13 dolog, amit nem tudtál a mustárról - Sokkal több, mint a virsli mellé nyomott krémes paszta

Homérosz a fájdalom enyhítésére ajánlotta, az egyiptomiak mustármaggal temetkeztek, XI. Lajos pedig minden útra vitt magával a fűszerből.

Ahány ország, annyiféle módon használják a mustárt, aminek pikáns, karakteres íze semmivel sem összetéveszthető. A mustár aromája országonként, kultúránként eltérhet, egy azonban mindenhol közös: a mustárt világszerte nagyon sokan szeretjük.

1. A brokkoli a mustár unokatestvére

Ha a mustárra és a brokkolira gondolunk, eszünkbe sem jut, hogy a kettőnek bármi köze lenne egymáshoz. Pedig a mustár a káposztafélék családjába tartozik, így sok zöldséggel áll rokonságban, beleértve a brokkolit, a karfiolt, a fehérrépát és a káposztát is.

2. Mustár a halál után

Az egyiptomi fáraók mustármaggal töltötték fel sírjaikat, hogy a halál utáni létben is kísérjék őket. A rómaiak voltak az elsők, akik a fűszermagokat pasztává őrölték, majd ízesítő folyadékkal - általában borral vagy ecettel - keverték.

3. A mustár szó eredete

A mustár, a latin mustum ardens-ből eredeztethető, ami égő bort jelent. A francia szerzetesek musttal, erjesztett borral keverték össze a fűszert, amiről a nevét is kapta.

4. Gyógyításra is használták

Phütagorasz a mustármagból készült pasztával gyógyította a skorpiócsípést, Hipokratész pedig a mustárról, mint a fájdalmat enyhítő csodaszerről írt. Az ókori római orvosok a fogfájás enyhítésére is használták, később pedig a mustár az étvágy stimulálására szolgált. Sőt, már az ősi summérok és az indiánok is használtak gyógyászati célokra mustárt.

5. A Dijoni mustár eredete

Amikor a rómaiak meghódították a gallok területeit, mustármagot vittek magukkal, és elvetették a burgundi régió termékeny talajába. A 13. századra Dijon vált a mustárgyártás központjává, ez alapozta meg a régió híres Dijon mustárját: 1856-ban Jean Naigeon gondolta újra a receptúrát, és a hagyományos ecet helyett az éretlen szőlő savas levét használta, amitől a dijoni mustár elnyerte a ma is ismert jellegzetes ízét.

6. XI. Lajos király nem utazott mustár nélkül

A francia uralkodó úgy vélte, hogy a fűszerei olyan fontosak, hogy minden útjára magával vitt egy tartóban mustárt. Nem tudta volna elviselni a csalódást, ha olyan területen jár, ahol nincs a konyhán mustár.

7. Sokarcú mustár

A dijoni mellett számos mustárfajta létezik: többek között ismert az élénksárga színű amerikai mustár, az angolok kevésbé fűszeres mustárja, amit francia mustárnak neveznek, az édeskés bajor mustár, az olasz gyümölcsmustár, a sörmustár, a kreol mustár, és a német mustár.

8. A 2. leggyakrabban használt fűszer az USA-ban

Az Egyesült Államokban a bors a leggyakrabban használt fűszer, és a sorban rögtön utána meglepő módon nem a só, hanem a mustár következik.

9. Kanada és Nepál, a mustár nagyhatalmak

A főbb összetevők mellett a legtöbb mustárban van egy közös vonás: az országok, ahonnan az összetevők származnak. Kanada és Nepál együttesen a világ mustárgyártásának több mint felét teszik ki.

10. A mustár nem a magjától sárga

A mustár sárga színét nem magának a mustármagnak köszönheti, hanem a pasztához adott kurkumának. A mustármag színe - a fajtától függően - önmagában a halványsárga és a sötétbarna spektrum között változik.

11. Mustármúzeum a mustár szerelmeseinek

A mustárt Dél-Wisconsinban annyira szeretik, hogy külön múzeumot is kapott. A mustár rajongók a Nemzeti Mustármúzeumban ismerhetik meg a történetét, és megcsodálhatják az 5566 üvegből álló mustárgyűjteményt is, ami több, mint 70 országból érkezett.

12. Nem tud megromlani

A krémes textúrájú mustár alapvetően nem más, mint fűszerek és savas folyadék keveréke, aminek egyik összetevője sem képes megromlani. A hűtés ugyan ajánlott, de nem feltétlenül szükséges. A mustár íze az idő múlásával enyhébb lesz, de ha a tartóba nem kerül más ételrészecske, vagy nyál, nem kell aggódni, hogy megromlik – feltéve, ha jó minőségű mustárt tartunk a hűtőszekrényünkben.

13. Újra felfedeztük a mustárt

Ahogy az ókoriak, mi is (újra) felfedeztük a mustár jótékony tulajdonságait: magas vérnyomás, reuma, bőrproblémák, valamint érelmeszesedés ellen, hajnövekedés és az anyagcsere serkentésére, az immunrendszer megerősítésére, valamint a koleszterinszint szabályozására is használja az alternatív orvoslás.

Ezeket olvastad már?

via és via

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...