Mossuk vagy ne mossuk a csirkehúst? Itt egy biztonságos tipp

Mossuk vagy ne mossuk a csirkehúst? A lényeg, hogy ha mossuk is, legyünk nagyon elővigyázatosak.

Évek óta folyik a vita arról, hogy főzés előtt meg kell-e mosni vagy sem a csirkehúst. Míg egyesek esküsznek rá, hogy mosni kell, más szakértők szerint a keresztfertőzés így nagyobb eséllyel fordulhat elő. Egy 2013-as felmérés szerint az emberek csaknem 90%-a mossa meg minden esetben a nyers csirkehúst azért, mert a recept azt írja, vagy mert sokan tényleg úgy vélik, hogy így lehet lemosni a baktériumokat a hús külső rétegéről.

Valóban meg kell mosni a csirkét?

A szakértők szerint nem érdemes, mert a csirkén olyan baktériumok lehetnek, mint például a szalmonella, ha pedig rosszul mossuk meg a csirkét, és a víz szétfröcskölődik, a konyhapultra, a mosogatóra, sőt, potenciálisan még a szekrényekre is permeteződhetnek a káros baktériumok..

Ha nehezen engeded el a húsmosást, egy új tanulmány szerint használhatsz olyan megoldásokat, amelyek kevésbé kockázatosak.

Mossuk vagy ne, vannak biztonságosabb megoldások.

A víznyomás is fontos

A Science News cikke szerint például az sem mindegy, milyen víznyomás alatt mossuk meg a húst, hiszen minél erősebben jön a víz, annál jobban fröcsköl is, ezért érdemes csak folyatni a húsra. A húsokat csak hideg víz alatt mossuk, és mindig legyen egy tányér vagy mélyebb tál a mosogató alján, hogy ha esetleg kicsúszna a kezünkből a hús, ne közvetlenül a mosogatóba essen.

Az utolsó, egyben legfontosabb feladatunk, hogy ha végeztünk a húsmosással, lehetőleg azonnal mossuk ki a mosogatót erősebb fertőtlenítőszerrel, ezzel elpusztítva a húsról távozó baktériumokat.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Hiába nem néz ki jól egy sütemény, az íze a...

Közös kalandba kezdünk veletek: itt a Nosalty Főzőklub! Cikksorozatunk keretében minden hónapban megismerkedhettek egy Nosaltys hobbiszakácsunkkal, aki szenvedélyesen süt-főz, fotóz, ételeket alkot, kreativitásával és saját receptjeivel színesíti a mi kis gasztroközösségünket. Májusban Szakál Benjámint ismerhetitek meg egy kicsit közelebbről, akinek kreatív receptjeivel már találkozhattatok az oldalon. Szia, Benjámin!

Nosalty

További cikkek