Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Retró strandételek - Ezeket ettük a Balatonon a ’80-as években

A régi balatoni nyarakhoz a főtt kukorica, a lángos és a sült hekk is ugyanúgy hozzátartoztak, mint a SZOT üdülők, az NDK turisták, vagy az úttörőtáborok.

Gyerekkorunk önfeledt nyaraira nemcsak azért gondolunk vissza jó szívvel, mert annyit játszhattunk, amennyit akartunk, hanem mert a strandon is olyan remekbe szabott ételeket ehettünk, amiket még ma is imádunk.

Főtt kukorica

A levegőbe élesen hasító „heiss mais” felkiáltásra biztos, hogy emlékszünk, ha nyaraltunk a rendszerváltás előtti Balatonon. Épp amikor már lelki békénket megtalálva elszunyókáltunk volna a lombos fák árnyékában, megjelentek a biciklit toló, rettentő hangos, az NDK-s turisták kedvéért heiss mais-t harsogó kukorica árusok. De valójában nem bántuk a lármát, mert a sózott főtt kukoricáért megérte felébredni a legszebb álmunkból is.

Kolbász és hurka

A jó magyar embert régen még a bikiniszezon sem tántoríthatta el a hurka és kolbász élvezetétől. Akkoriban jóformán senkit nem érdekelt, hogy ezek az ételek és a melléjük elfogyasztott nagy szelet fehér kenyér tápértéke mekkora, és nem aggódtunk azon sem, hány kört kell majd futni, hogy ledolgozzuk az ebédet. Ahogy azt már a kultikus Hurka Gyurka reklám is kinyilatkoztatta: a hurka télen, nyáron, gyereknek, felnőttnek is egyaránt remek étek, és ezt eszünkbe nem jutott megkérdőjelezni.

Lángos

A retró gasztro ikon, az örök klasszikus, a lángos sem a vurstlikból, sem a strandokról nem hiányozhatott. A kultikus ételnek ma is bebetonozott helye van a legtöbb strandon, mi pedig nagy odaadással hódolunk a fokhagymás lángosevésnek. Természetesen jelentős mennyiségű tejföllel és még több reszelt trappista sajttal megspékelve.


Fasírozottas zsemle

Nekünk, magyaroknak a szocializmusban volt alternatívánk a kapitalista hamburgerre. Az egyik legnépszerűbb strandétel a rántott húsos szendvics mellett a fasírozottas zsemle volt, csalamádéval, vagy friss zöldségekkel, és az elmaradhatatlan piros arannyal. Ez a szendvics annyira népszerű volt, hogy nemcsak a strandon, hanem az iskolába tízóraira is magunkkal vittük a puritánabb változatot: az előző napi fasírozottat vizes zsemle közé csaptuk, és azt haraptuk a 10 perces szünetben.


Sült hekk

Arányait tekintve ma drágábban juthatunk hozzá 10 dkg hekkhez a strandokon, mint anno, de még most is népszerű a retró életérzésre vágyók körében ez a hal. Rajongásunk az évtizedek alatt mit sem változott: ma is savanyú uborkával és kenyérrel esszük ezt a hamisítatlan és kétség kívül finom strandételt.


Palacsinta

Az extra vékony tésztájú palacsinta a strandon kapható desszertek koronázatlan királya volt. A lángosos bódéhoz hasonlóan a palacsintázó előtt is jókora sor állt, ahol az illattól megbabonázva türelmetlenül vártunk a kakaós, lekváros, vagy túrós palacsintánkra.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Fortepan

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!