Nem minden D-vitamin egyforma – ezek a hasznosabbak

A D-vitamin hozzájárul az erős csontozat fenntartásához, az immunrendszer helyes működéséhez és javítja a hangulatot. Egy új kutatás szerint azonban nem minden D-vitamin egyforma.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a D-vitamin nagyon hasznos a szervezet számára. Bár nem csodaszerről beszélünk, a megfelelő D-vitaminbevitel hozzájárul a betegségekkel szembeni védekezéshez, az erős és megfelelő sűrűségű csontozat fenntartásához, és a hangulatot is javítja – nem minden D-vitamin egyforma azonban, és egy friss kutatás azt is kimutatta, hogy melyik tesz jobbat a szervezetnek.

Míg a kutatók „megkérdőjelezhetőnek” tartják a D2-vitamin emberi egészségre gyakorolt hatását, azt mondják, hogy a D3-vitamin egyensúlyba hozhatja az immunrendszert, és erősítheti a vírusfertőzések, köztük a COVID-19 elleni védekezést.

Ezek a következtetések egy 12 hetes kísérleti időszak során végzett megfigyeléseken alapulnak, amelyekben a résztvevők naponta D-2 vagy D-3 étrendkiegészítőket szedtek. A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a D-vitamin két fajtája hogyan befolyásolta a résztvevők vérében lévő gének aktivitását.

A Frontiers in Immunology szaklapban megjelent eredmények ellentmondanak annak a széles körben elterjedt vélekedésnek, hogy a D-2- és a D-3-vitamin fogyasztása hasonló egészségügyi előnyökkel jár. A D-3-vitamin sokkal hasznosabbnak tűnik az immunrendszer számára, olyan hatást fejt ki, ami erősíti a szervezet védekezőképességét a vírusos és bakteriális betegségek ellen.

Nem minden D-vitamin egyforma – ezek a hasznosabbak

A szakértők kimutatták, hogy a D-3-vitamin serkentheti az 1-es típusú interferonok jelátvitelét a szervezetben – ez az immunrendszer azon kulcsfontosságú része, amely első védelmi vonalat biztosít a baktériumok és vírusok ellen. Így az egészséges D-3-vitaminszint segíthet megakadályozni, hogy a vírusok és baktériumok elszaporodjanak a szervezetben. A tanulmány azt sugallja: fontos, hogy az emberek D-3-vitamin-kiegészítőt vagy abban gazdag élelmiszereket fogyasszanak a téli hónapokban.

Míg egyes élelmiszereket tudnak D-vitaminnal dúsítani (például a joghurtokat és kenyereket), a vitamint a szervezetünk is gyártja napfény hatására. A téli hónapokban, amikor sokkal kevesebb a napfény, ezért fontos, hogy gondoskodjunk az utánpótlásról akár étrendkiegészítők formájában is.

Forrásunk volt.


Mindent a D-vitaminról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...