A D-vitamin-hiány tünetei, és ételek, amelyekkel pótolhatod

A D-vitamin pótlására az őszi és téli időszakban különösen oda kell figyelni, hiszen kevesebb napsütésben van részünk. Mutatjuk, melyek azok a jelek, amik a hiányára utalhatnak, és azt is, melyek azok az ételek, amelyekkel könnyedén pótolhatod.

A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. A nyáron akár napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy szervezetünk előállítsa a megfelelő D-vitamin-mennyiséget.

Viszont késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elég erős ehhez, ezért ilyenkor fontos, hogy pótoljuk a vitamint, hiszen elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. Ezért is kell odafigyelnünk a testünk jelzéseire, amik megmutatják, ha esetlegesen D-vitamin-hiánnyal küzdünk.

A D-vitamin-hiány tünetei, és ételek, amelyekkel pótolhatod

Nézzük, milyen tünetekre kell odafigyelnünk:

  • Ha felhevül a testünk 37 Celsius fokra, vagy annál melegebbre, miközben nem mozgunk, és a környezetünk sem forró, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk, és ellenőriztetnünk a D-vitamin-szintünket.
  • A D-vitamin hiányától kimerültnek érezhetjük magunkat, még akkor is, ha eleget alszunk esténként.
  • Ha gyakran vagyunk levertek, akkor is érdemes megnézetnünk a D-vitamin-szintünket. Különösen akkor érdemes ezt megejtenünk, ha ezt a kevesebb napsütéssel járó napokban érezzük.

A D-vitamin létfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozásában, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak növekedéséhez és fejlődéséhez. A D-vitamin megalapozza a csontok jó általános állapotát. Illetve ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az immunrendszer leküzdje a vírusokat és káros baktériumokat.

Tehát létfontosságú, hogy pótoljuk ezt a vitamint. Szerencsére ezt nemcsak különböző étrendkiegészítőkkel tehetjük meg, de igazán finom ételekkel is.

Zsíros halak

A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források. 100 gramm lazacban például 600 egységnyi van. A makréla pedig ezen felül omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.

Tejtermékek

A tejtermékekből is nyerhetünk egy kis D-vitamint. Egy pohár tej fedezi a D-vitamin-szükséglet egynegyedét, a ricotta pedig ötször annyit tartalmaz a vitaminból, mint a többi sajt.

Gomba

A D-vitamin egyik leggazdagabb forrása a gomba, ami könnyedén beleillik a legtöbb ételbe, a salátától a pörköltön át egészen a levesekig.

Tojás

Pontosabban a tojássárgája. Ha tehetjük, ősszel és téllel növeljük meg a tojássárgája-fogyasztásunkat, ugyanis a benne lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.


Még több a vitaminokról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...