Méregtelenítés - van értelme?

A tavasz közeledtével sokan vágnak bele 1-2 hetes méregtelenítő kúrákba. Lássuk, van-e ennek a szokásos formában értelme?

Ha a karácsonyi nagy trakta után még nem is, de a farsangi fánkok után már sokan keresik azt a módszert, amivel minél hamarabb egészségessé és karcsúvá változtathatják magukat. Mivel a méregtelenítő kúrák nem csak szép bőrt, vitalitást, de súlycsökkentést is ígérnek rövid idő alatt, ezért nem csoda, hogy tömegeket foglalkoztat a gondolat: érdemes vajon kipróbálni?

1. Méregtelenítés nélkül nem is érdemes élni!

Biológiai szempontból méregnek tekinthetünk minden olyan anyagot, amely élő szervezettel érintkezve abban károsodást, betegséget vagy halált okoz – általában kémiai reakció útján vagy más molekuláris szintű tevékenységgel – ha belőle kellő mennyiség jut az élőlénybe. “ - olvashatjuk a Wikipédián. Természetesen nem meglepő, ha ilyen mérget nem szeretnénk a testünkben látni, de az is nyilvánvaló, hogy alapvetően mérgeket (pl. arzén, cián) nem veszünk magunkhoz. Az ételeink és italaink nem mérgezőek, viszont a szervezet számára nem hasznosítható dolgokat a szerveink képesek kiválasztani és eltávolítani. A jól működő máj és vese a méregtelenítő szerveink, a máj a vérből szűri ki a felesleges és káros anyagokat, amelyek aztán széklet formájában távoznak. A vese segítségével a vizelettel szintén ürülnek nem hasznosítható anyagok.

Ha a májunk és a vesénk egészséges és rendben végzi a dolgát, akkor nincs szükség külön méregtelenítésre.

Olvastad már?

A reggeli citromos víz tényleg segít a fogyásban?

2. 1-2 hetes méregtelenítés gyors és könnyű megoldás az egész éves habzsolás után

Az igaz, hogy egy szigorú, korlátozó kúrával gyorsabb és látványosabb eredményeket lehet elérni pár hét alatt, mint egy kiegyensúlyozott, egészséges étrenddel, de mi történik a méregtelenítő kúra után? A többségnek nincs terve a folytatásra, így szinte egyenes az út a régi, megszokott egészségtelen életmódhoz. Ha a fenti ciklust gyakran ismételjük, máris a jojo-effektusnál tartunk, a leadott kilók gyorsabban jönnek vissza, és a következő próbálkozás még nehezebb lesz.

Olvass többet a jojózásról!:

Fogyókúrázók rémálma: a jojózás

3. Semmi baj nem történik, ha két hétig alig eszem

Szénhidrátok, fehérjék, zsírok. A triumvirátus mindegyike szükséges az egészséges test működéséhez. Bármelyiket elhagyjuk, annak következményei károsak a szervezetre, és persze a fogyókúrában sem kedvezőek, például a drasztikus kalóriacsökkenés miatt lassul az anyagcsere.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Ennyit a zöldlédiétáról!

+1. A zöld turmix garancia az egészségre

A nem saját magunk által készített zöld smoothie-ban a gyümölcsök aránya elég nagy, ami nem kevés cukor bevitelét is jelenti. Bár otthoni előállításnál mi döntjük el, hogy mit rakunk bele (így jó esetben a két marék spenót mellé nem kerül két banán is), de a lé hatása mégsem lesz ugyanaz, mintha a zöldségeket úgy egészében ennénk. Ha zöldségpréssel készítjük a rostok nagy része már nem is kerül be az italunkba, ráadásul sokkal kielégítőbb az étvágyra is, ha nem isszuk, hanem esszük a zöldségeket. Persze nem kell lemondani róla, de ne ez legyen a fő zöldségforrásunk.

Persze sokan számolnak be fantasztikus, tisztuló élményekről - főleg az első napokban -, amikor belevetik magukat egy méregtelenítő kúrába. Ez részben annak köszönhető, hogy az adott időszakban nem terhelik a szervezetüket nehéz, zsíros, cukros kész-, félkészételekkel, nem esnek a nassolás csapdájába, ettől persze jobban működik az emésztésük, rendszeresebbé és könnyebbé a székletürítésük, így a közérzetük is jobb lesz. Másrészt köszönhetőek ezek a placebo-hatásnak is: nyilván jól érzem magam, amikor éppen az egészségem érdekében teszek valamit (vagy legalábbis ebbe a hitbe ringatom magam).

Általánosságban szerintem érdemes elfelejteni a méregtelenítő kúrákat, a hétköznapokban étkezzünk kiegyensúlyozottan, egészségesen, és ha néha-néha átlendülünk a ló másik oldalára, akkor tarthatunk 1-1 zöldség-gyümölcsnapot, de ennél hosszabban, főleg különböző méregtelenítő csodaszerek segítségével semmi esetre nem érdemes "méregtelenítenünk".

via Self.com

Címlapról ajánljuk