Csapd le csacsi, Álom luxuskivitelben, A keresztapa – Híres mozifilmek legemlékezetesebb gasztrojelenetei

A kultikus filmekből nem hiányozhatnak a klasszikus, ételekhez, főzéshez kapcsolódó jelenetek, amik sokszor beszédesebbek a szavaknál. Neked melyik a kedvenced?

A sütés, a főzés és a közös étkezések képesek összehozni a családot, de tökéletes kikapcsolódást jelenthetnek baráti programokhoz, és a szerelmi légyottok felvezetésekéhez is. Éppen ezért a mozifilmek ikonikus jelenetei közül a főzéssel, étkezéssel kapcsolatosak sem maradhattak ki.

Csapd le csacsi

Csak úgy, mint az életben, sokszor a filmekben is a konyhában játszódnak a legfontosabb részek. Igaz, jelen esetben a helyiségben nem esznek, annál inkább isznak, hol töményet, hol sört, aminek következtében „balhé, az van, hiszti, az van!”, és minden egyéb:

Üvegtigris

Az útszélén álló bodega kínálata feleleveníti mindannyiunk strandolós emlékeit. Az állott szendvicsek, az újramelegített virsli, és kolbász, meg a kissé olajos palacsinta mellett leginkább az alkohol és némi kávé tette ki az Üvegtigris bevételét. Meg persze, az 1, az 5 és a 10 bubis ásványvizek.

Álom luxuskivitelben

Az 1961-es film angol címe, a Breakfast at Tiffany’s, vagyis reggeli a Tiffay-nál. Holly Golightly (Audrey Hepburn) egy fiatal lány, aki New Yorkba költözött a jobb élet reményében, amiből egyelőre a Tiffany előtti reggelik közben álmodozik. Papírpohárból issza a kávéját, és miközben a péksüteményt majszolja, belefeledkezik az ékszerüzlet kínálatába. Ugyan a film nem az étel körül forog, de a jelenet még most, évtizedekkel később is legendás - a zenéje nem különben:

Csokoládé

Másoknak sütni, főzni, olyasmit jelent, ami melegséggel tölti el az ember szívét. A Csokoládé című film tökéletesen példázza azt, hogy a másoknak örömmel készített finomságok nemcsak annak okoznak örömöt, aki kapja, hanem annak is, aki adja. Juliette Binoche-tól megtanulhattuk, hogy ha belekóstolunk az élet örömeibe, ha felszínre hozzuk, és megéljük elfojtott vágyainkat, egy új és izgalmas világ tárul ki előttünk.

L'ecsó

Egy patkány a konyhában az emberek rémálma, de a Ratatouille, azaz L’ecsó című mozifilm új megvilágításba helyezte a rágcsálók konyhai jelenlétét. Remy, a patkány felmenőitől egészen különböző álmokat dédelgetett: híres francia szakács szeretne lenni. Tervei hallatán családja kineveti, és rá kell eszmélnie, az emberek sem örülnek egy magafajta rágcsálónak a konyhában. Aztán megismerkedik Linguini-vel, akivel együtt megváltják a francia konyhákat, és a francia lecsóval meglágyítják még a legkőszívűbb éttermi kritikus szívét is.

Susi és Tekergő

Az ételhez kapcsolódó egyik legromantikusabb filmjelenet a Susi és Tekergő rajzfilmhez köthető. Az 1955-ös Disney mesefilmben az ikonikus spagettis csók egy sikátorban csattan el a két kutya főhős között, amit ugyan már számtalanszor megpróbáltak leutánozni, az eredetit egyik sem múlta felül.

Ízek, imák, szerelmek

Kevés olyan ember él a földön, aki nem szereti a pizzát, és nincs ezzel másként a film főszereplője, Liz Gilbert (Julia Roberts) sem. Amíg barátnője a vonalai miatt aggódik, addig Liz önfeledten harapja az autentikus nápolyi pizzát, az étel lenyűgözi, amit egészen szenvedélyesen fejez ki: „Szerelmes vagyok. Párkapcsolatban élek a pizzámmal.” Mi megértjük.

A szépség és a szörnyeteg

Az 1991-es Disney mesefilm szereplőinek egy része az elátkozott herceg konyhájában él, így a helyszín eleve adott. Belle étkezéseinek felkonferálója Lumiere, a szörny egyik szolgálója, akit gyertyatartóvá varázsoltak, de gasztrotudásán és karizmáján ez mit sem változtatott. Belle elé jobbnál jobb fogásokat tálalnak: marhahúsragut, sajtszuflét, pitét, pudingot, és megannyi mennyei étket.

Marie Antoinette

Sofia Coppola filmjében a dekadencia érzékeltetéséhez a gasztronómiát is felhasználta, amihez többek között egy régi francia cukrászda, a Ladurée híres macaronjait választotta. A finom, pasztell árnyalatú édesség az 1862-ben alapított francia cukrászda specialitása a mai napig. A filmben a bujaságot a habos, krémes, mázas sütemények érzékeltetik a legjobban:

Az élet ízei

Sokan tartják úgy, hogy ahhoz, hogy megértsük egy ország kultúráját, a gasztronómiáját is meg kell ismernünk. A film főszereplői, a Franciaországba költöző indiai Kaddam család, valamint a konzervatív Madam Mallory, aki Michellin-csillagos éttermet működtet egy francia kisvárosban. A két család először verseng egymással, majd ahogy kezdik egymás konyhaművészetét felfedezni, az illatok, és az ízek kavalkádja csodás harmóniában teljesedik ki.

Öt könnyű darab

Az olajfúró munkásként dolgozó Robert Dupea-nek köszönhetjük az egyik legklasszikusabb gasztro filmjelenetet, amit a való életben is sikerrel alkalmazhatunk. Robert csak egy egyszerű omlettet szeretne enni néhány pirítóssal, azonban ez olyan kombináció, ami nincs az étterem menüsorában. Épp a pincérnővel igyekszik dűlőre jutni, amikor elhangzik a kultikus rendelés: „A lehető legegyszerűbbé teszem az ön számára a rendelést: szeretnék egy omlettet, és egy csirkesalátás szendvicset pirítóssal – majonéz, vaj, és saláta nélkül… a csirkét is tartsa meg.” Tény, ez után még folytatódott a diskurzus, a főhős pedig éhes maradt:

A Keresztapa

Francis Ford Coppola 1972-es filmjének szinte minden jelenete kultikussá vált, de gasztronómiai szempontból van egy, ami különösen emlékezetes maradt. A jelenet, amikor Clemenza megosztja a fiatal Corleonéval saját paradicsomszószának titkát, a bizalmi kört érzékelteti:

Babette lakomája

Miután elveszítette férjét és fiát, Babette a polgárháború által feldúlt Franciaországból egy dán kis faluba menekül. A helyi lelkész két lányának házában kap menedéket, munkát, és egészen addig semmi említésre méltó nem történik a puritán faluban, amíg Babette meg nem nyeri a lottót. A házvezetőnő pazar fogadást rendez a helyieknek, akik nemcsak a francia konyhaművészetet, hanem az élet örömeit is újra felfedezik, miközben végig kóstolják a menüsort.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!