Hasfájáscsillapító és vérnyomáscsökkentő: ez a zöldség egész évben boldogít minket

Az édeskömény kevéssé ismert, de annál csodásabb zöldségünk. Hazánkban is termesztik, ráadásul akár egész évben elérhető, ezért különösen értékes télen, amikor alig jutunk zöldséghez.

Az édesköményt meghatározó ánizsíze miatt sokan nem kedvelik, de léteznek olyan receptek, amelyek még az ánizsutálókat is meggyőzik. Változatosan felhasználható zöldségféle, ráadásul rengeteg jótékony hatása van az emésztés segítésétől egészen a vérnyomáscsökkentésig. Ismerkedj meg az édesköménnyel!

Édeskömény nyersen
Hasfájáscsillapító és vérnyomáscsökkentő: ez a zöldség egész évben boldogít minket

Az édeskömény minden része ehető: a gumója felszeletelve nyersen vagy grillezve salátákban, egytálételekben isteni, a szára hasonlóképp, friss levelei és általában szárított magjai fűszerként használatosak. Még a kis sárga virágok is fogyaszthatók frissen vagy szárított formában, teaként.

A gumót sokan az olasz konyha egyik fő alapanyagának tartják, nem véletlenül.

Jól megy hozzá a jellemzően olasz fűszerek nagy része, a bazsalikom és a kakukkfű, parmezánnal, asiago sajttal is jó párost alkot, a mozzarella lágysága és krémessége pedig kiegészíti az erőteljes ízeket és a roppanós textúrát.

A mag azonban nagyobb utat járt be: a közel-keleti konyha, sőt általában az ázsiai konyhák is előszeretettel használják. Jellemzően koriandermaggal (amivel rokonok), olykor római köménnyel együtt pácokhoz, tagine-alapokhoz adják, de húsok száraz bedörzsöléséhez is kiváló ízesítő. A kínai ötfűszerkeverék egyik alkotóeleme. És ha már a Távol-Keleten járunk: errefelé még a gumót is felfedezhetjük nyersen szeletelve, salátaként tálalva.

Citrusokkal párosítva az ízek olyan egyensúlyba kerülnek, hogy nem lehet nem szeretni. A grillezett édesköménynek jól áll a narancsszelet, mentával, narancsos vinaigrette-tel különösen ízes, de ez inkább a téliesített verzió. A tavaszi verzió nagyon egyszerű és rusztikus, könnyen variálható, de itt is fontos a citrom. Kevés friss chili, egy krémes, foszlós mozzarella, jó olívaolaj, és kész is a tökéletesen egyszerű fogás, ami nem tart tovább 10 percnél.

Amiért szeretjük az édesköményt

Az édeskömény alacsony kalóriatartalma miatt (100 g-ban mindössze 22 kalória és 5 gramm szénhidrát van) a diétázók körében is kedvelt.

Magas C-vitamin-, kálium-, valamint alacsony koleszterintartalma rendkívül egészségessé teszi, ráadásul régóta ismert gyógyító tulajdonságai között szerepel a felfúvódást csökkentő, valamint a kismamáknál a tejtermelődést segítő, menstruációs fájdalmat vagy görcsöket is csillapító jótékony hatása.

Segíti az emésztést, és enyhíti a hasfájást, de még az irritábilis bélszindróma tüneteit is enyhíti. Emellett a daganatos betegségek megelőzésében is segítségedre lehet, hiszen vértisztító, májvédő és bélpucolóként is ismert.

Ha mindez nem lenne elég, akkor tudnod kell arról is, hogy mérsékli a magas vérnyomást, és szabályozza a koleszterinszintet.

Az édeskömény főzete enyhíti a köhögést és a torokfájást, ezzel együtt a légutakat is szabaddá teszi. Erős antioxidáns, így védi az immunrendszert, csökkenti a gyulladások mértékét, és még a bőrnek is jót tesz, mert megóv az idő előtti öregedéstől.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Források: 1., 2.


Less el még több hasznos konyhai furfangot ezekből a cikkekből:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek