10 ok, amiért muszáj lefogynod, és 5, amiért nem

Nagyon sokan azért vágnak bele a fogyókúrába, mert csinosabbak szeretnének lenni. Pedig vannak ennél fontosabb okok is.

Vitathatatlan tény, hogy manapság a fogyókúrák legjelentősebb motivációja a szépség - azaz, “ha lefogyok, szebb leszek”. Ez sajnos már kamaszkorban, de kislányoknál akár még korábban is megjelenő fals motiváció, ami teljesen tévútra viszi az embert. 

Ne azért akarjunk fogyni, mert:

  • olyanok szeretnénk lenni, mint a divatmagazinok címlapján a modellek
  • a barátnőnk eggyel kisebb farmert hord, mint mi
  • egy buta internetes cikk szerint 60 kg felett lenni nőként ciki
  • egy tinimagazin szerint a fiúk a szupervékony lányokat szeretik
  • 45 évesen annyi kg szeretnénk lenni, mint 19 évesen.

Szerintem az ideálisan vékony nőmodell divatjának egyik legkomolyabb mellékhatása, hogy a túlsúlyt esztétikai szintre helyezi. Ez a rossz útra irányító cél eltereli a figyelmet a valós problémákról: azaz a túlsúly, az elhízás egészségünkre ható káros következményeiről. Persze a testünk megítélésének mindig is lesz egy esztétikai szintje, ez azonban erősen ízlésalapú, azaz kinek a lapos, kinek a gömbölyű, kinek a feszes, kinek a lágy jön be.

Ami azonban nem ízlés, hanem élettani alapú, az a többlet kilók egészségkárosító hatása.

Nézzük meg, mi vár ránk, ha plusz kilókat cipelünk éveken át:

Szívbetegség

A túlsúly jelentősen megterheli a szívünket, hiszen a nagy súly mozgatásához keményebb munkára kényszerítjük. A túlsúly és az elhízás a szív- és érrendszeri-betegségek egyik fő kockázati tényezője.

Magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás-betegség az egyik vezető betegség ma hazánkban, a szív- és érrendszeri betegségek, akut események egyik fő oka. Jó hír, hogy a testsúly csökkenésével látványosan javulnak a vérnyomásértékek is.

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség

Bár nem minden IR-es és cukorbeteg túlsúlyos, az optimálisnál nagyobb testtömeg fontos rizikófaktora a kettes típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulásának. 

Daganatos betegségek

Az elhízás kockázati tényezőként kapcsolatba hozható számos daganatos megbetegedéssel: pl. nyelőcső-, mell-, vastag- és végbél-, hasnyálmirigy-, epehólyagrák.

Meddőség

A túlsúly hatással lehet a hormonális rendszer, így a petefészek működésére is, fogamzóképes nőknél ez teherbeesési nehézségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Nem meddőségi kérdés, de ide kapcsolható, hogy túlsúly esetén a női és a férfi libidó is csökkenhet.

Mozgásszervi betegségek

A fokozott terhelés miatt sérülnek az ízületek, elsősorban a csípőízületek, a térd, a boka, hiszen rájuk nehezedik a súly, ők felelősek a súly mozgatásáért, szállításáért. Ide tartozik a hát- és gerincfájdalom is, amely a test súlypontjának áthelyeződéséből fakad.

Bőrbetegségek

Az egymásra boltosuló zsírrétegek miatt a bőr összehajlik, állandóan dörzsölődik. Az így kialakuló redők tisztítása nehézkes, megül bennük az izzadság, a dörzsölés miatt sérül a hámfelület - kiváló táptalaj a kórokozók pl. gombák számára.

Nehézlégzés, fulladás

A túlsúly miatt nő a hasűri nyomás, ez nehezíti a légzőizmok munkáját, gyakori a légszomj, akár az éjszakai fulladás is. Ez utóbbi ráadásul kialvatlansághoz, alvászavarhoz is vezethet. Emellett már egy rövidebb séta, pár lépcsőfok is megterhelő lehet.

Szociális hátrány

Ez elsősorban gyermekkorban figyelhető meg: a kövér gyereket csúfolják, kiközösítik. Felnőtt korban is találunk erre természetesen példát, bár itt leginkább már csak a háta mögött beszélik ki a túlsúlyos embert, szemtől szembe már kevesen vállalják fel a véleményüket. A kiközösítés mellett szintén jellemző, hogy a túlsúlyos ember maga vonul ki a közösségből, bújik el, hiszen a túlsúlya miatt nehezebben tud részt venni aktívabb programokon, nem szívesen megy úszni, strandra, párkapcsolatot is nehezebben alakít ki.

Pszichés betegségek

Az elszigeteltségből, a közösségből való (önkéntes v. kényszerű) kikerülésből fakadóan pszichés betegségek, akár depresszió is kialakulhat.

A fenti tíz ok számomra nagyobb jelentőségű, mint a szépségre való törekvés. Jó tudni, hogy a túlsúly, az elhízás következtében kialakuló krónikus betegségek kockázata a testsúly csökkentésével egyértelműen csökken, nyilvánvalóan meghosszabbítva egészségben leélt éveink számát. A testsúly csökkenésével, a fizikum javulásával társadalmi megítélésünk is javul, jobb lesz a közérzetünk, újra aktív részesei lehetünk baráti körünknek, családunknak. Bár mínusz tíz kiló nem fogja megoldani az összes problémánkat, már az is nagy előrelépés, ha a potenciális betegségeket, és azok életmódunkra, életkörülményeinkre, munkánkra, kapcsolatainkra való hatását kiküszöböljük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.