Ezek a 160 grammos szénhidrátdiéta buktatói

Egész nap azon jár az eszed, hogy mit ehetsz, és mit nem? Mereven követed a 160 grammos diéta szabályait, mégsem fogysz egy dekát sem?

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták hosszú ideje töretlen népszerűségnek örvendenek. Az elmúlt években ezek közül nálunk az ún. “160 g ch diéta” lett az egyik legnépszerűbb. Ennek fő - étrendi - alapelve, hogy napi 160 g szénhidrátot lehet elfogyasztani, jellemzően napi öt étkezésre lebontva, egyes szénhidrátforrásokat a számolásból kihagyva, és megkülönböztetve az ún “gyors” és “lassú” szénhidrátokat.

Első körben a diéta szabályai nem tűnnek nehezen betarthatónak, ezért nagyon sokan vágnak bele ebbe az étrendbe. Alapvetően egyébként még a divatdiéták közül ez az egyik szerintem is legelfogadhatóbb, figyelembe véve persze, hogy ezt is meg kell tanulni jól csinálni, különben nem fogunk eredményeket elérni - sem a fogyásunkban, sem az anyagcserénk egyensúlyában.

Lássuk, mik lehetnek a 160 grammos szénhidrátdiéta buktatói!

Nem ismerjük a szénhidrátokat

Első lépésként érdemes megismerni a szénhidrátokat, szerepüket a szervezetünk működésében, miért van szükségünk rájuk, és mi történik velük az emésztés során. Akár elő is vehetjük a bioszkönyvünket, akár olvashatunk róluk szakemberek által írt cikkeket. Szerintem tényleg nem nehéz megérteni, és sokat segít az étrend kiegyensúlyozott(abb) összeállításában.

Tanuljuk meg a különbséget (egyszerű, vagy ebben a diétában “gyors”-nak nevezett) szénhidrát és (összetett, vagy ebben a diétában “lassú”-nak nevezett) szénhidrát között, ismerjük fel, hogy nemcsak a kenyér, a krumpli, a rizs és a fehérliszt a szénhidrát, hanem a zöldségek és a gyümölcsök is annak tekinthetőek. 

A kalóriák nem számítanak

Vannak olyan diétázók, akiknek sikerül fogyniuk a kalóriák számolgatása nélkül is. Ennek oka általában az, hogy a meghatározott napi szénhidrátmennyiség és -eloszlás (!) betartása nagymértékű fegyelmezettséget igényel, hozza magával a szénhidrátok valós természetének megismerését, a korábban esetleg ad hoc étkezési rend napi 4-5-szöri étkezési ritmussá alakítását, az egyszerű szénhidrátok elhagyását, az adagnagyság megszokását, az odafigyelést, és nem ritkán a rendszeres fizikai aktivitás beépítését is az életmódba. Ezeknek köszönhetően a korábbiakhoz képest csökken a napi energiabevitelük - számolgatás nélkül is. Ez vitathatatlan előnye lehet ennek a diétának, azonban ha valaki pusztán a napi szénhidrátbevitel korlátozásával nem ér el testsúlycsökkenést, akkor érdemes étrendi naplót készítenie, annak elemzéséért, az esetleges hibák feltárásáért szakember segítségét kérnie.

Húst hússal és egy kis szalonnával

A diétába belevágók gyakran a fehérje- és zsírfogyasztás jelentős növelésével próbálják kompenzálni a szénhidrátok (kényeztető édességek?) kiesésével csökkenő élvezeti értéket. Grammra kimérik a reggelire fogyasztható teljes kiőrlésű kenyér és friss zöldség mennyiségét, amivel a 3 tojásos-bacon-os rántottájukat kísérik. Gondolván: a szénhidrátmennyiség optimális - a többi meg nem számít!

Pedig, ha fogynunk szükséges, akkor az ellenőrizetlen fehérje- és zsírfogyasztás oda is vezethet, hogy nem sikerül megszabadulnunk a felesleges kilóktól, hiszen a napi kalóriabevitelünket nem csökkentjük. Hosszabb távon pedig akár egészségünkre is károsan hathat ez a fajta egyensúlyeltolódás, ami megjelenhet például egy magasabb koleszterin-, vagy húgysavszintben a következő vérvételnél.

A gyümölcsöket is elhagyjuk

Sokan annyira koncentrálnak az egyszerűszénhidrát-bevitel alacsonyan tartására, hogy a gyümölcsöket is elhagyják az étrendjükből. Ez több okból sem jó irány, hiszen a gyümölcsök elhagyásával megfosztjuk magunkat a színes, változatos ételektől, csökken a vitamin-, az ásványianyag-, antioxidáns- és élelmirost-bevitelünk. Ezek pedig akár krónikus tápanyaghiányokhoz is vezethetnek, és állandósuló fáradtsághoz, rossz közérzethez.

Bespájzolunk csökkentett szénhidráttartalmú termékekből

A sikeres szénhidrátdiétának nem szükséges és nem is elégséges feltétele az egyre több helyen beszerezhető csökkentett szénhidráttartalmú termékek (pl. tészta- és kenyérfélék) beszerzése. Ha egy pillantást is vetünk a termékcímkére, láthatjuk, hogy egy ilyen típusú kenyérnek a szénhidráttartalma valóban alacsonyabb a hétköznapi kenyerekénél, de az energiatartalma legalább ugyanakkora, vagy akár magasabb. Ha nem vagyunk tisztában a napi energiaszükségletünkkel, azaz hogy hány kalóriára van szükségünk egy nap mondjuk a testsúlycsökkentéshez, akkor nem fogjuk tudni ezeket a termékeket helyesen megítélni, naívan azt hihetjük, hogy alacsony szénhidráttartalmuk miatt „bármennyit" ehetünk belőlük.

Rágörcsölünk

Annyira koncentrálunk a kiszámolgatott menünkre, hogy biztonsági okokból ugyanazt esszük heteken (hónapokon?) át. És közben szenvedünk, meghalunk az unalomtól, a kezdeti lelkesedésünk semmivé foszlott. Nem járunk vendégségbe, étterembe, nem eszünk egy sütit, egy fagyit a barátainkkal. Erre alapvetően nincs szükség, ha megtanultuk az alapokat, és változatos, kiegyensúlyozott étrendet állítottunk össze magunknak, akkor nem kell 100%-ban ortodox módon ragaszkodni a szabályokhoz.

Nem eszünk elég szénhidrátot

Tévhit, hogy mindenkinek 160 g szénhidrátot kell fogyasztania /nap. Sok esetben valóban ez lehet a megfelelő mennyiség, de rengeteg esetben nem. Ezért a napi szénhidrátbeviteli ajánlást is személyre szabottan kell meghatározni. Más kellhet, ha nő vagy vagy ha férfi, ha várandós vagy vagy szoptatsz, ha idősebb vagy, ha sportolsz. Egészséged védelme érdekében ezeket muszáj szem előtt tartani, különben többet ártasz az étrenddel, mint használsz. Ha nem megfelelő a szénhidrát- és egyébként a többi tápanyagbevitelünk, ha nem elég a napi energiabevitelünk, akkor gyakran vagyunk éhesek, ingerültek, dekoncentráltak és csökken a teljesítőképességünk. 

Ha úgy döntünk, belevágunk ebbe az étrendbe, ne legyünk kockafejek, legyünk rugalmasak, kísérletezőek, keressünk új recepteket! Egy kis odafigyeléssel, egy kis matekkal színes, változatos, gyakorlatilag örökre fenntartható étrendi elveket és gyakorlatot sajátíthatunk el.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek