Sok előnye van, de erre hatástalan D-vitamint szedni

Lehet, hogy sok egészségügyi előnye van a D-vitaminnak, de kiegészítő formájában a csontokra nem érdemes szedni – legalább is egy friss kutatás szerint.

A D-vitamin rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, de a csontok erősítése nem tartozik ezek közé. Egy új tanulmány szerint a D-vitamin-kiegészítők fogyasztása nem akadályozza meg a csonttöréseket az egészséges emberek szervezetében.

Erre a dologra semmit nem hatnak a D-vitamin étrendkiegészítők

A Brigham and Women’s Hospital kutatói vizsgálatot végeztek több mint 25 000 felnőtt részvételével. A szakértők 1991 töréses incidenst vizsgáltak összesen 1551 embernél öt év leforgása alatt.

A placebót szedő résztvevőkkel összehasonlítva a D3-vitamin-kiegészítőket fogyasztóknál nem csökkent a különböző csonttörések kockázata. A vizsgált a sérülések közé tartoznak a csípőtáji törések, a súlyos csontritkulás okozta törések, a csuklótörések és a medencetörések.

A betegek életkorában, nemében, rasszában, testtömegindexében, kiindulási D-vitamin-szintjében és a kalcium- vagy D-vitamin-kiegészítők fogyasztásában mutatkozó különbségek nem változtattak az eredményeken sem jobbra, sem rosszabbra.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a kutatások egészséges felnőtteken készültek, és nem vonatkoznak a D-vitaminhiányban szenvedőkre. A kísérletben résztvevők többségének nem volt vitaminhiánya. Folyamatban lévő vizsgálataink most arra összpontosítanak, hogy a D-vitamin csökkent szintje vagy a D-vitamin felszívódásának, metabolizmusának vagy receptorfunkciójának genetikai eltérése megváltoztatja-e a kutatási eredményeket, és ezen esetekben érdemes-e mégis D-vitamint szedni.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében. A tudósok szerint a vitamin – amely bőségesen megtalálható a napfényben és bizonyos ételekben, például halban – segít a szervezetben felszívni és megtartani a kalciumot és a foszfort. Mindkét ásványi anyag kritikus fontosságú az erős csontok felépítéséhez.

Forrásunk volt.


Mindent a D-vitaminról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...