7 igen nagy hiba, amit elkövethetsz csirkesütés közben

A csirke akkor is a legnépszerűbb húsfajta, ha a fejünk tetejére állunk. Lássuk, hol ronthatjuk el, ha vele dolgozunk, és süssük tökéletesre ezekkel a tanácsokkal.

A csirkemell sütése a világ legegyszerűbb dolgának tűnhet, amit minden háziasszony szeretne tökéletesen elsajátítani. Néha viszont előfordul, hogy a folyamat nem sikerül, és a húsétel száraz és unalmas lesz. Mutatjuk, mik azok a hibák, amiket ne kövess el, ha tökéletes csirkemell sütése a cél.

7 igen nagy hiba, amit elkövethetsz csirkesütés közben

1.) Nem veszed észre, hogy megromlott

Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell tenned, mielőtt belekezdenél a sütésbe, hogy megnézed, nem járt-e még le a boltban vagy piacon vásárolt csirke. A romlott mellnek három előjele van:

  • megváltozott a színe: a friss csirke szép, rózsaszínes árnyalatú. Ha szürkésre változott a színe, akkor valószínű, hogy már nem jó.
  • fura az illata: a romlott csirkemellnek van egy jellegzetes illata. Ha büdösnek érzed, akkor semmiképp se fogyaszd el!
  • megváltozott az állaga: a friss hús fényes, és picit nyálkás hártya található rajta. Bármilyen változás azt jelentheti, hogy a csirke már megromlott

2.) Megmosod a csirkét

Erről már jó pár alkalommal írtunk. A csirkét szakértők szerint nem ajánlott megmosni, mert a nyers húson található baktériumokat nem lehet eltávolítani egy sima mosással, ellenben a mosogatón és konyhai eszközökön könnyen megragadhatnak.

3.) Puhítás nélkül sütöd meg a csirkét

Ha rántott csirkemellet sütsz, akkor mindenképp klopfold ki húst, és csak utána panírozd. A folyamat segít a puhításban. A klopfolás roston sütésnél és grillezésnél is jól jöhet, mivel így sokkal gyorsabban átsül a csirke.

4.) Együtt sütöd a zöldségekkel

A nyers hús mellé sose dobj nyers zöldségeket a serpenyőbe. Előbb a húst kell megsütni, a zöldségeket pedig lehetőség szerint külön edényben sütni, és szervírozni. Ha húsos-zöldséges ragut készítesz, akkor is előbb a csirkét süsd meg, utána dobd hozzá a zöldségeket.

5.) Túlságosan megpakolod a serpenyőt

Ha túlzsúfolod a serpenyőt, sokkal nagyobb az esélye, hogy a csirkemell nem sül át rendesen. Minden húsfélének szüksége van elegendő helyre, hogy megfelelően magába tudja szívni a zsiradékot és a fűszereket.

6.) Túl sokáig sütöd

A leggyakoribb hiba, amit még a gyakorlott háziasszonyok is gyakran el szoktak követni. Természetesen senki nem szeretne szalmonellát összeszedni azért, mert a csirkemell nyers marad, ugyanakkor az sem jó, ha a főzés végén egy száraz, ehetetlen valamit kapunk. Ha biztosra akarsz menni, használj hőmérőt. A csirkemellet 73,8 fokon kell sütni. Próbáld meg ezen a hőmérsékleten tartani, és biztos a siker!

7.) Nem pihenteted a húst sütés után

Valószínűleg észrevetted már, hogy amikor forrón kiveszel egy szép, aranybarnára sült csirkét a serpenyőből, és felvágod, kifolyik a szaftja. Ahelyett, hogy rögtön, melegen rátámadnál az ételre, hagyd pihenni a húst körülbelül 10 percig. A serpenyőt takard le, így biztosan nem fog kiszáradni és kihűlni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Tippek, inspirációk innen is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...