13 dolog, amit nem tudtál a mustárról - Sokkal több, mint a virsli mellé nyomott krémes paszta

Homérosz a fájdalom enyhítésére ajánlotta, az egyiptomiak mustármaggal temetkeztek, XI. Lajos pedig minden útra vitt magával a fűszerből.

Ahány ország, annyiféle módon használják a mustárt, aminek pikáns, karakteres íze semmivel sem összetéveszthető. A mustár aromája országonként, kultúránként eltérhet, egy azonban mindenhol közös: a mustárt világszerte nagyon sokan szeretjük.

1. A brokkoli a mustár unokatestvére

Ha a mustárra és a brokkolira gondolunk, eszünkbe sem jut, hogy a kettőnek bármi köze lenne egymáshoz. Pedig a mustár a káposztafélék családjába tartozik, így sok zöldséggel áll rokonságban, beleértve a brokkolit, a karfiolt, a fehérrépát és a káposztát is.

2. Mustár a halál után

Az egyiptomi fáraók mustármaggal töltötték fel sírjaikat, hogy a halál utáni létben is kísérjék őket. A rómaiak voltak az elsők, akik a fűszermagokat pasztává őrölték, majd ízesítő folyadékkal - általában borral vagy ecettel - keverték.

3. A mustár szó eredete

A mustár, a latin mustum ardens-ből eredeztethető, ami égő bort jelent. A francia szerzetesek musttal, erjesztett borral keverték össze a fűszert, amiről a nevét is kapta.

4. Gyógyításra is használták

Phütagorasz a mustármagból készült pasztával gyógyította a skorpiócsípést, Hipokratész pedig a mustárról, mint a fájdalmat enyhítő csodaszerről írt. Az ókori római orvosok a fogfájás enyhítésére is használták, később pedig a mustár az étvágy stimulálására szolgált. Sőt, már az ősi summérok és az indiánok is használtak gyógyászati célokra mustárt.

5. A Dijoni mustár eredete

Amikor a rómaiak meghódították a gallok területeit, mustármagot vittek magukkal, és elvetették a burgundi régió termékeny talajába. A 13. századra Dijon vált a mustárgyártás központjává, ez alapozta meg a régió híres Dijon mustárját: 1856-ban Jean Naigeon gondolta újra a receptúrát, és a hagyományos ecet helyett az éretlen szőlő savas levét használta, amitől a dijoni mustár elnyerte a ma is ismert jellegzetes ízét.

6. XI. Lajos király nem utazott mustár nélkül

A francia uralkodó úgy vélte, hogy a fűszerei olyan fontosak, hogy minden útjára magával vitt egy tartóban mustárt. Nem tudta volna elviselni a csalódást, ha olyan területen jár, ahol nincs a konyhán mustár.

7. Sokarcú mustár

A dijoni mellett számos mustárfajta létezik: többek között ismert az élénksárga színű amerikai mustár, az angolok kevésbé fűszeres mustárja, amit francia mustárnak neveznek, az édeskés bajor mustár, az olasz gyümölcsmustár, a sörmustár, a kreol mustár, és a német mustár.

8. A 2. leggyakrabban használt fűszer az USA-ban

Az Egyesült Államokban a bors a leggyakrabban használt fűszer, és a sorban rögtön utána meglepő módon nem a só, hanem a mustár következik.

9. Kanada és Nepál, a mustár nagyhatalmak

A főbb összetevők mellett a legtöbb mustárban van egy közös vonás: az országok, ahonnan az összetevők származnak. Kanada és Nepál együttesen a világ mustárgyártásának több mint felét teszik ki.

10. A mustár nem a magjától sárga

A mustár sárga színét nem magának a mustármagnak köszönheti, hanem a pasztához adott kurkumának. A mustármag színe - a fajtától függően - önmagában a halványsárga és a sötétbarna spektrum között változik.

11. Mustármúzeum a mustár szerelmeseinek

A mustárt Dél-Wisconsinban annyira szeretik, hogy külön múzeumot is kapott. A mustár rajongók a Nemzeti Mustármúzeumban ismerhetik meg a történetét, és megcsodálhatják az 5566 üvegből álló mustárgyűjteményt is, ami több, mint 70 országból érkezett.

12. Nem tud megromlani

A krémes textúrájú mustár alapvetően nem más, mint fűszerek és savas folyadék keveréke, aminek egyik összetevője sem képes megromlani. A hűtés ugyan ajánlott, de nem feltétlenül szükséges. A mustár íze az idő múlásával enyhébb lesz, de ha a tartóba nem kerül más ételrészecske, vagy nyál, nem kell aggódni, hogy megromlik – feltéve, ha jó minőségű mustárt tartunk a hűtőszekrényünkben.

13. Újra felfedeztük a mustárt

Ahogy az ókoriak, mi is (újra) felfedeztük a mustár jótékony tulajdonságait: magas vérnyomás, reuma, bőrproblémák, valamint érelmeszesedés ellen, hajnövekedés és az anyagcsere serkentésére, az immunrendszer megerősítésére, valamint a koleszterinszint szabályozására is használja az alternatív orvoslás.

Ezeket olvastad már?

via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek