Ezért nem sikerül úgy a cukormáz, ahogy szeretnéd

Süteményeink külsejének bevonására megannyi különböző ízes és esztétikus mázat használhatunk, ezek közül mégis a cukormáz a leggyakrabban bevetett receptúra. Egyszerűsége ellenére gyakran kifoghat rajtunk: nézzük, mi lehet ennek az oka!

Kuglófjainkat, piskótáinkat és egyéb süteményeinket előszeretettel vonjuk be cukormázzal, ezzel a kéthozzávalós, pofonegyszerű, mégis ízes öntettel. A bevonat nemcsak dekoratív célokat szolgálhat, hanem plusz ízt adhat bármelyik süteményünknek, sőt, abban is segíthet, hogy a piskóta belseje hosszabb ideig szaftos maradjon. Persze mindezeket az előnyöket csak akkor élvezhetjük, ha jól eltaláljuk a cukormáz arányait.

Ezért nem sikerül úgy a cukormáz, ahogy szeretnéd

A legegyszerűbb cukormáz receptje

Ahogy a neve is sugallhatja, a máz nagy része cukorból, egészen pontosan porcukorból áll. Ezen kívül már csak folyadék kell hozzá, ami tulajdonképpen bármi lehet a tejtől és tejszíntől elkezdve, a gyümölcsleveken át egészen a teáig és kávéig.

Ezeket összekeverve kapjuk meg azt a folyós, de idővel szilárdra kötő mázat, amivel bármilyen süteményt bevonhatunk.

Mikor jó egy cukormáz?

Ahhoz, hogy a bevezetésben leírt előnyöket (édesítés, díszítés és a szaftos belső megtartása) tényleg megkaphassuk, érdemes odafigyelnünk a cukormázunk állagára és arányaira. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen vastagon tudjuk bevonni a piskótát a mázzal, illetve, hogy a tészta mennyit fog beinni a cukros keverékből.

Ugyan ez sokaknak túlzónak és egészségtelennek tűnhet, de az igazán jó cukormáz tényleg az a fajta, ami vastagon, megkeményedve vonja be a süteményeket. A színe is így lesz a legharsányabb (nemcsak fehér, de gyümölcslevek használata estén tulajdonképpen bármilyen árnyalatú), illetve így tudja majd megóvni a kiszáradástól a kuglófok és piskóták belsejét.

Tippek a tökéletes cukormáz elkészítéséhez

Az ideális állagú cukormáz jóval több porcukrot tartalmaz, mint folyadékot. Ezt az arányt azonban nem olyan könnyű belőni. Érdemes ezért előbb a porcukrot a tálba tenni, és a folyadékot csak apránként, cseppenként hozzáadni. Amíg nem oldódott fel az összes cukor, még csepegtessük a folyadékot, azonban ha már úgy látjuk, kialakult a folyékony máz, ne adjunk hozzá többet.

Érdemes habverővel keverni a mázat, hogy a porcukorban lévő kisebb szemcséket könnyebben szét tudjuk zúzni. Ezek eltüntetésében az is segíthet, ha a keverés után állni hagyjuk a mázat: 10-15 perc után keverjük át ismét, és csak akkor öntsük a süteményre.

Apropó, a sütemény: a piskóta mindig legyen teljesen hideg, amikor a bevonatot ráöntjük, különben megolvasztja és beszívja majd annak egy nagy részét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tippeket is érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...