Mossuk vagy ne mossuk a csirkehúst? Itt egy biztonságos tipp

Mossuk vagy ne mossuk a csirkehúst? A lényeg, hogy ha mossuk is, legyünk nagyon elővigyázatosak.

Évek óta folyik a vita arról, hogy főzés előtt meg kell-e mosni vagy sem a csirkehúst. Míg egyesek esküsznek rá, hogy mosni kell, más szakértők szerint a keresztfertőzés így nagyobb eséllyel fordulhat elő. Egy 2013-as felmérés szerint az emberek csaknem 90%-a mossa meg minden esetben a nyers csirkehúst azért, mert a recept azt írja, vagy mert sokan tényleg úgy vélik, hogy így lehet lemosni a baktériumokat a hús külső rétegéről.

Valóban meg kell mosni a csirkét?

A szakértők szerint nem érdemes, mert a csirkén olyan baktériumok lehetnek, mint például a szalmonella, ha pedig rosszul mossuk meg a csirkét, és a víz szétfröcskölődik, a konyhapultra, a mosogatóra, sőt, potenciálisan még a szekrényekre is permeteződhetnek a káros baktériumok..

Ha nehezen engeded el a húsmosást, egy új tanulmány szerint használhatsz olyan megoldásokat, amelyek kevésbé kockázatosak.

Mossuk vagy ne, vannak biztonságosabb megoldások.

A víznyomás is fontos

A Science News cikke szerint például az sem mindegy, milyen víznyomás alatt mossuk meg a húst, hiszen minél erősebben jön a víz, annál jobban fröcsköl is, ezért érdemes csak folyatni a húsra. A húsokat csak hideg víz alatt mossuk, és mindig legyen egy tányér vagy mélyebb tál a mosogató alján, hogy ha esetleg kicsúszna a kezünkből a hús, ne közvetlenül a mosogatóba essen.

Az utolsó, egyben legfontosabb feladatunk, hogy ha végeztünk a húsmosással, lehetőleg azonnal mossuk ki a mosogatót erősebb fertőtlenítőszerrel, ezzel elpusztítva a húsról távozó baktériumokat.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek