Az édesköményt meghatározó ánizsíze miatt sokan nem kedvelik, de léteznek olyan receptek, amelyek még az ánizsutálókat is meggyőzik. Változatosan felhasználható zöldségféle, ráadásul rengeteg jótékony hatása van az emésztés segítésétől egészen a vérnyomáscsökkentésig. Ismerkedj meg az édesköménnyel!
Az édeskömény minden része ehető: a gumója felszeletelve nyersen vagy grillezve salátákban, egytálételekben isteni, a szára hasonlóképp, friss levelei és általában szárított magjai fűszerként használatosak. Még a kis sárga virágok is fogyaszthatók frissen vagy szárított formában, teaként.
A gumót sokan az olasz konyha egyik fő alapanyagának tartják, nem véletlenül.
Jól megy hozzá a jellemzően olasz fűszerek nagy része, a bazsalikom és a kakukkfű, parmezánnal, asiago sajttal is jó párost alkot, a mozzarella lágysága és krémessége pedig kiegészíti az erőteljes ízeket és a roppanós textúrát.
A mag azonban nagyobb utat járt be: a közel-keleti konyha, sőt általában az ázsiai konyhák is előszeretettel használják. Jellemzően koriandermaggal (amivel rokonok), olykor római köménnyel együtt pácokhoz, tagine-alapokhoz adják, de húsok száraz bedörzsöléséhez is kiváló ízesítő. A kínai ötfűszerkeverék egyik alkotóeleme. És ha már a Távol-Keleten járunk: errefelé még a gumót is felfedezhetjük nyersen szeletelve, salátaként tálalva.
Citrusokkal párosítva az ízek olyan egyensúlyba kerülnek, hogy nem lehet nem szeretni. A grillezett édesköménynek jól áll a narancsszelet, mentával, narancsos vinaigrette-tel különösen ízes, de ez inkább a téliesített verzió. A tavaszi verzió nagyon egyszerű és rusztikus, könnyen variálható, de itt is fontos a citrom. Kevés friss chili, egy krémes, foszlós mozzarella, jó olívaolaj, és kész is a tökéletesen egyszerű fogás, ami nem tart tovább 10 percnél.
Amiért szeretjük az édesköményt
Az édeskömény alacsony kalóriatartalma miatt (100 g-ban mindössze 22 kalória és 5 gramm szénhidrát van) a diétázók körében is kedvelt.
Magas C-vitamin-, kálium-, valamint alacsony koleszterintartalma rendkívül egészségessé teszi, ráadásul régóta ismert gyógyító tulajdonságai között szerepel a felfúvódást csökkentő, valamint a kismamáknál a tejtermelődést segítő, menstruációs fájdalmat vagy görcsöket is csillapító jótékony hatása.
Segíti az emésztést, és enyhíti a hasfájást, de még az irritábilis bélszindróma tüneteit is enyhíti. Emellett a daganatos betegségek megelőzésében is segítségedre lehet, hiszen vértisztító, májvédő és bélpucolóként is ismert.
Ha mindez nem lenne elég, akkor tudnod kell arról is, hogy mérsékli a magas vérnyomást, és szabályozza a koleszterinszintet.
Az édeskömény főzete enyhíti a köhögést és a torokfájást, ezzel együtt a légutakat is szabaddá teszi. Erős antioxidáns, így védi az immunrendszert, csökkenti a gyulladások mértékét, és még a bőrnek is jót tesz, mert megóv az idő előtti öregedéstől.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Less el még több hasznos konyhai furfangot ezekből a cikkekből: