4 idejét múlt diéta, amit felejtsünk el a dietetikusok szerint

Az új év sokak számára egyet jelent az új diétás módszerek kipróbálásával, hiszen szeretnénk mihamarabb teljesíteni a 2022-ben kitűzött céljainkat, ami a fogyást, az életmódváltást illeti. Nem érdemes azonban gondolkodás nélkül fejest ugrani egy-egy fogyókúrába, csak azért, mert egy blogon azt olvastuk, vagy egy ismerősünktől azt hallottuk, hogy működik.

Manapság a közösségi médiának és az aktív online jelenlétnek köszönhetően szinte mindennap elér hozzánk egy új fogyókúrás trend, egy új csodaszer, ami „biztosan működik”. A dietetikusok azonban mindenkit óva intenek attól, hogy ezeket kipróbálják, mielőtt szakértővel konzultálnának.

4 idejét múlt diéta, amit felejtsünk el a dietetikusok szerint

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a diétás irányzatokat, amelyeket ebben az évben jó lenne végre magunk mögött hagyni – legalábbis a dietetikusok szerint.

1200 kalóriás étrend

Egy felnőtt nő napi kalóriaigénye 1600 és 2000 közé tehető, a férfiaké pedig 2000 és 2400 közé – így máris láthatjuk, miért nem megfelelő egy fejlett szervezet számára az igen divatosnak számító 1200 kalóriás étrend. Ha mégis megpróbálnánk, akkor komoly kalóriadeficitet érünk el, ami miatt a testünk instant raktározásba kezd, így épp az ellenkező hatást érhetjük el.

„Egyételes” fogyókúrák

Biztosan mindenki hallott már a szőlő-, a grapefruit- vagy éppen a káposztadiétáról, amelyek során semmilyen más élelmiszert nem fogyasztunk. Ezek általában olyan alapanyagra épülnek, ami vízben gazdag, így eltelítve érezhetjük magunkat – de összességében nem lesz kielégítve az éhségünk, hiszen sem a kellő tápanyagokat, sem az elegendő napi kalóriamennyiséget nem kapjuk meg. Így hosszú távon különböző hiánybetegségek, valamint emésztési zavarok léphetnek fel.

Ételcsoportok kihagyása

Az alapvető ételcsoportokba tartozó élelmiszerek mindegyike szükséges – persze más és más mennyiségben – ahhoz, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak legyünk.

Így, ha teljesen kihagyjuk például a szénhidrátokat, akkor súlyos tápanyaghiánnyal fenyegetjük a szervezetünket. Inkább figyeljünk oda a megfelelő arányokra, a mértékletességre!

Méregtelenítő kúrák

A testünk köszöni szépen, remekül képes saját magát méregteleníteni például vizeletürítéssel és izzadással. Éppen ezért semmi szükség arra, hogy mi is megpróbáljuk kiűzni a toxinokat a szervezetünkből, például azzal, hogy egy hétig csak dzsúzokat fogyasztunk. Ráadásul veszélyes is a szervezetre nézve, hiszen az ilyen módszerekkel nagyon kevés kalóriát viszünk be.

Forrásunk volt.


Még több segítség, hogy sikeres legyen a fogyásod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?