkor inkább ne fogyaszd el.
  • megváltozott az állaga: a friss hús fényes és picit nyálkás hártya található rajta. Bármilyen változás azt jelentheti, hogy a csirke már megromlott.

2. Megmosod a csirkét

Erről már jó pár alkalommal írtunk. A csirkét nem szabad megmosni, mert a nyers húson található baktériumokat nem lehet eltávolítani egy sima mosással, ellenben a mosogatón és konyhai eszközökön könnyen megragadhatnak.

Ez is érdekelhet!

9 veszélyes hiba a konyhában, ami meg is betegíthet

3. Puhítás nélkül sütöd meg a csirkét

Ha rántott csirkemellet sütsz, akkor mindenképp klopfold ki húst, és csak utána panírozd. A folyamat segít a puhításban. A klopfolás roston sütésnél és grillezésnél is jól jöhet, mivel így sokkal gyorsabban átsül a csirke. 

4. Együtt sütöd a zöldségekkel

A nyers hús mellé sose dobj nyers zöldségeket a serpenyőbe. Előbb a húst kell megsütni, a zöldségeket pedig lehetőség szerint külön edényben sütni, és szervírozni. Ha húsos-zöldséges ragut készítesz, akkor is előbb a csirkét süsd meg, utána dobd hozzá a zöldségeket. 

5. Túlságosan megpakolod a serpenyőt

Ha túlzsúfolod a serpenyőt, sokkal nagyobb az esélye, hogy a csirkemell nem sül át rendesen. Minden húsfélének szüksége van elegendő helyre, hogy megfelelően magába tudja szívni a zsiradékot és a fűszereket.

6. Túl sokáig sütöd

A leggyakoribb hiba, amit még a gyakorlott háziasszonyok is gyakran el szoktak követni. Természetesen senki nem szeretne szalmonellát összeszedni azért, mert a csirkemell nyers marad, ugyanakkor az sem jó, ha a főzés végén egy száraz, ehetetlen valamit kapunk. 

Ha biztosra akarsz menni, használj hőmérőt. A csirkemellet 73,8 fokon kell sütni. Próbáld meg ezen a hőmérsékleten tartani, és biztos a siker!

7. Nem pihenteted a húst sütés után

Valószínűleg észrevetted már, hogy amikor forrón kiveszel egy szép, aranybarnára sült csirkét a serpenyőből, és felvágod, kifolyik a szaftja. Ahelyett, hogy rögtön, melegen rátámadnál az ételre, hagyd pihenni a húst körülbelül 10 percig. A serpenyőt takard le, így biztosan nem fog kiszáradni és kihűlni.

Ezeket olvastad már?

via Eatthis, TasteofHome

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!