Ez a 8 vírus fenyegeti az emberiséget!

Ebola, HIV, madárinfluenza - ezek a vírusok már elérték a nyugati világot. A WHO most összeállított egy listát az emberiséget a közeljövőben leginkább fenyegető vírusokról.

Mindenki emlékszik a 2015-ös év afrikai Ebola-járványára és azokra az esetekre, amelyek kijutottak Afrikából és elértek egy európai országot. A TV előtt ülve nem érezzük magunkat fenyegetve ezek által a vírusok által, de érdemes nem elfelejteni, hogy az AIDS betegséget okozó HIV vírus is Afrikából indult el, és ma már a világ bármely országában élnek HIV-fertőzött betegek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO - World Health Organisaton) múlt decemberben összehívott egy virológusokból, mikrobiológusokból, orvosokból, kutatókból álló tanácskozást, hogy együtt megnevezzék a közeljövőben az emberiséget leginkább fenyegető kórokozókat.

Ebola vírus

A kutatócsoport 8 patogént nevezett meg, amelyekre az orvosi kutatások során érdemes fókuszálni:

1. Krími-kongói vérzéses láz

Krími-kongói vérzéses láz (CCHF - Crimean-Congo haemorrhagic fever) vírusa, amelyet élőállatok vérét szívó kullancsok terjesztenek, és 40%-os a halálozási rátája. Jelneleg nem áll fen a fertőzés megelőzését szolgáló védőoltás, előfordul Afrikában, a Balkánon, Közel-keleten és Ázsiában.

2. Marburg-vírus

Ez a kórokozó is vérzéses lázat okoz, amely egyelőre Afrikában terjedt el, és gyümölcsevő denevérekkel terjedhet át emberre, állatra.

3. Lassa-vírus

Lassa-vírus - ez a Nyugat-Afrikában jelenlévő - szintén vérzéses lázat okozó - vírus általában nem halálos, de ha várandós nő kapja el, akkor az esetek 80%-ában a fertőzés a magzat halálához vezet.

4. Ebola

Erről a vírusról a tavalyi évben elég sokat hallottunk, hatalmas járvány tört ki Nyugat-Afrikában, 1-1 fertőzött eset Európába is átjutott, de sikerült megakadályozni a terjedését, és év végére sikerült megfékezni az afrikai járványt is. Ez az emberről-emberre terjedő fertőzés 50%-os halálozási arányú.

5. SARS

SARS, azaz súlyos, akut légzőszervi szindróma (Severe Acute Respiratory Syndrome), amelyet a SARS koronavírus okoz, és 2002-03-ban hetek alatt világméretű járvány alakult ki.

6. MERS

A közel-keleti légzőszervi szindróma (Middle East Respiratory Syndrome) koronavírusa. Az emberről emberre terjedő fertőzést 2012-ben jelentették először Szaúd-Arábiában.

7. Rift Valley-láz

Ez fertőzés állatokon keresztül terjedhet az emberre, pl. állat levágásakor ill. fertőzött állat tejének fogyasztásakor, de akár fertőzött szúnyog csípése által is. Eddig járvány Afrkában és az Arab-félszigeten tört ki.

8. Nipah-vírus

Ez a központi idegrendszer megbetegedését okozó vírus is gyümölcsevő denevéreken keresztül terjed. Nevét az első felismert fertőzés gócpontjáról, egy malájziai városról kapta. A fertőzés a denevérektől fertőzött sertéshúson keresztül jutott el az emberig, míg későbbi fertőzéseknél már közvetlenül a fertőzött gyümölcs fogyasztásával jutott az emberre.

A WHO az eredmények tükrében javasolja, hogy a mikrobiológiai, virológiai kutatások a fenti kórokozókra koncentráljanak, hogy egy járvány kitörésekor felkészülten intézkedhessenek az érintett országok.

Ez is érdekelhet!

8 étel, amit betiltottak a nagyvilágban

via iflscience.com

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek