Sok előnye van, de erre hatástalan D-vitamint szedni

Lehet, hogy sok egészségügyi előnye van a D-vitaminnak, de kiegészítő formájában a csontokra nem érdemes szedni – legalább is egy friss kutatás szerint.

A D-vitamin rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, de a csontok erősítése nem tartozik ezek közé. Egy új tanulmány szerint a D-vitamin-kiegészítők fogyasztása nem akadályozza meg a csonttöréseket az egészséges emberek szervezetében.

Erre a dologra semmit nem hatnak a D-vitamin étrendkiegészítők

A Brigham and Women’s Hospital kutatói vizsgálatot végeztek több mint 25 000 felnőtt részvételével. A szakértők 1991 töréses incidenst vizsgáltak összesen 1551 embernél öt év leforgása alatt.

A placebót szedő résztvevőkkel összehasonlítva a D3-vitamin-kiegészítőket fogyasztóknál nem csökkent a különböző csonttörések kockázata. A vizsgált a sérülések közé tartoznak a csípőtáji törések, a súlyos csontritkulás okozta törések, a csuklótörések és a medencetörések.

A betegek életkorában, nemében, rasszában, testtömegindexében, kiindulási D-vitamin-szintjében és a kalcium- vagy D-vitamin-kiegészítők fogyasztásában mutatkozó különbségek nem változtattak az eredményeken sem jobbra, sem rosszabbra.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a kutatások egészséges felnőtteken készültek, és nem vonatkoznak a D-vitaminhiányban szenvedőkre. A kísérletben résztvevők többségének nem volt vitaminhiánya. Folyamatban lévő vizsgálataink most arra összpontosítanak, hogy a D-vitamin csökkent szintje vagy a D-vitamin felszívódásának, metabolizmusának vagy receptorfunkciójának genetikai eltérése megváltoztatja-e a kutatási eredményeket, és ezen esetekben érdemes-e mégis D-vitamint szedni.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében. A tudósok szerint a vitamin – amely bőségesen megtalálható a napfényben és bizonyos ételekben, például halban – segít a szervezetben felszívni és megtartani a kalciumot és a foszfort. Mindkét ásványi anyag kritikus fontosságú az erős csontok felépítéséhez.

Forrásunk volt.


Mindent a D-vitaminról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek