Bizony, túl tudod adagolni a D-vitamint – ezek a jelei

A D-vitamin elengedhetetlen a szervezet számára, főleg télen, amikor nem ér minket elegendő napfény. De vajon tudunk túl sokat fogyasztani belőle? Sajnos igen, és ennek mellékhatásai is lehetnek.

A D-vitamin az egyik leginkább ellentmondásos a mikrotápanyagok közül – sokan csodatulajdonságokat társítanak hozzá, vannak, akik szerint szinte felesleges a pótlása. De arról egyik oldal sem beszél eleget, hogy mi van akkor, ha túl sokat fogyasztunk belőle, ezt is túl lehet ugyanis adagolni, ami mellékhatásokkal jár.

Az amerikai Orvostudományi Intézet és az Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Tanács által megállapított étrendi referenciabevitel (DRI) szerint a D-vitamin napi ajánlott bevitele (RDA) 70 év alatti felnőtteknek napi 15 mikrogramm, illetve 20 mikrogramm a 70 évnél idősebb felnőttek számára. Átszámítva ez a tartomány 600 és 800 nemzetközi egység (NE) között van.

Bizony, túl tudod adagolni D-vitamint – ezek a jelei

Míg a D-vitamin mérgező szintjének elérése a szervezetben meglehetősen ritka, a DRI napi 100 mikrogramm tolerálható felső beviteli szintet (UL) határoz meg 19 év felettiek számára. Összehasonlításképp: egy átlagos D-vitamintablettában 500-1000 NE található meg. Persze a minimális túllépéssel nincs gond, és a napfénytől sem tudsz D-vitamintúladagolást kapni, de azért érdemes tudni, milyen problémák jelentkezhetnek, ha hosszú távon túl sokat fogyasztasz ebből a mikrotápanyagból.

Hiperkalcémiád alakulhat ki

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely segíti a kalcium felszívódását a szervezetben. Ezért mondják sokan, hogy fontos a D-vitamin fogyasztása idősebb korban, tekintettel arra, hogy a kalcium olyan ásványi anyag, ami erősíti a csontokat. Ha azonban túl sok kalciumot fogyasztasz (a DRI szerint napi 2000 és 2500 milligramm között van az ideális az életkortól függően), fennállhat a hiperkalcémia kockázata.

Hányingered lehet

Bár nem olyan problémás, mint a hiperkalcémia, azért a hányinger sem kellemes: ez és a hányás is tünetei lehetnek annak, hogy túl sok D-vitamint fogyasztottál. Sőt, akár a hiperkalcémia egyik tüneteként is jelentkezhet, így érdemes rá odafigyelni.

Fáradtnak érezheted magad

Bár a D-vitamin a téli és tavaszi fáradtság ellen is jó, ha túl sokat fogyasztasz belőle, az ellenkezőjét éred el vele: sokkal többet lehetsz fáradt. Talán nem meglepő, hogy ez is lehet a hiperkalcémiára utaló tünet.

Ingerlékeny lehetsz

Az ingerlékenység szintén gyakori tünete a hiperkalcémiának és a túl sok D-vitaminnak. Ha rendszeresen érzed D-vitamin-kiegészítő szedése közben, hogy mindenen fel tudod húzni magad, ideje elkezdeni csökkenteni D-vitamin fogyasztását. Ha a helyzet javul, megvan a probléma.

Megnő a vesekő kockázata

A hiperkalcémia egyik legfőbb mellékhatása lehet a vesekő kialakulása. A The New England Journal of Medicine szaklapban megjelent egyik tanulmány megállapította, hogy ha a szervezetben mérsékelt mennyiségű D-vitamin mellett megnövekszik a kalciumszint (körülbelül napi 2100 milligramm), jelentősen megnő a vesekő kialakulásának kockázata. Ráadásul a tanulmány arról is árulkodik, hogy bár a csípőcsont sűrűsége nőtt a kutatásban résztvevőknél, a csípőtáji törések kockázata nem.

Forrásunk volt.


Még több a vitaminokról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4+1 szobanövény, ami bírja a nyári klímát a szabadban

Számos olyan növény van, ami nemcsak bírja, hanem kimondottan szereti a nyári meleget és napsütést. Na de van-e olyan, aminek természetes élőhelye a lakás egy kellemesebb klímájú sarka? A válasz: igen! Mutatjuk, melyik az a 4+1 szobanövény, amit nyugodt szívvel kitelepíthetünk a szabadba nyáron!